Mai prost, mai ieftin, mai puţin legal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mai prost, mai ieftin, mai puţin legal

În linii mari, avem TVA majorat cu 5 procente, impozite mai mari pe proprietate, precum şi fiscalitate mai ridicată în sfera salarială. Iar dacă tot vorbim de salarii, aici avem şi o reducere globală cu 25%. Toate deciziile enumerate mai sus au fost luate şi sunt puse în aplicare de Guvern în ideea de a încerca să asigure un debit mai mare de venituri la buget. Dar, stau şi mă întreb, oare în ce măsură fiscalitatea ridicată va aduce şi venituri mai mari la buget?!, istoria postdecembristă demonstrând că, în România, orice creştere de taxe sau impozite a atras după sine şi o creştere exagerată de preţuri, dar şi o intensificare a evaziunii fiscale.

Şi e o logică simplă: cei care au tras până acum statul în piept o vor face şi pe viitor, iar cei care târâş-grăpiş mai cedau şi statului ceva din taxe şi impozite, odată crescută suma e posibil să nu mai dea nici măcar cât dădeau până acum. Ba, mai mult, este la fel de posibil ca şi cei care până acum erau corecţi cu statul, încorsetaţi de datorii, să-şi ia inima-n dinţi şi să treacă graniţa în tabăra evazioniştilor. În plus, ştim deja din trecut că prestatorii de servicii şi comercianţi vor găsi suficiente pretexte să umfle preţurile, de multe ori nejustificat de mult. Iar toate acestea vor avea ca repercusiune scăderea puterii de cumpărare şi, implicit, micşorarea încasărilor la buget.

De asemenea, nu pot vedea cu ochi buni nici transpunerea de azi pe mâine a modificărilor Codului Fiscal. Cutuma şi legislaţia în domeniu impun ca orice modificare de acest gen să poată fi aplicată abia la 6 luni distanţă de la aprobare. Regula este menită să asigure mediului de afaceri posibilitatea realizării unui plan pe termen mediu şi scurt, populaţiei de a se pregăti pentru impactul psihologic presupus, iar organelor de control să se replieze.

Or, această "perioadă tampon" a dispărut complet din ecuaţia gândită de actualul guvern şi există astfel riscul să asistăm la o reacţie de respingere din partea contribuabililor care vor căuta cu orice preţ o portiţă de scăpare din cleştele fiscal. Iar aceasta ar putea însemna inclusiv revenirea în forţă a economiei subterane, uşor domolită în ultimii ani, dar şi un simţitor rabat de la calitate. Iar românul, cu portofelul tot mai gol, chiar nu va mai avea nicio jenă să revină la vechile practici şi să "înghită" orice i se dă mai ieftin. Cu orice risc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro