Marea dihonie de la Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marea dihonie de la Judeţean

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila continuă să fie un butoi cu pulbere, în care se întâmplă ciudăţenii dar şi chestiuni memorabile, pe care opinia publică n-ar trebui să le treacă uşor cu vederea: de la secţiile construite pe jumătate şi lăsate "bibelou" în curtea spitalului, aparate nou-nouţe desigilate şi al căror termen de garanţie expiră (cum ar fi angiograful cardiologic de un milion de euro), până la concursuri de director "făcute" pe criterii contestate şi paracontestate. Pe lângă toate astea, avem evaluări ale managerului întocmite de Consiliul Judeţean în baza unor indicatori de performanţă depăşiţi, care demonstrează că Stancu încă mai "bântuie" prin capetele câtorva oficiali de la CJ.

În plin scandal al investiţiilor de 6 milioane de euro, bulibăşite încă de pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu, după un control ministerial care a evidenţiat de la erori de organizare în sistem până la conflicte intestine pe care nimeni nu reuşeşte să le stingă, singurul capital real al unităţii, personalul, nu face decât să se frământe în stânga şi-n dreapta, în timp ce nu mai puţin de 180.000 de oameni - locuitorii Brăilei - cer în mod imperios un act medical de calitate. Punct.
Într-un evident dialog al surzilor, SJU îşi duce existenţa bazându-se pe scandaluri, dosare cu iz penal de nerezolvat (ex. furtul de citostatice din farmacia spitalului, violuri sub efectul Dormicum...), dar şi atacuri dure între conducerea instituţiei şi alte grupuri din interior, conducere care se tot aşază pe scaune de la schimbarea gărzii din CJ: ieri, 12 mai, asistenta Olguţa Crivăţ a susţinut interviul pentru postul pe care deja îl ocupă, candidând singură la funcţia de director de Îngrijiri Medicale, iar lunea viitoare, şi dr. Alina Neacşu - director medical - susţine examen pentru postul respectiv, fiind, de asemenea, singurul candidat. Rezultatele în cazul Olguţei Crivăţ: 9.60 - proba scrisă, 9.97- proiectul şi interviul.
"Nu se înghesuie nimeni să ocupe un post de acest fel. Este o responsabilitate mare şi nu-i nicio bucurie să fii director la spital", a explicat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, care, la rându-i, are probleme cu funcţia, în contextul în care a fost evaluat profesional acum 30 de zile, iar calificativul - pe care l-a şi contestat - a fost "satisfăcător", calificativ incompatibil cu postura de manager al unui spital de calibrul celui de la Brăila.

Culmea evaluării: să candidezi singur şi să ieşi pe ultimul loc, în baza unor criterii vechi, pe care le-a dezavuat până şi evaluatorul

Menţionăm că dr. Mihail Iugulescu a fost evaluat profesional în martie 2016, după şase ani de mandat. În 2015 nu a fost evaluat, din motive ce n-au putut fi încă explicate.
Poate că "zăpăceala" provocată de debarcarea lui Gheorghe Bunea Stancu, cazarea lui la puşcărie şi mandatele interimare succesive la CJ ale lui Ovidiu Nechita şi Viorel Mortu au făcut ca taman directorul de la Judeţean să scape neevaluat.
Asta în contextul în care spitalul bubuia şi bubuie de probleme, unele mai noi, cele mai multe vechi, dar gestionate prost sau deloc.
De astă dată, Iugulescu a fost monitorizat de către o comisie întocmită la nivelul Consiliului Judeţean, însă criteriile de evaluare au fost (sic!) acelea din 2014, pe care Gheorghe Bunea Stancu le întocmise pentru Rodica Sin, criterii ce conţineau un element - cheie drept indicator: absorbţie a investiţiilor acordate de CJ de 100%.
Sin reuşea să "pape" toţi banii publici, nefiind zi de la Dumnezeu în care să nu lanseze o procedură de achiziţie publică, chit că ieşeau câştigătoare tot firmele de casă al PSD, recte Bunea Stancu.
Plecarea celor doi, a lui Stancu din fruntea CJ-ului şi a Rodicăi Sin din aceea a SJU, pare să nu fi fost sesizată nici în 2016 de către comisia de resort, motiv pentru care evaluarea lui Iugulescu s-a făcut în baza criteriilor impuse de aceştia. De altfel, în 2015, niciun director de spital din judeţul Brăila n-a fost evaluat.
"De aceea am şi contestat modul de evaluare şi criteriile. Eu nu mi-am pus în contractul de management indicator de absorbţie de 100% din fonduri, fiindcă oricum investiţiile noastre sunt toate cu probleme. Nu mi s-a răspuns, deşi a trecut termenul de răspuns la contestaţie. Mai mult, eu nu am fost chemat în faţa comisiei de evaluare să dau explicaţii. Acum, dacă am obţinut acest calificativ de «satisfăcător» ce să fac?! Notarea s-a făcut, potrivit legii, până la 5, iar între note, pentru indicatorul nerespectat s-a dat 3. De aici a rezultat calificativul final de satisfăcător. Eu încă mai aştept răspunsul comisiei la contestaţie", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Întrebat despre această situaţie, prof. Viorel Mortu, vicepreşedinte al CJ, care în 2015 a asigurat interimatul la comanda Consiliului, a declarat: "Indicatorii şi criteriile sunt într-adevăr vechi, trebuie refăcute, aduse la zi şi mai apoi realizată evaluarea".

Toate investiţiile din Judeţean - cauze pierdute, obiective ce înghit nejustificat bani publici

Potrivit unui memoriu formulat de un grup de angajaţi ai SJU şi remis, miercuri, 11 mai, pe adresa redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei", "rezultatul «satisfăcător» este unul corect, având în vedere multitudinea neregulilor existente la nivelul acestei unităţi spitaliceşti".
"Numeroasele nereguli arată deficienţele apărute ca urmare a incapacităţii manageriale: unitatea are trei clădiri nefuncţionale, cardiologie, oncologie, bloc operator, cu tot cu aparatură şi dotare care se degradează în timp", se mai arată în sesizarea formulată de un grup de salariaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Că niciuna dintre investiţiile de la Judeţean nu este funcţională şi nici nu va fi curând o confirmă şi managerul Mihail Iugulescu.
Mai mult, potrivit declaraţiei acestuia, problemele sunt înzecit mai mari.
"Aşa e, nicio investiţie nu e funcţională. De aceea, nici nu mi-am putut asuma o absorbţie bugetară de 100% din fondurile publice. Vreau să vă spun că, într-adevăr, Oncologia nu funcţionează şi nu va funcţiona curând: n-avem şi nu vom avea curând, în următorii trei ani, bani pentru acceleratoarele de particule, pentru scintigraf şi chiar dacă acestea vor fi, secţia nu va funcţiona fiindcă n-avem centrală electrică potrivită unui asemenea consum, punct termic şi, cel mai important, n-avem oameni, fizicieni, tehnicieni, radioterapeuţi", a menţionat dr. Mihail Iugulescu, care a precizat că a solicitat încă de anul trecut CJ-ului fonduri pentru o centrală electrică de mare capacitate, care să ducă toate investiţiile din Judeţean, dar... Lucrurile s-au mai schimbat şi-n CJ, iar acum, "de când cu această campanie electorală, parcă toate s-au sucit şi răssucit, spitalul s-a împărţit în grupuri, grupuri cu interese de tot felul", spunea chiar dr. Iugulescu, pentru "Obiectiv".

Amfiteatrul şi Blocul Operator, cu risc de părăginire

"În contradicţie cu neregulile nerezolvate, conform site-ului spitalului, persoanele din conducerea spitalului prosperă, promovând concursuri pentru care candidează singuri. Toţi par să aibă mandate de câte şase ani, din 2010 până în 2016, iar acum mai vor câte un mandat, şi dl. Iugulescu, şi d-na Crivăţ", mai spun semnatarii memoriului respectiv.
Într-adevăr, as. Crivăţ a candidat singură pe postul de director de Îngrijiri Medicale şi în 2010 şi acum, joi, când a susţinut interviul şi proba de proiect. Luni, pe 16 mai, şi dr. Alina Neacşu candidează pentru postul de director medical. Celălalt director, economic, este interimar, postul urmând a se scoate la concurs.
Mai mult, petiţionarii reclamă faptul că anunţul de scoatere la concurs a postului de director de Îngrijiri Medicale a fost publicat mai înainte de expirarea mandatului directorului respectiv, însă acest fapt, dezbătut chiar şi în CJ, s-a dovedit a fi "cataplasmă la picior de lemn" în condiţiile în care legea permite acest lucru.
Ce se mai întâmplă şi chiar şi Iugulescu recunoaşte?!
"E grav şi faptul că eu am încălzit toată iarna clădirea Pediatrie - Cardiologie, angiograful, care sunt ale CJ-ului. Dar ce puteam să fac?! Dacă nu le încălzeam şi se formau mucegai şi igrasie, cine răspundea?! Nu tot eu?! În plus, vreau să vă spun că angiograful, deşi nefolosit, iese din garanţie în toamnă, iar, de dată recentă, am constatat că vom avea probleme şi cu terminarea blocului operator, dar şi cu finalizarea amfiteatrului. Am cerut CJ-ului bani pentru un punct de alimentare cu energie pentru Blocul Operator nou, fiindcă etapele deja reabilitate nu au energie. Nu ni s-au dat. Acum, există riscul ca şi constructorul să termine etapa a II-a, să ne ceară etapa a III-a şi noi să nu avem unde opera. Acum operăm în cinci săli, nu multe, dar destule, dar dacă nu vom avea curent în Blocul Operator? Unde vom mai opera? Trebuia să avem acel PC2, dar CJ nu a aprobat indicatorii tehnici... Tare mi-e teamă că vom intra în iarnă, în etapa a III-a şi nu vom avea curent şi cum operăm?!", se întreabă retoric Mihail Iugulescu.

Fără cap şi fără coadă

Chirurg de formaţie, Iugulescu recunoaşte şi că a făcut o pasiune pentru Blocul Operator (reabilitat de Carroponte Galaţi), numai că trebuie să se aplece asupra tuturor investiţiilor: "Deh, nici amfiteatrul nu va funcţiona. N-are infrastructură, n-are posibilitatea de a fi legat de unitatea - mamă, n-are gaze, n-are curent, n-are încălzire. Aşa-s toate investiţiile, nu-s semnate contractele în perioada mandatului meu, ce e de făcut?! Să ne plângem?! Se întâmplă multe în spital, dar să ştiţi că noi am fost evaluaţi din punct de vedere profesional de o companie de profil şi am fost plasaţi pe locul al treilea pe ţară. Ce să mai vorbim?! Nu interesează pe nimeni lucrurile astea, toată lumea critică, dar eu spun să ne apucăm de treabă. Dacă tot am primit investiţii aici, hai să le terminăm odată!", mai spune vădit afectat dr. Mihail Iugulescu.
Părerea exprimată de acesta în finalul declaraţiei este unanimă, numai că - spun şi semnatarii memoriului trimis pe adresa redacţiei - nu încape calitate în actul managerial atunci când, lucrând cu aceiaşi oameni, nu iei nicio măsură în momentul în care vezi că lucrurile merg din rău în mai rău, ba chiar se pigmentează cu: asistenţi violatori, hoţi şi traficanţi de citostatice, vacutainere cu sânge aruncate în parc, demiteri la nivelul eşaloanelor doi şi trei, cu stârmoceli şi "dat în cap" chiar pe secţie, sub ochii pacienţilor (vezi scandalul de la neurochirurgie) şi acuzaţii de şpăgi, multe şpăgi la nivel de concursuri pentru ocuparea unor amărâte de posturi de îngrijitoare, brancardier sau infirmieră. Pentru ce?! Pentru sporurile de 75% din Unitatea de Primire a Urgenţelor?!
Sentimentul general este că va mai curge multă apă pe Dunăre până când cineva va catadicsi să enunţe problemele de la Judeţean şi să le organizeze într-un plan strategic "de maximă urgenţă", precum calitatea ridicată a actului medical, cerută pe bună dreptate de pacientul brăilean. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro