Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marea Britanie, Romania si alte zece tari, acuzate ca nu le acorda detinutilor dreptul la vot

Marea Britanie, Romania si alte zece tari nu le permit detinutilor sa isi exercite dreptul de vot, comenteaza publicatia International Herald Tribune, in editia electronica.
Dintre statele membre ale Consiliului Europei, 18 le permit tuturor detinutilor sa participe la procesul electoral. Printre acestea se numara Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Spania, Portugalia, Suedia, Elvetia, Islanda, Albania, Azerbaijan, Cehia, Lituania si Republica Moldova Irlanda, care nu a reglementat statutul juridic al detinutilor, examineaza modalitatile prin care sa permita organizarea de sectii de votare in inchisori.
"In afara de Marea Britanie, doar 11 state membre ale Consiliului Europei le suspenda drepturile de vot detinutilor. Printre acestea se numara Rusia si Turcia, iar restul sint toate din estul Europei: Armenia, Bulgaria, Georgia, Romania (exceptiile sint detinutii condamnati pentru infractiuni minore), Estonia, Ungaria si Republica Cipru. Alte state europene opteaza pentru interdictii temporare - Belgia, Austria, Italia sau Grecia", comenteaza IHT.
"Ca intotdeauna, isteria privind dreptul de vot isi are originea intr-o decizie neclara a Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Instanta nu a cerut tarilor sa le acorde detinutilor drept la vot. Reafirma doar ca in statele membre ale Consiliului Europei trebuie sa existe “o varietate de modalitati prin care problema sa fie examinata”. Precizarea este ca interzicerea totala a dreptului de vot nu este acceptata", precizeaza autorii articolului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii