Mergi la conţinutul principal

Locuintele de serviciu ale politistilor, la control

Scandalul locuintelor de serviciu, declansat la virful Ministerului Administratiei si Internelor in urma cu citeva luni, nu a fost lipsit de urmari si in teritoriu. La Braila, ca si la celelalte Inspectorate de Politie din tara, s-a dispus constituirea unor subcomisii de ancheta care sa verifice absolut toate vinzarile de locuinte de serviciu catre personalul ministerului. Perioada vizata era cea de la intrarea in vigoare a Legii 562/2004 privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare, pina in prezent. Dupa citeva saptamini de verificari, subcomisia constituita la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila nu a scos la iveala nereguli in repartizarea sau achizitionarea celor 62 de locuinte ce faceau subiectul anchetei.
La data intrarii in vigoare a Legii 562/2004, IPJ Braila avea 68 de apartamente de serviciu repartizate angajatilor. Din totalul celor care le ocupau, 62 au depus cereri pentru cumpararea acestora si ulterior, au devenit proprietari. Apartamentele au fost evaluate de un expert, evaluare ce s-a facut in functie de zona, etaj, suprafata etc., rezultind preturi aproximative de achizitie cuprinse intre 400 milioane de lei vechi, pentru un apartament cu o camera si 800 milioane de lei, pentru un apartament cu 3 camere. Cele sase apartamente ce nu au fost cumparate sint, de fapt, si ultimele locuinte de serviciu pe care le mai are IPJ Braila. "La nivelul IPJ Braila a existat intotdeauna o comisie care analiza cererile angajatilor, formata din ofiteri cu functii de conducere. In momentul in care s-a dispus constituirea unei comisii care sa verifice legalitatea repartizarii apartamentelor, acestora de mai sus li s-au alaturat ofiteri din cadrul Serviciului Administrativ. Comisia a stabilit ca nu au fost nereguli in ceea ce priveste repartizarea apartamentelor de serviciu, precum si in ceea ce priveste cumpararea acestora", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al IPJ Braila.

Fostul adjunct al Politiei a incercat sa fenteze legea

Totusi, de la intrarea in vigoare a Legii 562/2004 a existat si o tentativa de fentare a legii, ce nu era o noutate pentru IPJ Braila, cauza respectiva fiind descoperita inca din momentul in care s-a incercat ghidusia. Comisarul sef Stefan Mocanu, fostul adjunct al IPJ Braila, a incercat sa cumpere locuinta de serviciu in care a locuit aproape sase ani prin metode mai putin ortodoxe. Practic, el a "uitat" sa declare ca are, deja, o locuinta proprietate personala. Comisarul Stefan Mocanu a obtinut o locuinta de serviciu in 2001, cind a fost numit sef la Politia Municipiului. Pentru ca venea de la Ianca, comisarului i s-a repartizat un apartament de serviciu cu trei camere, intr-un bloc din Ansamblul Buzaului. Citeva luni mai tirziu, el a cedat apartamentul unui actual sef de serviciu din cadrul IPJ Braila, fiindu-i repartizat un apartament cu o camera, intr-un alt bloc al MAI, in care urma sa stea pina la iesirea la pensie, in 2005.
In 2004, insa, a intrat in vigoare Legea 562/2004 care i-a dat posibilitatea de a ramine in locuinta de serviciu si dupa iesirea la pensie. Ulterior, conform modificarilor aduse acestui act normativ de Legea 357/2006, pensionarii pot sa-si achizitioneze locuintele respective, daca cu 30% din pensie pot plati rata pentru cumparare. Insa, in urma verificarilor efectuate la nivelul IPJ Braila s-a constatat ca acesta detinea o locuinta in orasul Ianca, motiv pentru care nu putea achizitiona o locuinta de serviciu. Fostul adjunct al IPJ Braila nu a mintit ca nu are locuinta, dar in declaratia pe care a semnat-o a precizat ca nu detine nici o locuinta in municipiul Braila, fara sa spuna ca detine, totusi, una la Ianca. Comisia care a analizat dosarul i-a adus la cunostinta ca nu poate cumpara apartamentul, iar in ianuarie 2007 a predat locuinta de serviciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro