Mârlanii de lângă noi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mârlanii de lângă noi

"Fii liniştită! E bine!", îmi spune prietena mea de fiecare dată când mă plâng, "Vecinii mei fac grătarul direct în balcon, miroase de parcă ar pune focul la mine în sufragerie". Şi o cred, chiar zilele trecute, într-o dimineaţă, venind spre serviciu, am văzut cu ochii mei. Într-un bloc situat la intersecţia străzii Unirii cu Şcolilor, chiar în balcon, un nene sufla cu foc într-un grătar. Vă închipuiţi cum era totul năclăit în fum şi miros. Şi vorbim de o zonă centrală a oraşului.

Ne-ar putea scăpa de acest comportament demn de locuitorii grotelor Legea picnicului, singura care ar putea transforma grătărelul din faţa blocului - ca şi pe cele din cimitire, din pădure sau pe malul apelor (în urma cărora rămâne de cele mai multe ori un adevărat dezastru) - într-o amintire. Numai că, după ce spiritele s-au înfierbântat în primăvară, acum văd că nimeni nu mai zice nimic. Legea e gata, Ministerul Mediului a avizat-o favorabil, e în Parlament. Acestea sunt ultimele veşti şi, în mod normal, aş putea spune că sunt bune. Dar la cât de "ocupaţi" sunt parlamentarii, tare mi-e teamă că toată vara va trebui să îmi accept vecinul cu gusturile lui culinare, deci, implicit, şi cu grătarul de sub fereastra mea.
Într-o societate sănătoasă, exemplul acesta ar friza absurdul, ca şi multe alte exemple ce ţin de buna convieţuire şi traiul în comun, în bloc, în cartier, în oraş. Exemple pe care, sunt convinsă, le ştiţi foarte bine şi dumnevoastră. Pentru că n-are cum să nu te deranjeze, dacă ai o fărâmă de bun simţ, comportamentul mitocănesc, ca de birjari, al unor concitadini. Iar semeni de genul acesta sunt peste tot, în piaţă, pe stradă, nu mai spun în trafic, în parcuri, în restaurante. Peste tot dai de ei, practic n-ai cum să-i ocoleşti, n-ai cum să-ţi fereşti copiii din calea lor. Nu contează sexul, vârsta sau etnia.
Ponosit, pe marginea drumului sau îmbrăcat la patru ace, într-o maşină de fiţe, analfabet sau cu CV-ul lung cât o zi de post, fără un sfanţ în buzunar sau cu conturi babane în bancă, la periferie, într-o casă prăpădită sau în buricul târgului, într-o vilă de miliarde, prin birouri sau la tarabe, mitocanul e pretutindeni. Întrebarea mea: chiar trebuie să-i suportăm?
De grătare aiurea aprinse, cândva, ne va scăpa Legea picnicului. De celelalte mârlănii?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro