Mergi la conţinutul principal

Ludovic Orban, din nou la Brăila, înainte de alegerile din PNL

* președintele PNL, Ludovic Orban, a venit vineri la Brăila pentru a discuta cu colegii săi de partid înainte de alegerile care vor avea loc, sâmbătă, pentru organizația municipală * totodată acesta a vizita și comuna Viziru, pentru a-și arăta susținerea față de candidatul partidului la Primărie * Orban a profitat de moment și pentru a se promova, având în vedere că în toamnă va candida pentru conducerea PNL

 

După vizita sa recentă la șantierul podului suspendat peste Dunăre, președintele PNL de la Centrul, Ludovic Orban, a venit vineri din nou în vizită la Brăila, cu o zi înainte de alegerile ce vor avea loc în cadrul organizației municipale. Acesta a susținut o conferință de presă alături de deputatul Alexandru Popa, de președintele interimar al organizației municipale a liberalilor, Cătălin Canciu, dar și de consilierul județean Alexandru Bucălău. De asemenea, în sală au fost prezenți mai mulți dintre actualii și foștii consilieri locali și județeni ai partidului (din tabăra lui Popa). Au lipsit însă președintele interimar al PNL, Cătălin Boboc, precum și fostul deputat Vasile Varga (a cărui excludere din partid a fost propusă în Biroul Politic Local și suspendată recent).

După cum au explicat cei prezenți, Orban a mers într-o vizită în comuna Viziru, pentru a promova candidatura Danielei Mariniuc la Primărie, în cadrul Alegerilor Locale Parțiale din 27 iunie. Orban s-a întâlnit și cu prefectul (USR) Nicușor Ciocan, cu care a discutat despre campania de vaccinare, după cum a precizat chiar liderul liberal.

Potrivit lui Popa, Orban a mers în campanie la Viziru pentru a lua act de problemele localității și a face un plan de redresare a acestei comune. Deputatul a mai punctat că și-a luat angajamentul că o va susține pe Mariniuc cu toate proiectele pe care le promite în campanie. Trebuie precizat totuși că Ludovic Orban a profitat de moment și pentru a-și face un soi de pomovare, având în vedere că, în toamnă, vor avea loc alegerile pentru conducerea partidului la nivel național, unde îl are contracandidat pe premierul Florin Cîțu.

 

Susținere pentru Popa, atacuri voalate față de Boboc

 

Orban a vorbit printre altele, despre tensiunile din partid afirmând că în ultima perioadă s-au spus cam multe ”declarații caustice”. Acesta a afirmat că a astfel de abordări ar trebui evitate, deoarece după alegeri ar trebui să existe colaborare.

”Am văzut că și pe mine mă atacă unii colegi. Nedrept, spun eu, și fără niciun fel de motiv. Eu am îndreptat toți membrii PNL aflați în competiție, să facă o campanie pozitivă în care să evidențieze atuurile pe care le au, să prezinte viziunea, proiectul și să evite să dea declarații, să zicem, caustice sau critice la adresa colegilor de partid. Pentru că la finalul acestei competiții, toți suntem membri ai PNL și va trebui să construim împreună viitorul. Și aici, la Brăila avem o competiție între domnul deputat Alexandru Popa și domnul secretar de stat, Cătălin Boboc, care este președinte interimar”, a declarat Orban.

Întrebat de jurnaliști dacă Boboc l-a informat personal privind intenția de a candida, deoarece în declarațiile sale recente, a evitat să dea un răspuns concret, Orban s-a arătat surprins: ”A, deci nu a confirmat candidatura? Poate nu va fi competiția aceea! O să vedem exact la termenul de depunere a candidaturilor. Eu așa știam. Există totuși un termen de depunere a candidaturilor și nu știm decât după acel termen cine candidează. Asta este! Dacă va fi numai Alexandru Popa, va fi numai Alexandru Popa. Dacă va mai și un alt candidat, înseamnă că o să fie o competiție. În această competiție am zis că trebuie să se asigure respectarea prevederilor statutare. La conferința județeană vor participa delegații care reprezintă fiecare organizație locală și care vor fi desemnați în consiliile de coordonare locale, oamenii trebuie să își prezinte proiectul și, evident, să câștige votul delegaților pentru a putea să conducă filiala județeană în următorii patru ani”.

Întrebat dacă îl susține pe Alexandru Popa la conducerea PNL Brăila, liderul partidului de la nivel național a răspuns afirmativ, însă cu precizarea că deputatul trebuie să convingă în primul rând membrii din cadrul organizațiilor locale.

”Acesta nu este un secret. Dar important, ca să fie ales președinte la PNL Brăila, Alexandru Popa trebuie să convingă colegii noștri din PNL, din fiecare organizație locală. De la nivelul organizației municipale, unde am înțeles că vor fi alegeri mâine. Ei vor hotărî cine va conduce filiala județeană PNL Brăila. Dar sunt convins că domnul deputat își face o campanie serioasă și că are capacitatea de a câștiga încrederea colegilor”, a mai completat Orban.

Liderul PNL a profitat de moment pentru a vorbit și despre președintele interimar al organizației județene, secretar de stat la Ministerul Muncii, care și-a manifestat susținerea față de premierul Florin Cîțu, punctând printre altele că Orban nu ar mai avea ”tracțiunea necesară” pentru a duce partidul în anul 2024.

”Un alt coleg de-al meu, acum vreo trei ani, m-a asemuit cu o locomotivă cu aburi care trage un tren modern. Înainte de Alegerile Europarlamentare. Am câștigat Alegerile Europarlamentare, am câștigat referendumul inițiat de președintele României cu un scor de două treimi din cetățenii care s-au prezentat la vot, am câștigat alegerile prezidențiale cu cel mai mare scor pe care l-a înregistrat vreodată un candidat de dreapta, candidatul PNL, Klaus Iohannis. Pentru prima oară de la Revoluție un lider al unei formațiuni de dreapta a reușit să dărâme un guvern FSN, FDSN, PDSR, mă rog, urmașul partidului comunist. Am câștigat Alegerile Locale. Nu am câștigat Alegerile Parlamentare fiindcă am guvernat într-un an de pandemie. Probabil cea mai grea perioadă de la al Doilea Război Mondial, prin care a trecut România. Și evident, pentru a proteja sănătatea oamenilor, a trebuit să luăm măsuri, care multe dintre ele nu au fost populare. Dar cred că în timp, lumea va înțelege că tot ce am făcut a fost numai pentru a apăra viața și sănătatea oamenilor. Dar cu toate astea, am negociat Și astăzi, PNL este la guvernare, este principalul partid de guvernământ. Unii dintre ei, care îl susțin pe Cîțu - și chiar domnul Cîțu -, sunt în pozițiile pe care le au, ca urmare a negocierilor care au fost conduse de mine ca președinte al PNL. (...) Știți cum îmi mai spun unii colegi? Apropo de tracțiune și așa mai departe?! Duracell. Țineți minte reclama aia. Apropo de asta, chiar am putere de tracțiune de la 7 dimineața, până la 12 noaptea. Sunt un om care muncesc enorm, care am capacitatea de a duce la bun-sfârșit toate obiectivele pe care le-am stabilit”, a ținut să explice Orban.

De asemenea, acesta nu a ratat să prezinte întregul film în care l-a ajutat pe Cătălin Boboc de-a lungul carierei sale politice, în special în ultimii ani.

”În ceea ce privește relația mea cu domnul Boboc. Am avut o relație bună de-a lungul timpului. Așa numai de curând.... îmi aduc aminte când a venit la mine un desant. Mi-au spus că vor să îl dea afară pe Boboc din partid. Și le-am spus: dacă îl dați afară pe Boboc și pe alții din partid, înseamnă că mă puneți în situația să propun demiterea conducerii județene. Pe domnul Boboc l-am numit eu prefect, dacă vă aduceți aminte. Eu... Guvernul pe care l-am condus. El a fost candidatul nostru la funcția de președinte al CJ. Și nu în ultimul rând, am decis să îl numesc președinte interimar pe domnul Boboc, după demisia lui Alexandru Dănăilă. Nu aș vrea să comentez opțiunea sa (n.r. – privind susținerea lui Cîțu), dar eu mă cunosc foarte bine. Sunt un lider foarte cunoscut. Sunt un lider care are o cotă de încredere foarte importantă. Sunt un om care înțeleg foarte bine nevoile României și care cunosc foarte bine PNL. Iar viziunea, strategia pe care o propun PNL va fi una câștigătoare, care să ne permită în 2024 să rămânem principalul partid din România”, a declarat liberalul.

Totuși, Orban a evitat să spună câte organizații județene și-au manifestat până acum susținerea în privința candidaturii sale la conducerea PNL.

 

Schimbarea lui Canciu de la ISJ și tentativa de exludere a lui Varga

 

Ludovic Orban a insistat să atingă și subiectul demiterii din funcție a fostului inspector școlar general, Cătălin Canciu. Acesta a afirmat că este de părere că președintele interimar al organizației municipale a PNL este un profesionist și că datorită îndemnului său a intrat în partid. Orban a afirmat că nu înțelege motivele demiterii acestuia din funcție, considerând că i s-a făcut o nedreptate.

De asemenea, întrebat în legătură cu recenta hotărâre luată în BPL al PNL Brăila de excludere din partid a fostului deputat Vasile Varga, Orban a evitat să comenteze prea mult.

”Nu. Aici e o procedură. E o propunere a BPL. Ea trebuie dezbătută în Biroul Politic Județean. Părerea mea este că BPJ trebuie să dezbată după alegerile de la nivel județean, astfel încât să fie discutată de Biroul Județean ales. După care, orice membru care suferă o sancțiune se poate adresa Curții de onoare și arbitraj”, a afirmat Orban.

Întrebat ce părere are, la nivel personal, despre o eventuală excludere a lui Varga, membru cu ștate vechi în PNL, Orban a răspuns sec: ”Este o propunere. Probabil această propunere poate vreți să capete un caracter de simbol, un fel de rupere de trecut sau de un anumit fel de a face politică... Este specific trecutului.... Nu, nu o zic zâmbind”.

 

La municipală, lupta se va da între Cătălin Canciu și Marian Căpățînă

 

Tot în cadrul acestei conferințe de presă, deputatul Alexandru Popa și Cătălin Canciu au confirmat faptul că unul dintre candidații anunțați pentru conducerea organizației municipale, consilierul județean Cristian Pricop, a decis să se retragă din cursă. Astfel, sâmbătă, ”bătălia” se va da între Canciu și consilierul județean Marian Căpățînă.

”E o competiție pe care mi-o doresc și cel mai bun, cel mai votat de delegați să câștige. Cred că domnul Pricop este atât de matur încât să își dea seama că nu are foarte mulți susținători”, a declarat Canciu despre retragerea lui Pricop.

Potrivit deputatului Alexandru Popa, evenimentul de sâmbătă va avea loc la fostul cinematograf Bulevard, în intervalul 10:00 – 13:00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro