S-a utilizat în China, în România, în Uniunea Sovietică, în Irak, în Coreea de Nord etc. "Lista" cuprindea numele unor oameni care trebuia livraţi furiei populare. Poporul furios şi plin de resentimente trebuia să ucidă, să toace ceva, să aibă un obiect al urii lor. "Lista" a fost utilizată întotdeauna când lucrurile, din diferite motive, mergeau prost. De ce suferim?, întreba poporul. Din cauza evreilor, răspundeau satrapii. Pac, pe ei! De ce n-avem de mâncare?, întreba poporul. Din cauza burgheziei, răspundeau criminalii. Pac, pe ei! De ce este criză în România? Din cauza intelectualilor lui Băsescu. Asta insinuează cotidianul central de care pomenesc aici şi care a întocmit o listă cu intelectualii români care consideră că politica băsesciană este cea mai potrivită momentului. Unii dintre ei s-au implicat în actul de guvernare, alţii doar au susţinut o politică de reformare a României. Şi unii, şi alţii au identificat în acţiunile şi viziunea politică ale lui Traian Băsescu motorul ideal pentru a scoate România din marasmul feudal în care o întreagă clasă politică o ţine de ani de zile. Dar aceşti intelectuali - eminenţi, fără îndoială - sunt prezentaţi în lista lui Cornel Nistorescu ca fiind mediocri, fără operă, lingăi, angajaţi, cumpăraţi şi tocmiţi, plini de privilegii. Lista aceasta este la vedere, flutură ca un stindard care, subliminal, incită la agresivitate. Nimic nu mai pare a sta în matcă, metodele nu mai sunt nici măcar rezonabile, ci cu totul antidemocratice şi, la rigoare, de cea mai pură violenţă iraţională.
Instaurarea terorii este vârful de lance al politicii duse de cei din spatele lui Nistorescu. Alegerile din 22 noiembrie nu mai reprezintă o înfruntare între mai mulţi candidaţi, ci deznodământul în urma căruia cei care, direct sau indirect, s-au implicat într-o politică pro-băsesciană trebuie să suporte consecinţele, trebuie "pedepsiţi".
Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăeş, Traian Ungureanu, Ioan T. Morar, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, Sever Voinescu, Cătălin Avramescu, Teodor Baconski, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, iată câteva dintre numele pe care Cornel Nistorescu le batjocoreşte cu plăcerea şi tehnica cu care activistul comunist, absolvent de 2 clase, îi spunea profesorului universitar că este prost şi incult şi duşman al poporului.
Dacă Familia la care slujeşte Cornel Nistorescu îşi va face marea poftă ce-a poftit-o, Cornel Nistorescu îşi va exercita cu maxim de lipsă de umanitate toată ura împotriva celor cărora nu le va semăna niciodată, chiar dacă, poate, şi-a dorit mai mult ca orice asta. Dacă Traian Băsescu va câştiga alegerile, intelectualii care l-au susţinut nu vor spune decât că Nistorescu a discreditat şi a compromis un ziar în care, până la venirea lui, se dădeau lecţii zilnice de democraţie şi normalitate. Diferenţa subliniaţi-o dumneavoastră! E şi ăsta un început. Şi să nu uităm că peste două zile este ziua lui Corneliu Coposu.
Citeşte blogul lui Cristian ROBU-CORCAN