De la intrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, şi până la finele anului trecut, din România au emigrat nu mai puţin de 3,4 milioane de persoane. Sunt date oficiale ale ONU, care plasează ţara noastră pe locul 2 în lume la emigraţie, după Siria!
De ce pleacă oamenii din Siria, este clar: războiul crud care se duce acolo a împins milioane de sirieni să-şi părăsească ţara. Orice om, prins într-o zonă de război în care nu este partizan al niciunei tabere, ar încerca să fugă din calea morţii. Este o reacţie umană firească.
De ce fug însă românii? Nu am avut şi nu avem un război, nu trecem nici printr-o perioadă de sărăcie cruntă, cum întâlneşti prin ţările subdezvoltate, unde se moare efectiv de foame. Şi totuşi, în fiecare zi, sute de români îşi părăsesc ţara. 3,4 milioane de persoane plecate în ultimii 11 ani reprezintă enorm! Înseamnă aproape o cincime din populaţie, şi asta fără să mai punem la socoteală migraţia din anii anteriori, când în mod cert alte vreo 2 milioane de români au plecat unde-au văzut cu ochii.
Datele oficiale ale statului român arată că populaţia României numără în prezent, teoretic, circa 19,7 milioane de oameni. De fapt, statisticile evidenţiază numărul românilor cu domiciliul în România – şi asta pentru că, deşi locuieşti legal într-o altă ţară, eşti obligat să ai o adresă de domiciliu şi în România, care să fie trecută în cartea de identitate. Dacă s-ar lua în calcul doar numărul celor care chiar locuiesc în ţară, cifra s-ar apropia de cea reală - adică în jur de 15 -16 milioane de persoane. Cam cât se teme Banca Mondială că va ajunge populaţia României prin 2050. Desigur, foarte mulţi sunt plecaţi „provizoriu”, în ideea că se vor întoarce de fapt înapoi, „acasă”, dar în realitate puţini fac asta. Puţini se întorc şi, chiar dacă sunt mulţi care se gândesc să o facă, amână mereu momentul.
Şi totuşi, de ce fug românii şi de ce se feresc să se întoarcă? Ce război crunt ţine departe de ţară milioane şi milioane de români? Mulţi, la început, au plecat pentru a câştiga mai mulţi bani, pentru un trai decent, pentru o viaţă normală. Dar ceea ce i-a alungat cu adevărat de aici şi ceea ce-i goneşte în continuare pe mulţi dintre românii plecaţi din ţară este de fapt slaba calitate a clasei politice conducătoare, de la care pleacă toate problemele acestei naţii. Minciuna, hoţia, caracterele de joasă speţă, incompetenţa, demagogia, impostura, incultura – toate aceste „calităţi” ale majorităţii politicienilor care conduc şi au condus destinele acestei ţări sunt tot atâtea explicaţii ale acestui uriaş exod românesc. Lipsa de speranţă şi de perspective, lipsa unui viitor previzibil, mocirla în care se scaldă mare parte a societăţii sunt, de asemenea, motive pentru plecarea din această ţară. Sau motive pentru a regreta că n-ai plecat când ai fi putut să o faci. Motive prezente, motive de acum 10 ani, motive de acum 20 de ani, motive şi peste alţi 20 de ani. Şi atât timp cât România va fi condusă şi cât timp va vota acest gen infect de clasă politică, emigrarea va fi un fenomen de masă.
De fapt, nu românii îşi părăsesc ţara. Ţara i-a părăsit pe ei.