Din punct de vedere al economiei, lucrurile nu stau deloc bine în România. În mod cert, deficitul bugetar pe anul acesta va fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut, limita maximă acceptată în UE, pe care România s-a angajat să o respecte. De data aceasta nu are cum s-o respecte, la fel cum nu a respectat-o nici în 2008, anul electoral dinaintea crizei economice, când guvernul Tăriceanu-PSD lăsa în urmă un deficit de aproape 6%, nici în 2009, tot an electoral (erau alegeri prezidenţiale), când s-a declanşat criza şi când guvernul PDL-PSD-PC (funcţional timp de 9 luni) înregistra un deficit de peste 9% din PIB, nici în 2010, când s-a înregistrat un deficit de aproape 7%, deşi se aplicase deja, jumătate de an, celebrul program de austeritate. Atunci fusese vorba de iresponsabilitatea guvernului Tăriceanu, în contextul declanşării unei crize economice mondiale.
De data aceasta, este vorba doar despre iresponsabilitatea guvernării PSD-ALDE. Iresponsabilitatea cu care a cheltuit mai mulţi bani decât a avut, pe fel de fel de promisiuni populiste, pentru a-şi cumpăra alegători. Iresponsabilitatea de a lăsa o gaură uriaşă în buget, cârpită prin fel de fel de manevre la limita legii, în speranţa că nu vor fi prinşi şi că vor guverna liniştiţi până la următoarele alegeri. O gaură care, iată, iese la iveală şi care va crea numai probleme. O problemă aruncată în curtea actualei guvernări.
În mod cert, noul guvern PNL nu va avea curajul să taie ceva – poate doar nişte pensii speciale, pe ici, pe colo, deşi va fi greu spre imposibil. Nu va avea curajul să taie salarii la stat, pensii nici atât – s-a stabilit deja că, în acest caz, ar fi oricum neconstituţional (deci informaţiile răspândite de PSD, cum că PNL şi Iohannis vor tăia pensii, sunt pur şi simplu minciuni premeditate). Nici nu va avea curaj să nu aplice măririle de pensii deja stabilite prin lege. Nu va avea curaj nici să dea afară prea mulţi bugetari – deşi ar trebui şi ar fi necesar. Nu va avea curaj nici să introducă prea multe taxe noi sau prea mari. Nimic din toate acestea nu vor ajuta PNL. De fapt, orice măsură nepopulară de acest gen va aduce din nou PSD la guvernare peste exact un an. Un an de măsuri de austeritate este suficient să readucă PSD pe cai mari, cu ajutorul televiziunilor de casă - situaţie similară celei din 2016, pe vremea guvernului tehnocrat, un guvern extrem de bine intenţionat.
Şi totuşi, depăşirea deficitului bugetar este o certitudine în acest an, precum şi în 2020. Vechea guvernare a pus România în această situaţie iresponsabilă. Singura speranţă a noii guvernări, a PNL, a preşedintelui Iohannis, a dreptei politice în general rămâne la nivelul conducerii UE. Dacă chiar au o oarecare influenţă la Bruxelles, PNL, Iohannis, dreapta politică românească trebuie să ceară şi să obţină din partea Comisiei Europene – guvernarea UE – o atitudine relaxată faţă de situaţia privind deficitul bugetar al României. O atitudine care să nu alarmeze pieţele internaţionale, investitorii străini şi agenţiile de rating. O atitudine încurajatoare, care să ajute România, nu să o îngroape, aşa cum a dorit să facă PSD-ALDE. O atitudine flexibilă, care să nu readucă PSD la guvernare, în contextul în care tot PSD a aruncat economia românească în această gaură. Aceasta este marea probă a noii guvernări. Aceasta este adevărata provocare. Dacă PNL va reuşi să facă asta, sunt toate şansele ca PSD să devină, totuşi, istorie.