Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai multe teste antidoping decit medalii la Campionatele Europene de atletism

Orasul suedez Goteborg gazduieste, In perioada 6-13 august, editia cu numarul 19 a Campionatelor europene de atletism, o editie a recordurilor, cu 1.370 de sportivi la start (739 barbati si 631 femei), din 48 de tari, Intre care, evident, si Romania, a carei delegatie numara 17 atleti si 12 atlete.
Pe linga recorduri, competitia prezinta si citeva premiere. Astfel, pentru prima oara ceremonia de deschidere are loc cu o zi Inaintea startului Intrecerilor si nu pe stadion, ci In Gotaplatsen, piata centrala, cu Orchestra simfonica a orasului, rock si Imnul competitiei, "Eroii", interpretat de Helena Paparizou.
Tot astfel, vor fi reprezentate, pentru prima oara, si cele mai recente tari membre ale Asociatiei europene de atletism (EAC) - Serbia, cu 11 sportivi, si Muntenegru, cu numai 2, un aruncator de greutate si o saritoare In lungime. S-a ajuns, astfel, la numarul record de tari participante 48, doar Armenia si Liechtenstein lipsind.
Cea mai puternica delegatie este a Rusiei, cu 118 sportivi (56 barbati, 62 femei), urmata de Germania - 90, Spania - 87, Franta - 85, Marea Britanie - 85 si Italia - 83.

Vinatoare de dopati

Presedintele Asociatiei Europene de Atletism (AEA), Hansjorg Wirz, a declarat ca "mai mult de 300 de teste antidoping vor fi efectuate" In timpul competitiei. "Numarul testelor care vor fi efectuate la acest campionat va fi de trei ori mai mare decit la editia din 2002, de la Munchen", a subliniat Wirz.
Intrebat despre problemele de dopaj din Statele Unite si despre faptul ca Justin Gatlin, campion olimpic si detinatorul recordului mondial In proba de 100 m, a fost testat pozitiv cu testosteron, Wirz a avertizat: "Nu vrem sa se repete istoria din Statele Unite si o sa avem grija sa nu se Intimple acest lucru".

In asteptarea primei medalii

Atleta Constantina Dita-Tomescu s-a clasat, luni, pe locul 11 In proba de 10.000 metri din cadrul Campionatelor Europene de la Goteborg. Tomescu a fost Inregistrata cu timpul de 31 de minute, 49 de secunde si 47 de sutimi, stabilind cea mai buna performanta personala. Proba a fost cistigata de rusoaica Inga Abitova (30:31.42), pe locurile urmatoare clasindu-se norvegianca Susanne Wigene (30:32.36) si rusoaica Lidia Grigorieva (30:32.72).
Sportiva Liliana Barbulescu-Popescu a obtinut calificarea cu al saselea timp In semifinalele probei de 800 metri, In timp ce Mihaela Neacsu a ratat accesul In semifinale, clasindu-se prima sub linie.
Atletul Bogdan Tudor a ratat calificarea In finala probei de saritura In lungime, reusind doar o saritura de 7,76 metri, In timp ce Danut Simion nu a luat startul In calificari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii