Mergi la conţinutul principal

Majorarea salariului minim pe economie, in standby

In contextul in care 2009 se anunta unul deosebit de greu din cauza crizei economice mondiale, Executivul a anuntat o serie de masuri cu scopul diminuarii cheltuielilor bugetare, iar punctual se discuta si despre inghetarea salariilor. Cu toate acestea, potrivit intelegerii dintre confederatiile sindicale si fostul Guvern, din ianuarie 2009 ar trebui sa intre in vigoare prevederea legata de majorarea salariului minim pe economie de la 540 lei la 600 lei. Astfel, se ridica intrebarea daca se va proceda la respectarea acestei intelegeri. Pina la acest moment, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila, institutie care vegheaza, printre altele, asupra respectarii legislatiei in domeniul relatiilor de munca sustine ca nu are nici o comunicare din partea factorilor decizionali la nivel central pentru a putea demara campania de informare a angajatorilor cu privire la majorarea salariului minim. "Deocamdata, nu avem informatii daca se va aplica majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, desi exista un act aditional la Contractul Colectiv de Munca 2007 - 2010 si a fost legiferat prin aprobarea HG nr. 1.507/2007 privind stabilirea cuantumului acestui indicator. Pentru moment lucrurile nu sint clare si asteptam lamuriri", a explicat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva.
Daca se va aplica majorarea convenita de partenerii de dialog social la nivel central, salariul minim pentru angajatii cu studii superioare, de exemplu, atit din sectorul privat, cit si pentru bugetari, incadrati pe functii care necesita astfel de studii ar urma sa creasca de la 1.080 lei la 1.200 lei. Asta in contextul in care categoria de personal mentionata anaterior beneficiaza de indicele maxim de ierarhizare 2 aplicat la noul salariu minim brut pe tara - 600 lei valabil pentru muncitorii necalificati. Aplicarea noului indicator ar trebui sa aduca proportional modificari in acelasi sens si pentru celelalte categorii de salariati (muncitori calificati, personal administrativ si personal de specialitate), in cazul carora Contractul Colectiv de Munca la nivel National 2007 - 2010 stabileste o serie de indici de ierarhizare care le determina fiecarei categorii in parte nivelul minim de salarizare.
Reamintim ca in octombrie anul trecut, salariul minim pe economie a fost majorat in baza aceleiasi intelegeri de la 500 lei cit a fost la 1 ianuarie 2008 la 540 lei pentru un muncitor necalificat cu program complet de lucru de 170 ore.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu