Anchetă finalizată în megadosarul evaziunii de milioane de euro cu alcool contrafăcut.
Astfel, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 31 de inculpaţi din mai multe judeţe ale ţării care au prejudiciat ANAF - Direcţia Generală a Vămilor cu milioane de euro, prin neplata accizelor. Iată lista celor puşi sub acuzaţie şi implicaţi în "mafia alcoolului": Alexandru Marius Cristian, Dobriţa Mihai Cătălin, Stercu Daniel, Stercu Tănase, Stercu George, Fuduli Tănase, Carapale Gheorghe, Becheş Ştefan, Ghiţă Tănase, Kadar Ferenc Gyorgy, Crăciun Daniel Leonard, Gabor Vilmos Istvan, Csoboth Istvan Csongor, Joo Ervin Gereb, Voiculeţ Marius Gabriel, Manole Ovidiu Adrian, Aniţa Dumitru, Puiu Răzvan Vasile, Nika Zsolt Csaba, Cociorvă Ion Eduard, Călbază Marcel Traian, Călbază Irina Gabriela, Roşca Vasile Teodor, Moldovan Marius Augustin, SC "Marcelini Company" SRL Tg. Mureş (patronată de soţii Irina şi Marcel Călbază), Păcurar Ioan Vasile, Ciutan Cristina Carla, Waldhutter Mircea, Lukacs Atila, Ursu Andor Jozsef, Toth Lajos.
De menţionat, numele milionarului brăilean Marin Moraru nu se află pe lista inculpaţilor, deşi în octombrie 2014 sediul SC "Marex" SA Brăila a fost călcat de "mascaţi", din dispoziţia procurorilor DIICOT. În urma cercetărilor a rezultat doar faptul că reţeaua se aproviziona cu materie primă de la 4 firme aparţinând familiei Moraru, care era apoi folosită pentru fabricarea de alcool contrafăcut.
Afară de cei enumeraţi mai sus, în megadosarul de evaziune cu un prejudiciu evaluat la peste 5 milioane de euro sunt vizate şi firme care au contrafăcut alcool etilic prin filtrarea de alcool sanitar, loţiuni cosmetice şi soluţii pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine sub formă de băuturi alcoolice.
Infractorii s-au aprovizionat de la grupul de firme brăilean
Pe data de 21 octombrie 2014, procurorii DIICOT - ST Galaţi împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), inspectori Antifraudă şi inspectori de la Directia Generală a Vămilor au efectuat 110 percheziţii în Brăila şi în alte opt judeţe ale ţării - Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş şi Maramureş - precum şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane suspecte şi la sediile unor societăţi comerciale, "pentru destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani".
Potrivit procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegală grupările infracţionale vizate încă din octombrie 2014 au prejudiciat statul cu milioane de euro şi au pus în pericol sănătatea populaţiei.
Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila "au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării".
Potrivit comunicatului DIICOT, "aceştia au înlesnit comiterea unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia".
Astfel, după achiziţionarea en-gross, aceste produse au fost filtrate şi comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.
În urma cercetărilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT Galaţi, au fost identificate nuclee infracţionale în diverse zone ale ţării, care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior l-au supus procedeelor de "renaturare".
Pe parcursul derulării anchetei, DIICOT a identificat "nuclee infracţionale" în Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.
Alcool livrat prin intermediul unor firme "fantomă"
Potrivit comunicatului dat publicităţii după destructurarea grupării de evazionişti, membrii grupului infracţional din Brăila ar fi interacţionat cu o altă grupare infracţională, constituită în judeţul Maramureş. "Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila", precizau procurorii DIICOT.
Potrivit sursei citate, alcoolul sanitar produs de SC "Marex" SA Brăila, firma milionarului Marin Moraru, a fost livrat prin intermediul SC "Stejar Prodimpex" SRL Bucureşti, SC "Larlexmar" SRL Brăila şi SC "Vidiavi Company" SA Brăila către nucleele infracţionale evazioniste fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale tip "fantomă". De asemenea, alcoolul sanitar produs în cantităţi mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale beneficiare, fiind obţinut, astfel, alcool etilic care a fost valorificat către diferite persoane.
Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar produs de SC "Marex" SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice puse în vânzare către populaţie. Mai mult, a fost identificat şi un "mecanism de spălare a banilor", care consta în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în evaziune de către un grup infracţional organizat.
Prejudiciul calculat în momentul descinderilor DIICOT a fost de peste 5 milioane de euro.
În acest dosar deosebit de complex, procurorii DIICOT Galaţi au audiat zeci de persoane, iar 22 dintre acestea au fost reţinute pentru 24 de ore. În ziua de 22 octombrie 2014, 21 de persoane suspectate că făceau parte din megareţeaua de evaziune cu alcool contrafăcut, cu un prejudiciu estimat la peste 5 milioane de euro, au fost arestate preventiv de Tribunalul Galaţi, la propunerea procurorilor DIICOT, iar o persoană a primit arest la domiciliu.
Au fost arestaţi preventiv Stercu Tănase, Fuduli Tănase, Carapale Gheorghe, Ghiţă Tănase, Becheş Ştefan, Kadar Ferenc-Gyorgy, Crăciun Daniel-Leonard, Gabor Vilmos-Istvan, Joo Ervin-Gereb, Voiculeţ Marius-Gabriel, Manole Ovidiu-Adrian, Aniţa Dumitru, Puiu Răzvan-Vasile, Csoboth Istvan-Csongor, Dobriţa Mihai Cătălin, Alexandru Marius Cristian, Călbază Marcel Traian, Moldovan Marius, Păcurar Ioan Vasile, Ciutan Cristina Carla şi Waldhutter Mircea. În cazul inculpatei Călbază Irina Gabriela, Tribunalul Galaţi a luat măsura arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile.
După jumătate de an de cercetări asidue, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 31 de inculpaţi, procesul urmând să se desfăşoare la Tribunalul Brăila.