O iniţiativă demnă de toată lauda, care ar trebui chiar permanentizată, a fost demarată de DNA, începând de astăzi: Luna fără şpagă sau „atenţii". Operaţiunea, declanşată în colaborare cu toate instituţiile cu care DNA colaborează de obicei - DGA, SRI, IGPR, Parchetul General, ANAF-Direcţia Antifraudă şi Jandarmeria Română -, se va derula între 1 şi 31 aprilie şi vizează orice acţiune de dare ori luare de mită, indiferent că vorbim de clasica şpagă în bani, cadouri de orice fel, „atenţii" sau orice formă de „răsplată" acordată de un contribuabil pentru simplul fapt că un funcţionar al statului şi-a făcut treaba.
„Trebuie să vedem cum este să trăieşti într-o ţară normală, în care fiecare îşi face treaba, fiecare respectă legea şi nimeni nu aşteaptă să fie răsplătit în vreun fel suplimentar pentru asta sau în care oamenii să simtă nevoia să recompenseze pe cineva pentru că angajatul statului doar şi-a făcut meseria pentru care este plătit - aşa bine sau rău", a declarat, aseară, Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, explicând motivaţia care a stat la baza acestei iniţiative. „Noi luptăm cu marea corupţie, dar nu este singura problemă a societăţii. Corupţia «mică», să-i spun aşa, paralizează poate şi mai mult bunul mers al societăţii noastre. Corupţia de orice fel este o cangrenă care s-a răspândit la toate nivelurile şi trebuie eradicată de la toate nivelurile. Începem, deocamdată, cu această iniţiativă, dar nu vom lăsa lucrurile aşa. Veţi vedea!", a mai spus procurorul şef al DNA.
Nu daţi şi nu primiţi nimic
Aşadar, cel puţin în aceste 31 de zile, va trebui să vă abţineţi de la a da sau lua orice sumă de bani sau orice produs care nu vi se cuvine, inclusiv micile „atenţii" pe care unii le dau cu toată inima unei funcţionare, de exemplu, doar pentru că a fost drăguţă atunci când i-a cerut o informaţie. Aici intră orice fel de sumă de bani, fie că vi se cere sau pur şi simplu o acordaţi din suflet, drept mulţumire, unei asistente ori unui medic care v-au tratat „omeneşte". De asemenea, dacă aveţi copii la şcoală, luaţi-vă gândul că aţi putea să strângeţi bani cu clasa pentru a cumpăra vreun cadou de Paşte învăţătoarei ori dirigintei copilului dumneavoastră. Este tot o formă de mituire.
Mai mult, se va considera infracţiune inclusiv faptul de a vă trimite copilul la meditaţie, la un profesor care nu eliberează chitanţă în acest sens şi care nu plăteşte niciun leu la stat din banii încasaţi de la părinţi.
Feriţi-vă să cereţi eliberarea vreunei adeverinţe, a vreunei autorizaţii ori a oricărui tip de act înainte de termenul legal prevăzut, fără a avea documentaţia completă, fără a sta la rând sau prin intermediul vreunei „pile" ori simple cunoştinţe pe care o aveţi în vreo instituţie a statului. Uitaţi de „vărul" de la Poliţie, care vă poate lua documentele pentru permis „peste rând", care vă bagă la examen mai devreme, care vă dă vreun cazier „urgent", că vă trebuie „ieri". Chiar dacă nu daţi nimic pentru un asemenea ajutor (bani sau bunuri), se va considera trafic de influenţă şi veţi răspunde oricum penal, avertizează DNA. Deci, chiar nu este de glumit!
Nu mai vorbim de mita la poliţiştii rutieri. Atenţie! Dacă sunteţi cumva oprit în trafic pentru că aţi încălcat vreo regulă de circulaţie, nu încercaţi să negociaţi cu poliţistul şi nu-i daţi nimic ce poate fi considerat mită, chiar dacă vă cere, vă sugerează ori vă lasă de înţeles că v-ar putea ierta sau v-ar putea da o amendă mai mică dacă sunteţi „atenţi". Ar putea fi o capcană, pentru că vor exista sute de poliţişti de la DNA sub acoperire, care o vor face pe poliţiştii rutieri. Nu cădeţi în plasă! Recunoaşteţi-vă fapta, semnaţi procesul verbal de contravenţie şi plătiţi-vă amenda. Altfel riscaţi câţiva ani buni de închisoare pentru tentativa de a mitui un poliţist.
Dacă vă duceţi la RAR cu maşina, evitaţi orice tentativă de a fi „drăguţ" sau de a-l face pe angajatul RAR să treacă cu vederea vreo neregulă la maşină. Mai bine respectaţi ce vi se spune şi remediaţi problema.
DNA vrea să dea câteva exemple usturătoare
Poate că nu este o iniţiativă populară ori susţinută de toată lumea, dar DNA îşi asumă acest risc. „Sunt mii de procurori, poliţişti, agenţi, jandarmi, care vor lucra în această lună sub acoperire pentru a depista orice formă de mită, de corupţie, de trafic de influenţă, chiar şi de evaziune fiscală. Vrem să dăm câteva exemple publice de oameni care se lasă corupţi, dar şi de cetăţeni care corup ori vor să corupă, chiar şi dacă vorbim despre o cutie de bomboane dată unei funcţionare. Nu, aşa ceva nu se întâmplă în ţările civilizate. Funcţionara de la primărie, prefectură, direcţia agricolă, medicul, profesorul, poliţistul, angajatul de la RAR - oricine este plătit de stat trebuie să fie drăguţ cu contribuabilul, să-l ajute în limita posibilităţilor, să-l îndrume, să-i elibereze ce are de eliberat, să respecte legea şi să-şi facă treaba, fără a primi vreun beneficiu suplimentar din partea contribuabilului. Ştiu, salariile sunt poate prea mici, dar aceasta este situaţia. Sunt convinsă că atunci când vom scăpa de această plagă a corupţiei - mare sau mică - vor fi bani şi pentru salarii mai mari, şi pentru o viaţă mai demnă", a precizat Kovesi.
Miile de poliţişti, procurori, jandarmi şi inspectori care vor lucra sub acoperire vor fi răspândiţi peste tot: o vor face şi pe pacienţii, şi pe contribuabilii care stau la coadă la ghişee şi vor încerca să ofere fel de fel de „atenţii" care mai de care mai penale.
De asemenea, dacă sunteţi comerciant, abţineţi-vă de la a fi „omenoşi" cu inspectorii ce vă pot veni în control - că vor fi de la Fisc, de la Sanepid, de la Inspecţia Muncii ori Protecţia Consumatorilor. Nu săriţi să le umpleţi portbagajele cu fel de fel de produse, în căutarea clemenţei! Ar putea fi de fapt oameni ai DNA sub acoperire şi vă puteţi procopsi cu un dosar penal de care nu vă mai scapă nici avocatul Elenei Udrea!
Reacţii diverse
Premierul Victor Ponta a reacţionat aseară, pe pagina sa de Twiter, considerând că iniţiativa DNA este bună, dar totuşi exagerată şi populistă. „Ce vrea DNA acum, să schimbe structural un întreg popor?", a comentat premierul.
Oarecum în acelaşi ton a fost şi declaraţia liderului PSD Brăila, Mihai Tudose, ministru al Economiei: „Românul dă şi fără să i se ceară, vrând să fie recunoscător, că aşa este el, darnic şi atent. Acum, să bagi la puşcărie un om pentru că a primit sau a dat o sticlă de whisky ori nişte peşte, să zicem, parcă e prea de tot! Câte uşi a deschis peştele de Brăila la Bucureşti, numai Dunărea ştie. Dar aşa s-a împământenit. Vii de la Brăila şi toţi te întreabă: <Păi, n-ai adus şi tu un peşte, o icră, ceva?>. Ce poţi să faci?".
La rândul său, primarul Aurel Simionescu consideră că măsura nu va avea niciun efect în privinţa angajaţilor Primăriei, pentru că „funcţionarii noştri oricum nu iau şi nu dau nimic, şi nimic nu-i scoate din ale lor. Poţi să fii <atent> cât vrei, la noi tot trebuie să stai la coadă şi să te înghesui la sediul Taxe şi Impozite din Piaţa Traian, să stai chiar şi de două ori la rând, pentru că n-ai avut nu-ştiu-ce hârtie de la un alt ghişeu şi să aştepţi cel puţin numărul maxim de zile prevăzut de lege, pentru a primi o hârtie. Aşa că la noi nu funcţionează sistemul".
De cealaltă parte, preşedintele Colegiului Medicilor Brăila, dr. Cristian Pricop, spune că în cadrul spitalelor brăilene nu ştie pe nimeni care să nu-şi facă datoria dacă nu este „stimulat" ori „răsplătit" în vreun fel. „Dacă se întâmplă ceva cu vreun pacient, Doamne-fereşte, asta nu înseamnă că acesta a fost tratat altfel pentru că nu a dat nimic, ci pentru că aşa i-a fost soarta. Dacă nu i se schimbă cearceaful ori plosca la timp, înseamnă că astea sunt posibilităţile, că personalul este insuficient sau că angajatul spitalului a avut o zi proastă. Nimic altceva".
De neclintit
Şefa DNA a precizat că este conştientă că măsura ar trebui permanentizată, dar că deocamdată acest lucru este imposibil. „Nu avem suficient de mulţi oameni pentru a face asta, dar trebuie să începem de undeva. Să vedem, moare cineva dacă măcar timp de o lună nu dă sau nu ia niciun fel de şpagă? Şi nu contează ce anume oferi sau primeşti, pentru că legea nu spune că, dacă dai cuiva o sticlă de whisky, se poate trece cu vederea. Mită este considerată orice bun necuvenit, să fie clar!", a mai spus Laura Codruţa Kovesi.