Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele 3 cicluri de studii universitare. Studentii care au obtinut in perioada studiilor liceale distinctii, premiile I, II, III, mentiune, premii speciale, la olimpiadele scolare internationale, beneficiaza de dreptul de a fi admisi si de a urma, pe locuri finantate de la buget, cursurile a doua specializari. Legea insa da libertate universitatilor de a desfasura concursurile de admitere conform metodologiilor proprii, adica pot lua in considerare si alte conditii specifice de admitere pentru cistigatorii olimpiadelor si concursurilor scolare nationale si internationale. Universitatile pot percepe taxe de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, in cuantumurile aprobate de senatele universitare. Copiii personalului didactic sint scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamintul superior, o singura data in cadrul unei institutii de invatamint superior. Media minima de admitere la studii universitare de licenta trebuie sa fie minim cinci sau minim un numar de puncte echivalent cu aceasta nota.
Pina la 1 aprilie trebuie stabilit calendarul admiterii
Admiterea se organizeaza pe domenii de studii universitare pentru ciclurile de licenta, masterat si doctorat ale caror specializari sint autorizate provizoriu sau acreditate in cadrul respectivei universitati.
Admiterea pentru toate formele de invatamint ale ciclului universitar de licenta se poate organiza prin concurs intr-una sau doua sesiuni, inainte de inceperea anului universitar. Perioadele celor doua sesiuni de admitere, formele si probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie si se fac publice cu cel putin 6 luni inainte de inceperea anului universitar, prin afisare la sediul institutiilor si prin publicare pe pagina proprie de web, adica cel tirziu la1 aprilie trebuie cunoscute.
In cazul in care admiterea la studii universitare de licenta se organizeaza prin examene la anumite discipline, acestea pot fi sustinute in limba romana sau in limbile minoritatilor nationale in care acestea au fost studiate in liceu. Pentru studiile universitare organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica.
Pot candida la admiterea in ciclul de studii universitare de licenta absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat. In ciclul de studii universitare de masterat pot candida absolventii cu diploma de licenta. Absolventii invatamintului universitar cu diplome de licenta eliberate pina in anul absolvirii primei promotii de licenta, organizata in conformitate cu prevederile Legii nr. 288/2004, au dreptul sa participe la admiterea in ciclul de studii universitare de doctorat fara sa fi absolvit ciclul studiilor universitare de masterat, insa autonomia universitatilor functioneaza din nou, iar majoritatea institutiilor solicita studii de masterat la inscrierea la doctorat, indiferent de anul absolvirii facultatii.
Pe de alta parte, trebuie precizat ca si tinerii romani se pot inscie in invatamintul superior din oricare alt stat memru UE, in aceleasi conditii ca si candidatii din tarile respective.