Mall-ul din Barieră, îngropat definitiv | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mall-ul din Barieră, îngropat definitiv

* dezvoltatorul imobiliar care şi-a asumat proiectul este astfel executat silit în contul unor datorii către stat * Primăria îşi doreşte foarte mult să cumpere acest teren pentru că în zonă deţine deja vreo 3.000 mp *

Mall-ul din Bariera Călăraşilor, unul dintre proiectele de suflet ale fostului primar liberal Constantin Cibu, a rămas doar un vis frumos pe hârtie. O afacere imobiliară care se anunţa a fi un succes la momentul 2005 a ajuns, în prezent, la coşul de gunoi. Business-ul a fost gândit pe o structură relativ simplă: un petec de teren cu suprafaţă de 785 mp, cumpărat de un grup israelian-cipriot ("Isrom Investment" SRL Brăila) fix în triunghiul din Barieră, concesionarea întregului ansamblu de aproape 3.400 mp şi, în final, edificarea unei clădiri cu 14 etaje care se voia un ansamblu comercial inclusiv cu spaţii de locuit şi parcări supra şi subterane. În schimb, terenul a rămas ani de zile plin cu buruieni, doar cu o groapă de câţiva metri adâncime fără să se fi turnat un metru cub de ciment. În urmă cu doi ani, "investitorii" au cerut municipalităţii în mandatul actualului primar să li se dea dreptul să cumpere întreg terenul din Barieră imediat după ce se toarnă fundaţia. Solicitarea a rămas fără ecou, ba chiar a stârnit critici din partea consilierilor locali care au dat cu flit propunerii grupului "Isrom Investment". Dovada clară a eşecului afacerii o constituie faptul că terenul proprietatea consorţiului israeliano-cipriot este acum scos la vânzare de Finanţele locale în contul unor datorii acumulate de "investitori" la bugetul general consolidat al statului. Primăria este interesată să cumpere bucata de 785 mp şi speră să nu dea mai mult de 100.000 euro, valoarea la care a cumpărat iniţial grupul israeliano-cipriot.

Un tramvai numit dorinţă...

Povestea ansamblului de spaţii comerciale, birouri şi locuinţe în Barieră, ridicate de către firma israeliano - cipriotă SC "ISROM Investment" SRL, a fost lansată cu surle şi trâmbiţe în perioada 2005 - 2006 de către fosta administraţie locală condusă de Constantin Cibu. Mai clar, prin intermediul CLM, Cibu le-a concesionat afaceriştilor de la "ISROM" un teren aflat la intersecţia dintre Bariera Călăraşilor şi Aleea Parcului, adiacent unui lot cumpărat anterior de la un privat de către aceştia. Contextul în care s-a ajuns la concesionare este acela că premergător acestei etape, grupul israeliano-cipriot cumpărase în zona respectivă cu 100.000 euro de la Camera de Comerţ din Brăila un lot de 785 mp. Practic, investitorii gândiseră să concesioneze restul de teren pe întreg triunghiul din Barieră pe care să ridice apoi proiectul imobiliar. Astfel, conform planului aprobat cu entuziasm de către consilierii locali, până în 2009, în zona Bariera Călăraşilor ar fi trebuit să se înalţe un modern ansamblu de spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, care se dorea a fi o premieră pentru oraşul nostru. De altfel, şi acum poza cu ambiţiosul proiect tronează pe gardul cu care a fost împrejmuit lotul de teren. Durata concesiunii era de 49 de ani, iar complexul imobiliar urma să aibă o înălţime de 14 etaje plus subsol. Spaţiile urmau a fi folosite astfel: la subsol - parcări şi spaţii tehnice, la etajele 1, 2 şi 3 - spaţii comerciale de tip mall, urmând ca celelalte etaje să găzduiască locuinţe şi birouri. Totodată, prin caietul de sarcini, intra în atribuţiile beneficiarului fluidizarea traficului în zonă şi sistematizarea străzilor din jur, după finalizarea lucrărilor.

Basmul s-a terminat însă în 2009, când noul primar, Aurel Simionescu, s-a văzut pus în situaţia de a rezilia contractul cu "ISROM". Deşi la sfârşitul lui 2008 reprezentanţii "ISROM", care nu săpaseră decât o groapă pe locul cu pricina, au venit cu propunerea să le fie vândut de-a dreptul terenul pe care îl aveau în concesiune, pe motiv că ar avea nevoie de ajutor pentru derularea investiţiei, de această dată consilierii municipali, la propunerea lui Simionescu, le-au dat un termen limită de 8 luni în care să îşi demonstreze buna credinţă şi să se apuce de treabă. Cum termenul a fost depăşit fără ca în groapa din Barieră să apară şi vreo fundaţie, în 2009 Primăria a reziliat contractul de concesiune.

Finanţele execută silit terenul de 785 mp

Revenind la situaţia din prezent, zilele următoare, bucata de teren de 785 mp de la care s-a pornit afacerea, ar urma să fie scoasă la vânzare de Finanţe. Anunţul de licitaţie a fost publicat în cursul lunii trecute, termenul limită de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru 17 august. În anunţul celor de la Finanţe se vorbeşte despre o bucată de teren intravilan din categorie curţi - construcţii în suprafaţă de 785 mp situat pe şoseaua Buzăului nr. 2 la intersecţia Calea Călăraşilor cu Aleea Parcului. Adică un teren amplasat într-o zonă centrală fără construcţii pe el, învecinat pe toate laturile cu teren liber de construcţii aparţinând domeniului public. Mai mult, terenul are posibilităţi de a fi racordat fără probleme la reţelele de utilităţi publice. În urma evaluării acestui teren, cei de la Finanţe cer un minim de 326.921 lei fără TVA adică aproximativ 405.382 lei cu tot cu TVA sau echivalentul a puţin peste 96.000 euro, faţă de 100.000 euro preţul iniţial de tranzacţionare. Potrivit anunţului, cei interesaţi de această primă licitaţie, pot depune oferte de cumpărare până în preziua licitaţiei, adică până în data de 16 august ora 14.00. În cazul vânzării la licitaţie, cei interesaţi trebuie să plătească şi o taxă de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire. Ca un criteriu de calificare pentru ofertanţi a fost impus să se facă dovada neexistenţei de obligaţii fiscale restante.

Primăria, interesată să cumpere

La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal (CLM) subiectul a fost adus în dicuţie la capitolul diverse chiar de către primarul Aurel Simionescu. El i-a informat pe consilieri că Primăria se gândeşte serios să participe la această lictaţie. "Urmare a unei executări financiare, terenul din Barieră e scos la licitaţie de către Direcţia Finanţelor Publice. Eu vă rog să fiţi de acord să-l mandatăm pe directorul economic Anghelescu să participe la procedură. Din punctul nostru de vedere, ar fi de preferat ca acei peste 700 de metri pătraţi să întregească ceea ce deja noi avem acolo ca proprietate publică, să putem să relansăm o nouă ofertă pentru concesiune", le-a spus Simionescu. Ca un comentariu de fond, consilierul municipal PDL Luciana Boboc a atras atenţia că indicat ar fi ca preţul tranzacţiei să nu depăşească valoarea iniţială de 100.000 euro la care "Isrom Intestment" a cumpărat în 2006 terenul respectiv. Totuşi, surse din cadrul Finanţelor Brăilene au explicat că deja există mai mulţi potenţiali ofertanţi interesaţi de acest teren, ceea ce ar putea conduce în cadrul unei licitaţii la creşterea valorii de tranzacţionare. Pe de altă parte, aceleaşi surse au punctat că, de obicei, nu se prezintă nici o ofertă la primele două încercări de vânzare, întrucât la fiecare final de etapă nereuşită în vânzare, se aplică un procent de 25% cu minus de revizuire a ofertei. Astfel se poate ajunge ca la a treia încercare de vânzare preţul de pornire al licitaţiei să fie la jumătate faţă de prima ofertă. Chiar şi aşa însă există pericolul ca în urma licitării la această a treia încercare, pe fondul interesului ofertanţilor, preţul final de tranzacţionare să depăşească cu mult pe cel de la care s-a pornit iniţial procedura de scoatere la vânzare.

Potrivit Registrului Comerţului, SC "Isrom Investment" SRL Brăila are doi asociaţi persoane fizice de cetăţenie israeliană (Segal Gideon - 40% şi Meir Elazar - 20%) şi o persoană juridică "Xinovia Trading Limited" cu sediul în Nicosia, Cipru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro