Mergi la conţinutul principal

Lucrări de reabilitare a fațadei și acoperișului la Evidența Populației

• fost han amplasat pe Ulița cu Prăvălii, devenită Regala, fostul Hotel Petersburg - transformat în Liceu Radio-TV pe vremea dictaturii comuniste - va fi parțial reabilitat • actuala clădire de pe B-dul Cuza nr. 134, aflată pe Lista Monumentelor Istorice, este sediul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Brăila

 

Aflată, de mai mulți ani, în administrarea Primăriei Municipiului Brăila, vechea clădire situată la intersecția Bulevardului Cuza cu Strada Mihai Eminescu (monument istoric) - fost han, fost Hotel Petersburg, fost Liceu Radio-TV - actual sediul al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor și al Direcției de Asistență Socială, va fi parțial reabilitată de municipalitate. Din păcate, însă, din pricina vremii nefavorabile, muncitorii care urmau să execute lucrările au fost nevoiți să dea jos schela pe care o instalaseră, pentru a evita producerea unui accident. 

Potrivit viceprimarului Brăilei, Alexandru Jantea, în ceea ce privește clădirea monument istoric de pe B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 134, este vorba de lucrări care nu cad sub incidența Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Va fi zugrăvită din nou fațada clădirii, vor fi refăcute acoperișul, jgheaburile și hidroizolația. În schimb, vântul care a bătut cu peste 100 km/h la Brăila a dat multe bătăi de cap constructorului.

„A fost transmisă o notificare Direcției Județene pentru Cultură, în vederea efectuării acestor lucrări, care erau neapărat necesare. Este vorba de efectuarea unor lucrări de zugrăvire a fațadei și de refacere a jgheaburilor, acoperișului și hidroizolației. Din păcate, însă, vremea nefavorabilă ne-a determinat să dăm jos schela, pentru a evita să fie doborâtă de vântul care a bătut cu 100 km/h”, a precizat viceprimarul Jantea.   

Fost han în secolul al XIX-lea, transformat ulterior în Hotel Petersburg, imobilul de pe B-dul Cuza 134 se afla în competiție cu fostul Hotel Boulevard (amplasat pe locul actualului Complex Winmarkt - Magazin Dunărea), demolat de comuniști. Clădirea mai păstrează încă intrarea boltită în vechiul han, specifică acelei perioade (astfel de intrări se mai află în clădirea de lângă Arena de Box, unde sunt chiriași DSP, și la Hanul lui Malcoci, de pe Calea Galați). În urmă cu un secol, la parterul Hotelului Petersburg, se aflau magazinele de coloniale „Mendel Herșcovici”, de sticlărie fină și porcelanuri - brașovenie „Ioan N. Popeea & C. A. Roșculeț”, drogheria „Simatu Macata” (a cărui fiică, Eugenia, profesoară de fizică-chimie, scrisese romanul „Domnița Ruxandra”), de coloniale/delicatese „Vitaniotis”, precum și vestita Berărie Bulevard, care ocupa și trotuarul de pe bulevard.

Somptuoasa clădire, care cuprindea 11 apartamente, a fost naționalizată de comuniști, prin Decretul nr. 92/1950, proprietar comanditar fiind grecul Xenofon Eraclide. Ulterior, fostul Hotel Petersburg a devenit sediu al Liceului (școlii postliceale) Radio-TV. Astăzi, clădirea-monument istoric de pe B-dul Cuza 134 aparține Primăriei Municipiului Brăila și adăpostește mai multe instituții.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro