Mergi la conţinutul principal

Marea eliberare

* după cei doi ani de pauză cauzată de pandemie, brăilenii dornici de distracție au participat în număr foarte mare la spectacolele și evenimentele din cadrul actualei ediții a Zilelor Brăilei * luni seară, când cap de afiș a fost trupa Carla's Dreams, în zona scenei de pe Esplanadă s-au aflat pe puțin 30.000 de spectatori * costurile celor șase zile de sărbătoare se ridică la circa 700.000 lei

 

După pauza de doi ani cauzată de pandemie, festivitățile și spectacolele organizate de Zilele Brăilei au revenit în forță în vara aceasta, iar numărul foarte mare de participanți demonstrează că brăilenilor le-au lipsit distracțiile oferite în mod tradițional de Primărie în preajma datei de 15 august. În ultima seară, când pe scenă au urcat vedetele - cap de afiș al acestei ediții - trupa Carla's Dreams - oficialii Primăriei spun că în zona Esplanadei au fost peste 30.000 de spectatori. În jurul scenei și pe scări, până sus, spre Calea Călărașilor, dar și pe lateral, înspre sediul ANAF și hotelul Belvedere, aglomerația a fost foarte mare, pe tot parcursul serii de luni, 15 august, încă de la primul concert, cel al trupei Liberi Sâmbătă, o trupă cu artiști brăileni foarte bine primită de public. Apreciat a fost și spectacolul oferit de Emaa, iar băieții de la Carla's Dreams, chiar dacă s-au lăsat puțin așteptați, urcând pe scenă cu circa 20 de minute întârziere față de programul anunțat, și-au respectat blazonul și au făcut un show pe măsura anticipărilor miilor de fani care au venit special să-i vadă, să cânte la unison cu ei și să danseze pe hit-urile lor. Spectacolul de luni seară s-a terminat târziu în noapte, cu nelipsitul foc de artificii, care a început în jurul orei 23.30 și a durat minute bune. Feeria de lumini de pe cer, pe fundalul muzicii de club care răsuna din boxe și a unui show laser multicolor, a încheiat într-un mod cât se poate de plăcut ediția din acest an a Zilelor Brăilei. După ce a răsunat ultimul foc de artificii, o mare de oameni a inundat, efectiv, Calea Călărașilor, în drum spre casă. A fost punctul culminant a circa șase zile de distracție, cu ”de toate pentru toți”. Pe scena de pe Esplanadă, înainte de vedetele care au concertat luni, au mai făcut spectacole foarte antrenante, duminică, 14 august, House Killerz (K-Milla & Skary).  Spike, DJ Sasha Lopez, DJ Andre Rizo. Asta după ce, începând de joi și până sâmbătă, iubitorii de folclor au putut asista, în fiecare seară, la spectacolele din cadrul Festivalului Internațional ”Lină Chiralină”.

 

O muzică altfel în Grădina Mare

Concerte, nu au fost, însă, doar pe scena de pe Esplanadă. În Grădina Mare au fost așteptați iubitorii de muzică clasică, jazz, blues sau folk. Vineri, a concertat Cvintetul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, apoi s-a schimbat registrul, începând Jazz in the Garden cu artiștii Stones Free (Blues), Elena Gatcin Trio (Jazz). Duminică, tot în Grădina Mare, a fost seară de folk, deschisă de trupa ”Antic” și urmată de concertul unuia dintre cei mai reprezentativi artiști brăileni, Nicu Alifantis, pe care au venit să-l asculte foarte mulți iubitori de muzică bună. Printre ei s-a aflat și ambasadorul României în Peru, Camelia Ion-Radu. Născută la Brăila, aceasta s-a aflat zilele acestea în vacanță, în țară, împreună cu soțul său, Marian Ion, fostul arhitect-șef al Primăriei Brăila, iar când a aflat că Nicu Alifantis vine să concerteze la Brăila a ținut neapărat să fie de față. ”Am aflat de concert de la Costel Pătrășcan, sâmbătă eram în vizită la vărul meu, undeva într-un sat din județ, și am grăbit pasul ca să ajungem la timp. Pot spune că mi s-a îndeplinit un vis, nu reușisem niciodată să îl văd în concert, deși mi-am propus de atâtea ori”, ne-a declarat diplomatul Camelia Ion-Radu.

Așadar, în ediția din acest an a Zilelor Brăilei a fost muzică de toate genurile și pentru toate gusturile, însă nu totul s-a rezumat la muzică. Brăilenii au putut achiziționa obiecte de artizanat de la Târgul Meșterilor Populari de pe Faleza Dunării, la fel cum au putut achiziționa antichități de la Târgul Anticarilor, de pe strada Mihai Eminescu. Pe lângă parada portului popular, din cadrul Festivalului ”Lină Chiralină”, pasionații de mașini vechi au putut vedea câteva exemplare deosebite, la Parada Mașinilor de Epocă. Copiii s-au bucurat de încă o ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Păpuși, mai multe instituții teatrale de profil din Brăila și din țară având reprezentații în câteva zone din municipiu - Grădina Mare, Parcul Monument, parcul Caporal Mușat, parcul Calea Galați etc. Doamnele și domnișoarele s-au bucurat, la rândul lor, de parada modei. Să nu uităm nici de  manifestările diverse și spectaculoase dedicate Zilei Marinei, care au fost organizate, însă, de Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu”.

 

Costuri mai mari, în pas cu inflația

Primăria Brăila a pregătit, așadar, de toate pentru toți. Cât a costat totul? Primăria nu trăsese, până ieri, o linie, pentru a stabili cu exactitate suma cheltuielor presupuse de onorariile artiștilor, de cazarea și masa pentru cei 570 de copii participanți la Festivalul Internațional ”Chira Chiralina”, de cazarea participanților la târguri, de sonorizare, de spectacolele cu laser și focurile de artificii. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că, estimativ, luându-se în calcul creșterile de prețuri din ultima perioadă, costurile au fost cu circa 7,5% mai mari decât la ediția premergătoare pandemiei, din 2019, când suma totală cheltuită de Primărie s-a ridicat la 660.000 lei. Anul acesta, au fost și încasări. De exemplu, pentru căsuțele de lemn închiriate comercianților de pe Faleză - nu vorbim aici despre meșterii populari cu atestat, care au primit căsuțe gratis - s-a încasat suma de 92.000 lei. Au fost primite, de asemenea, și sponsorizări: Farmacia Iris a oferit suma de 7.000 lei, societatea Termhidro a oferit 5.000 lei, societatea Nugatisimo a oferit 6.100 lei, iar Agricost Al Dahra a pus la dispoziție, gratuit, barja - cu combustibilul și personalul aferent - de pe care s-au tras focurile de artificii.

”Participarea numeroasă a publicului ne determină să organizăm și următoarele evenimente la un nivel la fel de spectaculos, pentru toate vârstele și toate gusturile. Mulțumesc publicului brăilean și tuturor celor care s-au implicat în organizarea actualei ediții a Zilelor Brăilei”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Următoarele evenimente organizate de Primărie sunt Festivalul Istoric, în perioada 16 - 18 septembrie, și Festivalul Peștelui, în perioada 23 - 25 septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro