Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai putine bilete de tratament balnear pentru pensionari

In acest an, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila are disponibile 3.038 bilete de tratament balnear care se acorda in mod gratuit sau cu suportarea unei contributii, asiguratilor si pensionarilor sistemului public de pensii. Aceste bilete sint impartite in 17 serii de tratament, fiecare sejur avind o durata de 18 zile. Din totalul acestora, doar 438 de bilete sint gratuite, celelalte acordindu-se cu suportarea unei contributii de 50% din cuantumul total net cuvenit al dreptului de pensie, din luna anterioara celei in care incepe sejurul.
Cei care doresc sa beneficieze de aceste bilete trebuie sa fie pensionari sau asigurati ai sistemului public de pensii si sa aiba o afectiune medicala care sa necesite tratament balnear. Daca indeplinesc aceste criterii, solicitantii se vor prezenta la CJP Braila cu urmatoarele documente: cerere tip de acordare a biletului de tratament; actul de identitate in copie; recomandare medicala pentru afectiunea care necesita tratament balnear si cuponul de pensie. "In timpul unui an calendaristic, asiguratul sau pensionarul poate beneficia de un singur bilet, in care sint incluse trei mese pe zi, cazarea si tratamentul specific afectiunii. Comparativ cu anii trecuti, numarul biletelor a fost mult diminuat. In acest moment, ne aflam in situatia in care numarul cererilor depuse depaseste cu mult locurile disponibile. Criteriul de selectie este data la care a fost depusa cererea, astfel incit va exista si posibilitatea ca o parte dintre pensionarii care au depus cereri sa nu beneficieze de bilete de tratament" a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Afectiunile care pot fi tratate in statiunile cuprinse in repartitia Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale sint cele reumatismale (in statiunile Lacu-Sarat, Felix, Amara, Herculane etc.), cardiovasculare (Buzias, Covasna etc.), digestive (Singiorz, Caciulata etc.), ginecologice (Amara, Techirghiol etc.) si ale cailor respiratorii (Tirgu Ocna, Slanic Prahova etc.).
Contravaloarea biletelor pentru tratament balnear se suporta integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat, in functie de categoria din care face parte pensionarul sau asiguratul. Cei care nu au nici o contributie la aceste bilete sint pensionarii de invaliditate (carora li s-a prescris tratament balnear prin programul individual de recuperare), personele persecutate din motive politice de dictatura instalata de la 6 martie 1945, cit si cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, veteranii de razboi invalizi si vaduvele de razboi, pensionarii IOVR si persoanele cu handicap. Persoanele care beneficiaza de tratament balnear cu suportarea unei contributii individuale sint asiguratii sistemului public de pensii, copiii minori ai asiguratilor (numai daca ii insotesc pe parintii titulari si fac dovada frecventarii invatamintului preuniversitar), copiii minori beneficiari de pensie de urmas (insotiti de parinte), copiii majori beneficiari de pensie de urmas si sotii sau sotiile persoanelor asigurate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii