Lumea, încotro? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lumea, încotro?

Cu toate avertizările, cele mai mari dintre acestea - Spania şi, mai ales, Italia - au continuat să avanseze spre marginea prăpastiei. Puteau guvernele lor să ia din timp acele măsuri de austeritate care se impuneau, înainte să piardă poziţii importante în ochii agenţiilor (americane) de rating? Ori s-a pierdut timp preţios, iar acum toată construcţia europeană trage ponoase?

În Spania, guvernul socialist a dat mereu asigurări că totul "està muy bien". Dar, cu un şomaj de peste 20% din populaţia activă, nu era tocmai bine. În Italia, şeful Guvernului a avut alte preocupări decât să ia măsuri de prevenţie contra atacurilor speculatorilor financiari, ţara fiind într-un echilibru precar din cauza unui deficit uriaş, de peste un PIB şi jumătate, dacă se poate spune aşa.
Acum, după o sumedenie de decizii care au mutat dintr-un buget în altul sute de miliarde de euro, o nouă idee se conturează la vârful UE: liderii francez şi german tocmai au anunţat că vor să revizuiască tratatele Uniunii, inclusiv cel pentru zona Schengen - acesta din urmă din cauza fluxurilor de imigranţi care sosesc mai ales dinspre Grecia, incapabilă să-şi protejeze eficient graniţele. Să ne bucurăm aşadar că n-am apucat să intrăm în spaţiul Schengen?

Despre schimbările care se anunţă de profunzime în UE, pe fondul ameninţărilor privind chiar dispariţia euro, Merkel şi Sarkozy şi-au programat un început de săptămână în forţă, pentru că timpul rămas la dispoziţie este foarte scurt - unii spun că euro nici nu va prinde Crăciunul. Lumea are toate motivele să se crispeze, după ce şi situaţia din Orientul Mijlociu s-a deteriorat brusc în Iran şi chiar şi Rusia dă tot mai multe semne de nervozitate din cauza sistemului antibalistic american.

Va plăti cineva pentru situaţia economică în care s-a ajuns? Nicăieri nu a fost identificat vreun vinovat, numai datoriile suverane sunt de vină, ele singure. Deţinătorii puterii în ţările atinse au acţionat ca şi cum ar face parte din acelaşi partid: cu întârziere, imprecis şi fără vlagă. Aşa cum nici în România nu există vinovaţi pentru că reformele s-au pus mult mai târziu în mişcare decât în celelalte ţări foste comuniste, iar acum suntem doar furnizori de mână de lucru. Bine şi-atât, pentru moment, chiar dacă europenii nu ne primesc la muncă decât de la un anumit nivel de pregătire profesională în sus: medici, ingineri, programatori. Crema, adică. De-ar rămâne măcar aşa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro