Lotul Danielescu, trimis în judecată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lotul Danielescu, trimis în judecată

Megadosar de corupţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. În urmă cu două zile, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals.
Astfel, DNA i-a deferit justiţiei pe Iulian Danielescu, inspector şcolar general al IŞJ Brăila (abuz în serviciu), Dragoş - Mircea Dumitru, consilier superior în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (instigare la abuz în serviciu), Adrian Simion, fost inspector de limba română (abuz în serviciu, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu), Veronica Picuş, inspector la disciplina informatică (abuz în serviciu), Constantin Ciprian Mândreanu, consilier juridic al IŞJ Brăila (abuz în serviciu), Petrica Plopeanu, profesor de limba română la Liceul Teoretic "Panait Cerna" (abuz în serviciu), Carmen Lăcrămioara Aldea, profesor de limba română la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" (abuz în serviciu), Mădălina Ştefania Mocanu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte "Haricela Darclee" (abuz în serviciu), Petre Purcărea, profesor pensionar din Constanţa (instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare şi dare de mită) şi Andrada Bianca B., elevă la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" Brăila (uz de fals).

Consilier MEN, cercetat împreună cu Simion şi Danielescu

Potrivit dosarului DNA, Mircea Dragoş Dumitru, consilier superior în cadrul Direcţiei Generale Învăţământ în Limbile Minorităţilor - Direcţia Minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, i-a cunoscut pe Adrian Simion şi Iulian Danielescu în anul 2013, când a fost desemnat reprezentant al ministerului pentru supravegherea examenelor organizate la nivelul IŞJ Brăila.
"În cursul lunii iunie 2014, prietena inculpatului Dumitru Dragoş Mircea, Jantea Cristina, originară din Brăila, a fost sunată de verişoara sa, inculpata B. Andrada Bianca, elevă la Liceul Teoretic «N. Iorga» Brăila care i-a spus că «are probleme cu diriginta» respectiv că aceasta refuză să-i motiveze toate absenţele de la cursurile şcolare. În acest context, la data de 17 iunie 2014, Dumitru Dragoş l-a sunat pe Danielescu Iulian, inspectorul şcolar general al IŞJ Brăila, rugându-l să intervină în favoarea elevei.
În aceeaşi zi, Danielescu, împreună şi în înţelegere cu Adrian Simion, inspectorul de limba română, a dispus constituirea unei comisii de soluţionare a contestaţiei formulată de B. Iulian, tatăl elevei B. Andrada Bianca, de la Liceul Teoretic «N. Iorga», comisie din care a făcut parte şi Simion Adrian, alături de inculpaţii Mândreanu Constantin Ciprian şi Picuş Veronica", se precizează în dosarul DNA.
Potrivit acuzării, inspectorul şcolar general al IŞJ Brăila i-a determinat apoi pe membrii comisiei să efectueze cercetările administrative "în scopul evident al admiterii contestaţiei, determinare materializată în aceea că aceştia au omis cu ştiinţă consemnarea în actul de control a concluziilor cercetării administrative prealabile efectuate cu privire la această situaţie, respectiv că numărul absenţelor nemotivate ale elevei B. Andrada Bianca era de 55 pe semestrul II al anului şcolar 2013 - 2014", împrejurare care atrăgea exmatricularea elevei, cu drept de reînmatriculare în anul şcolar următor.
Urmare a acestei omisiuni, comisia de soluţionare a contestaţiei a determinat Consiliul de Administraţie al Liceului "N. Iorga" să recalculeze nota la purtare acordată elevei, astfel încât aceasta să promoveze anul şcolar. După sesizarea DNA, Dumitru, Danielescu, Mândreanu şi Picuş au fost puşi sub acuzaţie, însă nici eleva de la "Iorga" nu a scăpat de dosar penal. Andrada Bianca B. a fost trimisă în judecată pentru că a depus la cabinetul medical al liceului două adeverinţe medicale false, "determinând, astfel, reducerea numărului total de absenţe nemotivate şi, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral". Eleva este acuzată de săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

Brânză, smântână şi ouă pentru un post de profesor

Potrivit procurorilor DNA, în ziua de 26 septembrie 2014, Adrian Simion, inspector şcolar la disciplina limba română şi membru în comisia de examinare constituită pentru concursul organizat pentru ocuparea unui post de profesor documentarist la Şcoala Generală Ciocile (Palatul Copiilor Brăila) a primit de la candidata Elena Stanciu alimente în valoare de 100 lei (brânză de vaci, smântână ouă, păsări). În schimbul acestor produse, "i-a comunicat acesteia subiectele elaborate pentru concurs, corectând apoi în mod favorabil lucrarea scrisă susţinută de Stanciu Elena".
În schimbul plocoanelor, Stanciu a fost admisă cu media 9,25 fiind ulterior cercetată pentru dare de mită. Simion a fost înregistrat de către procurorii DNA cu o zi înainte de concurs, în timp ce-i dicta prin telefon candidatei subiectele pentru concursul ce urma să aibă loc a doua zi. "Faţă de Stanciu Elena, care a recunoscut infracţiunea reţinută în sarcina sa, s-a dispus renunţarea la urmărirea penală (...), aceasta fiind obligată la prestarea unei munci în folosul comunităţii", precizează procurorii DNA. Faţă de ceilalţi membri ai comisiei, Daniela Pirpiliu Comnoiu şi Petruş Dorobanţu, s-a dispus clasarea cauzei, deoarece "nu au rezultat indicii care să confirme săvârşirea unei infracţiuni".
Tot în luna septembrie, precizează procurorii DNA, Adrian Simion, în calitate de inspector şcolar la disciplina limba română şi profesor evaluator, "a primit suma de 800 lei de la inculpaţii R. Gabriela şi R. Mircea, părinţii elevei R. Maria Elena", după ce a acceptat anterior ca, în schimbul oferirii unui folos material, să corecteze în mod favorabil contestaţia formulată de eleva respectivă împotriva tezei la română de la examenul de bacalaureat susţinută în sesiunea august - septembrie 2014.
Contestaţia a fost corectată la Centrul Regional de soluţionare a contestaţiilor organizat de IŞJ Brăila, iar eleva a obţinut o notă superioară şi o medie finală de promovare a bacului. Potrivit anchetatorilor, profesorul Petre Purcărea, de la Constanţa, a fost cel care l-a ajutat pe Adrian Simion să primească, în ziua de 5 septembrie 2014, suma de 800 de lei de la soţii R.
Purcărea a fost pus sub acuzaţie şi trimis în judecată pentru complicitate la luare şi dare de mită.

Semne distinctive pe teza de bacalaureat

Petre Purcărea a mai intervenit, spun anchetatorii, pentru un absolvent de liceu, instigându-l, de asemenea, de Adrian Simion, să încalce legea.
Elevul A. C. Mihăiţă a absolvit Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia şi a susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, obţinând la teza scrisă de limba română nota 4,30. Elevul a formulat o contestaţie ce a fost trimisă spre soluţionare la IŞJ Brăila. "La data de 2 septembrie 2014, printr-un mesaj transmis la ora 17:33, Purcărea Petre i-a transmis inculpatului Simion Adrian semnele distinctive ale tezei scrise susţinută de elevul A., respectiv: «Pe prima pagină, sub caseta C, se începe cu subiectul 3 şi este trecută expresia Textul literar este supus raportului dintre imaginar şi real. Are 4,30 şi îi trebuie 5,30». Pentru identificarea cu uşurinţă a tezei, Simion a purtat mai multe convorbiri prin mesagerie cu profesorul Purcărea, solicitându-i amănunte în legătură cu teza ce trebuia identificată", precizează procurorii DNA.
Urmare a discuţiei cu profesorul constănţean, inspectorul de limba română Adrian Simion i-a determinat pe profesorii corectori Carmen Lăcrămioara Aldea şi Petrica Plopeanu "să corecteze în mod intenţionat favorabil contestaţia elevului Alexa C. Ionuţ Mihai, absolvent al Liceului Toretic «Ion Bănescu» Mangalia, contestaţie care s-a corectat în Centrul Regional de soluţionare a contestaţiilor organizat la IŞJ Brăila". Astfel, elevul a obţinut o notă superioară şi, implicit, media de promovare a examenului de bacalaureat. Cele două profesoare au fost puse şi ele sub acuzaţie şi trimise în judecată în acelaşi dosar de corupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Cazul "Niţă"

Potrivit procurorilor DNA, în ziua de 26 iunie 2014, Adrian Simion a mai intervenit pentru o elevă: "a sunat-o pe inculpata Ştefania Mădălina Mocanu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte «Hariclea Darclee», rugând-o «să aibă grijă de eleva N. Roxana» a doua zi, la susţinerea unei contestaţii faţă de o notă obţinută la disciplina limba engleză, în semestrul II al anului şcolar".
Eleva N. Roxana Alexandra obţinuse pe semestrul I al anului şcolar 2013 - 2014 media 4 la limba engleză, iar pe semestrul II tot media 4. Pentru materia predată în sem. II, profesorul de clasă Daniela Pâslaru a testat în scris cunoştinţele elevilor clasei a IX-a A de la Liceul Teoretic "N. Iorga" Brăila, N. Roxana obţinând notele 5, 2 şi respectiv 4. Procurorii anticorupţie precizează: "Întrucât mediile obţinute la disciplina limba engleză nu-i asigurau promovarea anului şcolar, aceasta şi alţi colegi de clasă au formulat contestaţii faţă de ultima notă obţinută pentru testarea aferentă unităţii 9 de învăţământ. A fost constituită o comisie de reexaminare formată din Cernica Nistor şi Atanasiu Virgil, profesori de limba engleză la acelaşi liceu; în urma reexaminării, N. Roxana nu a reuşit obţinerea unei note de promovare la limba engleză".
Aşa stând lucrurile, părinţii elevei au solicitat inspectorului şcolar general Iulian Danielescu constituirea unei alte comisii de reexaminare, care să fie formată din profesori de engleză de la alte unităţi şcolare. Astfel, prin Decizia 6658/20 2014 a IŞJ Brăila, a fost numită comisia formată din inculpata Ştefania Mădălina Mocanu şi martora Liliana Mocanu, pentru reexaminarea elevilor dintr-a IX-a de la "N. Iorga", care au contestat notele obţinute în semestrul II.
Eleva Niţă a fost reexaminată la data de 27 iunie 2014, susţinând două probe: proba orală, la care a obţinut nota 8, şi proba scrisă formată din testare la literatura engleză, la care a obţinut 7, şi testare la gramatică, la care a obţinut nota 2. "Urmare a instigării exercitată de Simion Adrian, inculpata Mocanu Ştefania Mădălina a corectat în mod intenţionat favorabil elevei N. Roxana lucrările scrise susţinute la reexaminare", precizează procurorii DNA.
În timpul anchetei penale, lucrările scrise au fost recorectate de o comisie neutră desemnată de Ministrul Educaţiei Naţionale, media obţinută de eleva Niţă fiind de 3.
Audiat ulterior, Simion a recunoscut că i-a solicitat prof. Mocanu să corecteze tezele elevei N. la reexaminarea solicitată, în mod intenţionat favorabil acesteia. Astfel, eleva a obţinut media 6 la reexaminare, promovând anul şcolar cu media anuală 5 la limba engleză.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro