Mancarea de post − sanatoasa pentru organism? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mancarea de post − sanatoasa pentru organism?

Mancarea de post este adesea asociata pe nedrept cu alimentele fade, lipsite de savoare si, nu de putine ori, ultraprocesate. Insa orice perioada de post de peste an − in special Postul Pastelui si Postul Craciunului – poate fi o veste buna pentru sanatate si un prilej de detoxifiere spirituala si fizica deopotriva. Conditia este sa faceti alegeri intelepte cand vine vorba despre alimentele pe care le consumati.

In functie de tipul postului pe care il tineti (catolic sau ortodox, de pilda), va trebui sa renuntati la alimentele consumate in mod obisnuit (carne, mezeluri, oua, lactate, in anumite zile chiar si ulei) si sa optati pentru unele care sa le inlocuiasca cu succes – atat din punct de vedere nutritional, cat si gustativ. Alegand cu atentie alimentele care va compun meniul in aceasta perioada, va puteti asigura ca mancarea de post este sanatoasa pentru organism, iar nevoile acestuia sunt indeplinite in totalitate.

Surse de proteine in post

Dat fiind ca postul implica renuntarea la consumul preparatelor de origine animala, surse esentiale de proteine pretioase pentru organism, primul pas pentru o nutritie echilibrata in acest rastimp este asigurarea lor din surse vegetale. Adaugati, asadar, in meniu leguminoase (fasole, mazare, naut, linte, soia), fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic, nuci caju s.a.), ciuperci, seminte.

Nu uitati nici de orezul brun ori de cerealele integrale care, pe langa un aport valoros de proteine, asigura si o cantitate excelenta de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal optim si functionarea buna a intregului sistem digestiv.

Nu in ultimul rand, tineti cont de faptul ca este necesara o cantitate mai mare de proteine vegetale pentru a suplini absenta celor de origine animala – asadar, combinati zi de zi mai multe surse de proteine pentru a elimina riscul unei eventuale carente care vine la pachet cu oboseala accentuata, sistem imunitar slabit si caderea excesiva a parului.

Fructele in coaja lemnoasa, deliciu pentru sanatate

Legumele si fructele, esentiale in perioada postului

Legumele si fructele sunt o parte importanta a meniului oricand, mai ales in perioada postului, cand pot suplini deficitul de nutrienti favorizat de absenta carnii, oualor si lactatelor. Surse foarte bune de vitamine si minerale, dar si de fibre, legumele si fructele sunt usor accesibile si pot fi consumate intr-o varietate de moduri – proaspete, gatite la cuptor, aburi, pe gratar, ca atare sau in combinatii etc.

In plus, consumul lor asigura senzatia de satietate in contextul unui aport caloric mic − in special in cazul legumelor; fructele, cu precadere cele dulci, precum strugurii si bananele, ar trebui consumate cu atentie. Legumele si fructele bio, provenind din surse controlate, sunt alegerea optima; dar, chiar si atunci cand nu va este mereu la indemana aceasta optiune, aceste alimente sunt de preferat celor ultraprocesate – de tipul pateurilor si al mezelurilor vegetale, conservelor de legume din comert etc.

Atentie la alimentele fainoase si amidonoase!

Mancarea de post este considerata frecvent nesanatoasa din cauza unor alegeri precum alimentele ultraprocesate, mentionate anterior, dar si al fainoaselor (paine, paste) si amidonoaselor (cartofii) consumate in exces. Aceste alimente sunt foarte calorice, deci risca sa favorizeze cresterea ponderala, si furnizeaza un numar limitat de nutrienti, situatie care poate duce la carente – cu precadere in cazul posturilor lungi (Paste, Craciun).

Ce puteti face? Nu este nevoie sa le eliminati din meniu, ci sa le consumati cu moderatie, optand, totodata, pentru varianta lor integrala – in cazul fainoaselor.

Alimente de introdus in dieta pentru detoxifierea ficatului

Echilibru alimentar si in perioada postului

Respectarea principiilor unei alimentatii echilibrate in perioada postului asigura ca acest interval de timp va va furniza doar beneficii pentru sanatate – de la detoxifiere pana la scadere ponderala. Iata cateva reguli pe care este important sa le urmati si in aceasta perioada:

  • Luati 3 mese si 2 gustari, la interval de circa 2 ore, astfel incat sa preveniti instalarea senzatiei acute de foame si a tentatiilor nesanatoase;
  • Hidratati-va corespunzator – consumul a 2 litri de apa sau ceaiuri neindulcite pe zi este foarte important pentru functionarea optima a organismului;
  • Fructele, in special daca nu sunteti obisnuit sa le consumati constant, trebuie mancate ca atare, fara alte alimente insotitoare; asteptati apoi cca. 1,5-2 ore inainte sa consumati alte alimente pentru a evita fermentarea acestora.

Articol preluat de pe farmaciata.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro