Mafia cerealelor. Inculpaţii V.I.P. | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mafia cerealelor. Inculpaţii V.I.P.

Membrii „Caracatiţei" Ciolcă, aflaţi în arest preventiv sau sub control judiciar în dosarul „Mafia Cerealelor", nu sunt chiar nişte necunoscuţi pentru brăileni. Majoritatea celor trimişi după gratii de procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor de săptămâna trecută, au tot fost aduşi în atenţia publicului de mass-media locală, în decursul anilor, fiind prezentaţi fie ca afacerişti brăileni de succes, fie ca oameni politici meniţi să schimbe faţa unui partid sau altul, fie ca patroni implicaţi în diverse scandaluri economico financiare ori administrative. Ba chiar, unul dintre inculpaţi a candidat în trecut pentru fotoliul de primar al municipiului Brăila, iar un altul este chiar proprietarul "unei bucăţi din Bulevardul Independenţei". 

În ediţia de ieri a cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei" v-am relatat pe larg planul bine pus la punct de Dan Ciolcă pentru a prejudicia bugetul de stat prin „fabricarea" facturilor fictive pentru comerţ cu cereale şi alte bunuri, cu ajutorul inculpaţilor Dan Lucian Craiu, Virgil Surueanu, Constantin Ştergărel, Marius Mărgărit Bibic, Viorel Gheorghe Chesnoiu, Ionel Băjenaru, Neculai Prună, Marius Gabriel Prună, Marius Laurentiu Zeleş, Ionuţ Petrescu şi Florentin Moroianu - arestaţi preventiv pentru 30 de zile - şi Denis Ciprian Stanciu, Alexandra Băjenaru, Mihaela Zeleş, Vasile Marinescu, Pompiliu Nelu Dewald, Matache Marius Brânză şi Cătălin Marinescu - aflaţi sub control judiciar. Astăzi, vă prezentăm cine sunt, de fapt, aceşti membri ai grupării infracţionale.

Zeleş, un traseist politic

De departe, cel mai cunoscut "tentacul" brăilean al "caracatiţei" este Marius Laurenţiu Zeleş, membru cu state vechi în PNL Brăila, fugit, întors, şi iar fugit din partid, un permanent candidat la ceva - fie funcţie politică, fie funcţie administrativă. Omul de afaceri este cel mai bine cunoscut pe scena politică din Brăila chiar pentru încercările sale repetate de a ajunge pe o poziţie importantă. Marius Laurenţiu Zeleş a apărut în cărţi la alegerile locale din 2012, pentru candidatura la fotoliul de preşedinte al CJ Brăila (lupta internă în partid s-a dat între el şi Vasile Dogărescu), alături de Cătălin Boboc la Primărie. Cu toate acestea, liberalii au decis să meargă în alegeri alături de PSD, prin Uniunea Social Liberală (USL), ceea ce a dus la susţinerea altor candidaţi. Mutarea PNL, probabil, nu a picat tocmai bine pe aspiraţiile lui Zeleş, astfel că la alegerile parlamentare din 2012, acesta a decis să îşi încheie legăturile cu liberalii şi să îşi încerce norocul cu o nouă formaţiune politică, la vremea respectivă, Partidul Popular. Zeleş a intrat din nou în atenţia brăilenilor drept candidat pentru Colegiul 5 - Deputaţi, împotriva lui Cristian Rizea (USL), Marius Terzea (ARD), Costică Busuioc Coja (PPDD) şi Emoke Balint (UDMR). Însă, deşi şi-a depus candidatura la Biroul Electoral, pe ultima sută de metri s-a retras, lucru specificat în Procesul Verbal nr. 25 încheiat pe 2 noiembrie 2012 şi postat pe site-ul Prefecturii Brăila. S-a vorbit atunci de o insistenţă a unor membri PNL, ba chiar presiuni, de a se întoarce în partidul "mamă", ceea ce s-a şi întâmplat.
După acest al doilea eşec, numele afaceristului nu s-a mai auzit o perioadă, pentru ca, în 2013, când liberalii şi-au reales preşedintele organizaţiei judeţene (Cătălin Boboc) şi totodată, noul Birou Politic Teritorial, Zeleş să intre din nou în cărţi. Atunci, el a fost ales vicepreşedinte, alături de alţi 8 colegi liberali. Cu toate acestea, şeful PNL Brăila, Cătălin Boboc, susţine că Zeleş nu a mai avut nicio legătură cu partidul după ce a decis să migreze către Partidul Popular, respectiv în 2012. "Domnul Zeleş nu mai este membru PNL din 2012, când a ales să se înscrie într-un alt partid. Punct", a declarat Boboc, scurt, fără a dori să facă alte comentarii cu privire la situaţia actuală a afaceristului. Chiar şi aşa, traseul politic al lui Zeleş nu s-a oprit aici. Acesta a cochetat în 2014 şi cu Partidul Liberal Reformator (PLR) al lui Călin Popescu Tăriceanu, existând zvonuri că ar fi prins chiar o poziţie de vicepreşedinte în organizaţia judeţeană, condusă atunci de Dan Păun. Însă, potrivit lui Păun (în prezent copreşedinte ALDE Brăila), Zeleş nu a semnat o adeziune la PLR niciodată şi nici nu a mers mai departe alături de ALDE.

Vicepreşedinte CC "Balcanica", primul proprietar de Bentley din Brăila

Revenind la lumea afacerilor, de menţionat că Zeleş figurează ca prim-vicepreşedinte al Casei de Comerţ Balcanica - Filiala Brăila, potrivit site-ului casadecomert.ro. CC Balcanica este o organizaţie, care, printre altele, are drept obiectiv "crearea şi menţinerea unui mediu concurenţial adecvat în vederea creşterii competitivităţii produselor şi serviciilor comercianţilor" (sic!). La Brăila, ea este condusă, în calitate de preşedinte de filială, de Silviu Radu, un alt nume cunoscut brăilenilor. CC Balcanica are şi doi vicepreşedinţi, Dewald Pompiliu, şi el inculpat în dosarul „ Mafia Cerealelor", şi Doru Iorga. Acesta din urmă, administrator al firmei brăilene „Ecologic 3R", a fost vizat de percheziţiile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justitie şi politiştii Inspectoratului General de Poliţie, în luna noiembrie 2015. Interesant este faptul că anchetatorii l-au acuzat atunci pe Doru Iorga, printre altele, de evaziune fiscală, aceeaşi acuzaţie pe care a primit-o acum şi Zeleş din partea DIICOT.
Acelaşi Zeleş, pe care presa locală l-a menţionat la un moment dat drept primul proprietar de "Bentley" din Brăila. "Cam aşa arată noua maşină (vezi foto) a patronului de la General Agro Brăila, Marius Zeleş! Un Bentley argintiu, de toată frumuseţea, model Continental, în două uşi. Din informaţiile noastre este primul Bentley din Brăila! Pentru informarea cititorilor, un astfel de model costa între 176.000 şi 215.000 dolari", am găsit pe site-ul anuntulbrăilean.ro.

131 de facturi cu probleme

În dosarul "Mafia Cerealelor", Marius Laurenţiu Zeleş apare în referatul procurorilor DIICOT ca fiind asociat cu 90% al firmei beneficiare „SC General Agro International SRL Bucureşti", alături de o altă inculpată, Mihaela Zeleş zisă „Mami" (10%), cercetată sub control judiciar. Firma a fost înmatriculată în anul 2009 şi a avut sediul social în Bucureşti, obiectul principal de activitate fiind „comerţ cu ridicata al produselor chimice". Firma a desfăşurat efectiv activitate de cultivare a cerealelor, comerţul cu cereale şi comerţul cu ridicata al îngrăşămintelor şi seminţelor agricole. „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada ianuarie 2011 - aprilie 2015, SC General Agro International SRL Bucureşti a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă şi a declarat achiziţii fictive de mărfuri de la SC Agroberin SRL (fostă SC Serodcom SRL) în sumă totală de 24.360.456 lei, printr-un număr de 131 facturi, reprezentând contravaloare cereale (grâu, orz, răpiţă, floarea soarelui, porumb, etc.), îngrăşăminte, azotat de amoniu, grandstar şi diverse materiale de construcţii (ciment, tablă, bolţari, nisip, cornier etc). De asemenea, au fost identificate 11 contracte de vânzare-cumpărare între SC General Agro International SRL Bucureşti în calitate de cumpărător şi reprezentată de inculpatul Zeleş Marius Laurenţiu în calitate de administrator şi SC Agroberin SRL în calitate de vânzător şi reprezentată de inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan, în calitate de administrator, având ca obiect cumpărarea-vânzarea unor importante cantităţi de cereale, îngrăşăminte, azotat de amoniu, grandstar şi diverse materiale de construcţii", au notat anchetatorii.
În prezent, Zeleş se află în arest preventiv.

Viorel Chesnoiu, fost candidat la Primăria Brăila

Un alt inculpat în dosarul „Mafia Cerealelor" este Viorel Gheorghe Chesnoiu, administrator al firmei de „tip bidon" SC Cerevimar SRL Brăila. Societatea a fost înregistrată în anul 2012, în Brăila, cu „intenţia clară de a fi utilizată în circuitul evazionist", se arată în referat. Sediul social figura la adresa unde locuieşte o martoră din dosar. Atât Chesnoiu, cât şi martora D.M., figurează ca administratori ai firmei care avea ca domeniu principal de activitate „comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat". „Este lesne de înteles că martora D. M. a fost introdusă în societate pur formal, dovadă fiind faptul că aceasta a declarat organelor de control fiscal că nu deţine niciun document al societătii şi nici nu cunoaşte activitatea economică a acesteia. De asemenea, SC Cerevimar SRL Brăila nu a avut salariaţi, utilaje, echipamente de transport şi de producţie, nu a avut puncte de lucru declarate, a fost declarată inactivă de organele de inspecţie fiscală la data de 28.01.2015, iar achiziţiile declarate de această societate au fost în proporţie de 91% de la SC Andgri Trans SRL - societate controlată de inculpaţii Stanciu Denis Ciprian şi Ciolcă Dan Ştefan. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada iulie - octombrie 2014, SC Agroberin SRL a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă achiziţii de cereale, îngrăşăminte, piese auto, mălai furajer, şrot floarea soarelui, materiale de construcţii etc., de la SC Cerevimar SRL Brăila în valoare totală de 16.501.738 lei, în baza unui număr total de 82 de facturi", se mai precizează în referat.
De asemenea, potrivit documentului amintit, se pare că firma lui Chesnoiu a livrat mărfuri şi către SC Transexped Agro SRL Brăila, deţinută de afaceristul Vasile Marinescu, un alt personaj "interesant" din dosar.
În afară că este inculpat în dosarul „Mafia Cerealelor", probabil puţini îşi mai aduc aminte de Viorel Gheorghe Chesnoiu. Acesta a fost membru al Partidului Noua Generaţie (PNG), iar în anul 2000 a intrat în cursa pentru Primăria Brăila, însă nu a reuşit să obţină prea multe voturi. Potrivit site-ului roaep.ro, Chesnoiu a fost votat de doar 217 brăileni, încheind scrutinul cu un rezultat ruşinos: 0,25% din numărul alegătorilor prezenţi la urnele de vot. Ca o pată de culoare, câştigător detaşat în acel an a fost Anton Lungu.

Marinescu, proprietar de bulevard

Vasile Marinescu, un alt inculpat, figurează ca administrator şi asociat unic al firmei beneficiare SC Transexped Agro SRL Vădeni în dosarul „Mafia Cerealelor". Societatea a fost înmatriculată în anul 2008 şi avea sediul social în satul Vădeni, iar domiciliul fiscal în Brăila. Obiectul principal de activitate era „transporturi rutiere de mărfuri", dar „a desfăşurat efectiv activitatea de comerţ cu ridicata a produselor diverse şi transportul rutier de mărfuri", spun anchetatorii. „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada ianuarie 2011 - aprilie 2015, SC Transexped Agro SRL Brăila a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă un număr de 86 facturi emise de SC Agroberin SRL, reprezentând contravaloare cereale (grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb etc.), şrot soia, transport auto, prestări servicii (vopsit hală), anvelope auto, diverse materiale de construcţii (fier cornier, profil de fier, var lavabil, ciment, aer condiţionat, scaner, birouri, etc.) şi imobilizări corporale (încărcător JCB, aparat sudură, presă compresor, autoutilitare, plug etc.), în valoare totală de 4.047.183 lei. Facturile emise de SC Agroberin SRL au înscrise la rubrica privind expediţia numele delegatului - inculpatul Marinescu Vasile. (...) Fictivitatea tranzacţiilor este observabilă din modalitatea în care s-au întocmit facturile: SC Transexped Agro SRL Brăila, reprezentată de inculpatul Marinescu Vasile, facturează la data de 02.08.2013 către SC Rogros Trade SRL Bucureşti porumb în valoare totală de 440.000 lei pentru ca, în aceeaşi zi, SC Rogros Trade SRL Bucureşti să factureze către SC Transexped Agro SRL Brăila porumb la aceeaşi valoare de 440.000 lei", se mai arată în referat.
Pe lângă faptul că e administratorul firmei Transexped Agro SRL Vădeni, Vasile Marinescu s-a mai afirmat cu ceva în Brăila. Recent, acesta a apărut în presă ca fiind proprietarul unei bucăţi de 1.300 metri pătraţi din Bulevardul Independenţei. Marinescu a intrat în posesia bulevardului în aprilie 2012 şi este deja al treilea proprietar. În luna martie 2015, afaceristul a protestat, deoarece municipalitatea nu-l lasă să construiască pe porţiunea sa de teren o sală de sport. Omul a împrejmuit proprietatea de drum cu stâlpi din beton aşezaţi pe şosea, pe care a scris „Proprietate privată". Mai exact, nemulţumirea bărbatului se îndrepta spre primărie, care a refuzat să-i elibereze o autorizaţie de construire. Marinescu s-a dus în instanţă, dar a pierdut procesul. Ulterior, afaceristul brăilean a propus primăriei un schimb: cedează bulevardul pentru câteva terenuri.
În prezent, afaceristul Vasile Marinescu este cercetat sub control judiciar în dosarul „Mafia Cerealelor".

Ionuţ Petrescu, în dosarul «Mită la Rutieră»

Un alt incupat pe lista procurorilor DIICOT este Ionuţ Petrescu, aflat după gratii pentru 30 de zile. Petrescu este unul dintre administratorii firmei beneficiare SC Eliangis SRL Brăila, cu o cotă de participare de 66,67%, alături de tatăl său, George Petrescu (cotă de participare 33,33%), după cum menţionează anchetatorii. Societatea a figurat cu obiect principal de activitate „activităţi auxiliare pentru producţia vegetală", având sediul social în municipiu, iar punctul de lucru declarat într-un sat brăilean. „Trebuie precizat că SC Eliangis SRL Brăila nu a fost luată în evidenţă ca fiind operator intracomunitar de achiziţii/livrări de bunuri sau prestări de servicii către sau din spaţiul Uniunii Europene. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada septembrie 2011 - mai 2015, SC Eliangis SRL Brăila a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă şi a declarat achiziţii fictive de mărfuri şi servicii în sumă totală de 55.380.211 lei, în baza a 504 facturi reprezentând contravaloare cereale, îngrăşăminte şi prestări servicii. Facturile emise de SC Agroberin SRL au înscrise la rubrica privind expediţia numele inculpatului Petrescu Ionuţ, fără a fi menţionat mijlocul de transport, precum şi numele persoanei care a întocmit facturile, respectiv inculpatul Ciolcă Dan Ştefan", potrivit referatului DIICOT.
Interesant este faptul că numele lui Ionuţ Petrescu apare în stenogramele din dosarul „Mită la Rutieră". Concret, Petrescu ar fi unul dintre şoferii indisciplinaţi de la care unii poliţişti din dosar ar fi primit mită pentru a închide ochii la neregulile comise în trafic. Mai mult, aşa cum se specifică într-un alt dosar ajuns de ceva vreme pe masa anchetatorilor, Petrescu a vorbit la telefon cu poliţistul Marius Bunea, anchetat de asemenea în dosarul „Mită la Rutieră", despre nişte utilaje de deszăpezire, în referat precizându-se că Petrescu este „administratorul firmei Eliangis".

Arestat cu distincţia «tânărul fermier al anului»

Şi gălăţenii au "vedetele" lor printre inculpaţi. De exemplu, Marius Gabriel Prună, arestat preventiv pentru 30 de zile, alături de tatăl său, Neculai Prună. Aceştia apar în dosarul „Mafia Cerealelor" cu mai multe firme, prin intermediul cărora au ajutat grupul infracţional condus de Dan Ciolcă să facă evaziune fiscală.
Marius Gabriel Prună figurează în evidenţa anchetatorilor ca fiind administratorul SC Suintest SRL Galaţi, firmă înmatriculată în anul 2003, în Galaţi, având ca obiect principal de activitate „creşterea porcinelor". Societatea a intrat în insolvenţă în anul 2014. „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada ianuarie 2011- mai 2015, SC Suintest SRL Galaţi a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă un număr de 426 facturi fiscale ce au ca obiect mărfuri şi servicii având înscris la rubrica furnizor societatea SC Agroberin SRL, în sumă totală de 56.549.301 lei, reprezentând contravaloare îngrăşăminte, porumb boabe, mălai furajer, grâu, orz, grâu furaj, sorg boabe, mazăre boabe, carcasă porc nedegresată, subproduse porc, cap porc ulei floarea soarelui, cizme cauciuc, salopete pieptar, ulei vegetal, făina de peşte, lapte praf, tărâte grâu, materiale de construcţii (otel beton, ţeavă rectangulară, tablă cutată, cornier), camere frigorifice, vitrine, perdea frigorifică, aparat de aer condiţionat şi prestări servicii. (...) Pentru facturile de prestări servicii, nu au fost identificate rapoarte de lucru, situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie sau alte documente justificative din care să rezulte prestarea efectivă a serviciilor. Pe facturile fiscale emise de SC Agroberin SRL în perioada 2011 - 2013 este făcută mentiunea <întocmit: Ciolcă Dan-Ştefan CNP 1631118390671>, iar la rubrica privind numele delegatului apare înscris numele făptuitorului şi mijloacele de transport. Prin verificarea bazei de date a MAI s-a constatat faptul că numerele de înmatriculare menţionate pe facturile fiscale aparţin unor autocamioane şi autoturisme proprietatea numitului Talib Metanet, proprietatea SC Transexped Agro SRL (controlată de inculpatul Marinescu Vasile), proprietatea SC Agroberin SRL (fostă Serodcom SRL), SC Suintest SRL şi proprietatea Pireus Leasing România IFN SA, utilizator SC Suintest SRL", au notat procurorii DIICOT.
Cei doi afacerişti, Neculai şi Marius Gabriel Prună, sunt cunoscuţi ca fiind oameni de succes din Galaţi. Prună Jr. a fost administratorul celei mai mari ferme de creştere a porcinelor din judeţul vecin. Culmea, culmilor, în anul 2014, Marius Prună a primit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale distincţia „tânărul fermier gălăţean al anului".
În urma deciziei Tribunalului Galaţi, de arestare preventivă sau punere sub control judiciar, atât inculpaţii din dosarul "Mafia Cerealelor" cât şi DIICOT au depus contestaţii. La ora închiderii ediţiei, dosarul încă nu ajunsese pe masa judecătorilor instanţei superioare, respectiv Curtea de Apel Galaţi. (Vom reveni)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro