Mergi la conţinutul principal

Maratonul porcilor

Criza pestei porcine din Parcul Natural "Balta Mica a Brailei" tinde sa capete aspect de "Cascadorii Risului". Fiindca Bucurestiul intirzie de trei saptamini sa dea oficial dispozitia de euthanasiere a celor circa 2.500 de porci, citi se estimeaza ca ar fi crescuti in semisalbaticie in padurile Baltii Mici, autoritatile brailene sint nevoite, in disperare de cauza, sa improvizeze tot felul de masuri, pentru a preveni raspindirea bolii. S-a luat, asadar, decizia de vaccinare a tuturor porcilor din incinta parcului, pornindu-se de la premiza ca, odata cu racirea vremii, animalele nu vor mai gasi de mincare in padure si vor incepe sa treaca Dunarea, in satele invecinate. In felul asta, virusul pestos ar "scapa" dintre ape si ar putea face ravagii in rindul populatiei porcine din judetul nostru si din judetele invecinate. In consecinta, s-a considerat ca e mai bine ca porcii semisalbatici sa fie vaccinati, daca tot nu se stie cind anume se va primi ordin de la "imparatie" pentru omorirea lor. S-a renuntat, insa, la ideea ca vaccinarea sa se faca prin momeli impregnate cu ser si imprastiate prin padure - despre care va informam zilele trecute -, fiindca acestea trebuie aduse din Franta sau Olanda si ar fi durat prea mult pina ar fi fost disponibile. Asa ca se va apela la metoda clasica: animalele vor fi adunate in tarcuri si injectate. In plus, fiecarui porc vaccinat i se va prinde o crota de ureche si va fi tatuat cu litera "V", de la "virus viu", pentru a nu mai fi luat la mina a doua oara. Apare, insa, o intrebare logica: daca tot se munceste pentru adunarea porcilor in tarcuri, de ce li se mai da drumul, din moment ce, mai devreme sau mai tirziu, trebuie omoriti, pentru ca boala sa fie eradicata? Raspunsul tine de bilbiiala guvernantilor de la Bucuresti si de lipsa certitudinii unei decizii ferme si rapide. Concret, fiindca nu stie nimeni cind va veni ordinul de euthanasiere, parafat si semnat in toata regula, porcii vor fi eliberati, cu perspectiva clara de a se mai alerga odata dupa ei, pe terenul dificil din Balta Mica... "Nu avem nici tarcuri suficiente si nici ce sa le dam de mincare. Daca am sti ca peste o zi, doua, trei, ii vom putea euthanasia, atunci i-am tine. Dar daca lucrurile mai tergiverseaza saptamini de zile, cum s-a intimplat pina acum, cu ce hranim atitea animale?!", isi exprima nedumerirea surse din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Braila. Iar ca operatiunea propriu-zisa de euthanasiere nu are sanse sa inceapa prea repede e clar, cel putin prin prisma faptului ca incineratorul ce trebuie adus de la Timisoara nici macar nu a fost incarcat pe trailer, ca sa porneasca incoace. Autoritatile locale nu-si pot asuma decizia de transportare a incineratorului mobil, necesar pentru arderea cadavrelor, deoarece actiunea presupune costuri ridicate, iar lipsa unui ordin scris de la Bucuresti tine fondurile blocate.
Confirmarea ordinului de omorire a porcilor semisalbatici din Balta Mica a Brailei poate fi data doar de Comandamentul Antiepizootic Central, al carui sef este ministrul Agriculturii. Intirzierea intrunirii acestui comandament a fost justfificata, pina acum, in fel si chip. Ba s-a spus ca a intervenit demisia ministrului Remes, dupa scandalul mitei, si inlocuirea cu ministrul Ciolos, ba ca Ministerul Agriculturii este supus controlului unei comisii europene. Mai nou, motivatia aminarii intrunirii comandamentului este legata de rezolvarea problemei clauzei de salvgardare pe care ar putea-o primi Romania de la UE, pentru deficientele in organizare a Agentiei de Interventii si Plati pentru Agricultura.

Au trecut trei saptamini fara sa se ia o decizie concreta

Precizam ca au trecut deja trei saptamini de cind trei porci semisalbatici din Balta Mica au fost diagnosticati cu pesta porcina. E vorba despre o boala extrem de grava, mortala pentru porci, ce nu se transmite, insa, la oameni. Cei circa 2.500 de porci semisalbatici, citi se presupune ca se gasesc in incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei", au fost trecuti Dunarea de taranii satelor limitrofe si lasati sa creasca de capul lor in padure, urmind sa fie prinsi si valorificati in preajma Craciunului.
Ca masura de prevenire a raspindirii bolii, DSV Braila a primit 32.100 doze de vaccin, iar pina in prezent s-au vaccinat mii de porci din gospodariile localitatilor din vecinatatea parcului, gen Marasu sau Frecatei, actiunea continuind pe malul celalalt al Dunarii, la Gropeni, Bertestii de Jos, Tichilesti, Stancuta etc.
Vaccinarea porcilor semisalbatici incepe astazi, vineri, 26 octombrie. Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Braila ne-a dat asigurari ca, de data asta, nu se mai amina. In conditiile in care pompierii si jandarmii nu se arata prea incintati de perspectiva alergarii porcilor prin Balta, l-am intrebat pe directorul Dragan cine anume va participa la aceasta actiune. "Avem deja formate patru echipe, fiecare dintre ele fiind compusa din 3 sau 4 veterinari si alte citeva persoane, puse la dispozitie de primariile localitatilor limitrofe, in baza Legii 416, a mobilizarii in cazul situatiilor de urgenta", ne-a explicat directorul DSV. Asadar, taranii vor fugi dupa porci, iar veterinarii ii vor vaccina, in tarcurile amenajate in acest scop. Pentru mai multa eficienta, animalele vor fi atrase in tarcuri cu porumb si alte momeli. La sutele de hectare ale parcului natural este, insa, de presupus, ca operatiunea de capturare a tuturor porcinelor va fi una de durata. "Noi speram ca in doua-trei zile sa fim gata cu vaccinatul", trage nadejde, totusi, directorul Dragan.

Miza despagubirilor

Daca se va ajunge la euthanasierea animalelor, proprietarii acestora vor fi despagubiti, cu o suma inca neprecizata, cu toate ca, daca s-ar tine cont de litera legii, ar fi trebuit amendati, fiindca si-au lasat porcii nesupravegheati intr-o zona protejata, cum este Parcul Natural. In perspectiva despagubirilor, se pare ca taranii posesori de porci semisalbatici nu sint deloc impotriva euthanasierii, ci, dimpotriva, abia asteapta sa incaseze bani de pe urma lor. Exista chiar posibilitatea ca, in loc sa incerce sa-si recupereze porcii din Balta, unii sa faca tot posibilul sa mai duca in aria protejata inca doua-trei-patru exemplare, insemnate corespunzator, astfel incit cuantumul despagubirii sa fie cit mai mare. Aici intra in scena echipajele de jandarmi, care patruleaza de trei saptamini la limita parcului natural, pentru a impiedica tranzitul animalelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro