Mergi la conţinutul principal

Majorarea salariilor demnitarilor va fi amânată

* liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că salariile demnitarilor nu vor fi majorate acum, aceasta fiind cel mai probabil decizia coaliției de guvernare, adăugând că „demnitarii trebuie să strângă cureaua”

 

„Este o corectură (la Camera Deputaților - n.r.). L-am chemat de dimineață pe liderul de grup, a venit și liderul de grup de la PNL și președintele comisiei. E vorba - toți demnitarii, inclusiv primarii, sunt prinși pe anexa nr. 9. Cu certitudine, astăzi (ieri – n.r.), în coaliție, vom lua decizia.

Dacă legea va trece de Curtea Constituțională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari, altfel legea ar fi fost neconstituțională și ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9. Eliminai absolut tot, nu mai putea fi pusă în aplicare Legea 153 cu acea pătrime pentru toată lumea, deci a fost o decizie pur tehnică. Am vrut să o știu și eu exact, de ce s-a făcut acea erată, am înțeles-o, și astăzi din coaliție vom ieși cu o decizie: că nu se vor mări salariile pentru demnitari.

În cazul în care va fi promulgată legea, se va da o ordonanță de prorogare a acestui termen”, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, „este o lege pe care trebuie să o respectăm cu toții”.

„Eu cred că noi, demnitarii, trebuie, în acest moment, să strângem cureaua și să participăm la acest efort comun. Restul sunt legi pe care trebuie sa le respectăm, fiindcă trecem printr-o situație destul de dificilă toată lumea”, a motivat liderul PSD.

Pe de altă parte, el consideră normale măririle salariale și de pensii, în contextul inflației și al scumpirii prețurilor.

„Astăzi ați văzut că am mărit și tichetele pentru zona privată. Există resurse pentru acești bani. Am văzut că și în Germania s-au mărit pensiile. Cumva suntem condamnați să murim cu toții pentru că nu avem economia Germaniei? Guvenul trebuie să găsească resursele necesare, în primul rând creșterea economică să se vadă cumva și în buzunarele românilor. (...) Sunt ferm convins că trebuie venit iarăși cu un pachet social și economic pentru perioada următoare”, a spus Ciolacu.

 

 

USR atacă proiectul care crește salariile bugetarilor la CCR

USR a anunțat marți că va ataca la CCR proiectul de lege privind majorarea salariilor bugetarilor.

„În mod mișelește, coaliția PSD-PNL-UDMR majorează indemnizațiile tuturor demnitarilor, în loc să reducă de urgență cheltuielile statului. Este vorba de majorări pentru Președintele României, membrii Parlamentului, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecți și subprefecți etc. La un simplu calcul, rezultă că creșterile se situează între 880 de lei brut lunar în cazul subprefecților și 1.410 lei brut lunar în cazul Președintelui României.

Prin nota de corectare a erorii materiale pentru un proiect de lege (Plx 21/2022) adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților, citită astăzi în plenul aceleiași camere, se includ, de fapt, printre cei care beneficiază de creșterea indemnizațiilor atât Președintele României, membrii Parlamentului, cât și cei care ocupă funcții de demnitate publică numită (membrii Guvernului, Avocatul Poporului, Prefecții etc).

«Ziua ca hoții, în speranța că nu ar fi observat nimeni. Printr-o notă de corectare a unei presupuse erori materiale se aduc modificări cu impact bugetar substanțial, mai ales în contextul creșterii numărului de secretari de stat, care nu au fost cunoscute publicului larg anterior», a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR a votat, săptămâna trecută, împotriva adoptării Plx 21/2022 și va ataca acest proiect la Curtea Constituțională, așa cum a promis”, arată un comunicat al USR.

Camera Deputaților a adoptat, pe 31 mai, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferența de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021.

Liderul PSD spunea că proiectele adoptate privind majorările salariale nu reprezintă „o pomană”, menționând că în acest fel se acordă „un drept” salariaților.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro