"Sa stringem cureaua!"
SC "Dunacor" a intrat in lichidare administrativa in aprilie 1997, prin decizia actionarului majoritar de atunci - FPS (actualul AVAS) - in urma unui indemn hei-rup-ist al guvernarii CDR-iste de atunci: "sa stringem cureaua!", cu referire la societati foarte mari considerate a fi veritabile "gauri negre" ale industriei romanesti. In luna mai a anului '97, un prim val de disponibilizari inunda piata de munca si asa saturata de concediatii de la alte societati brailene care erau nominalizate pe aceeasi "lista neagra" - cu societati ce trebuia lichidate - a premierului, la acea vreme, Victor Ciorbea. Circa 1.800 de salariati de la SC "Dunacor" SA au fost concediati in prima etapa a programului de restructurare. A doua etapa a avut loc in iunie 1997 cind au fost trimisi in somaj restul salariatilor, circa 800. De mentionat este ca disponibilizatii au primit plati compensatorii in conformitate cu prevederile OUG nr. 9/1997, nivelul maxim fiind de circa 1.000 USD. Primul lichidator care a calcat pragul societatii a fost "United Process Equipment" din SUA, societate care nu a facut mai nimic in cei 3 ani cit a fost prezenta pe platforma. Abia in ianuarie 2000, cind fostul FPS a desemnat prin licitatie, drept lichidator administrativ, firma "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea Ciuc, lucrurile s-au pus efectiv in miscare. Practic, din aprilie 2000, timp de un an, "Euro Consulting" a vindut circa 85% din activele "Dunacor", obtinind circa 70 miliarde lei, bani cu care s-au achitat aproape toate datoriile unitatii brailene catre stat. La cererea unor creditori, Tribunalul Braila a hotarit ca "Dunacor" sa intre in lichidare judiciara, numind in acest sens "Sierra Quadrant" ca lichidator judiciar. Decizia a stirnit ulterior intre cei doi lichidatori o veritabila lupta in instanta, cazul ajungind pina la Curtea Suprema de Justitie, miza fiind una deosebit de atractiva: vinzarea comorii din Dunacor (filierele din aur si platina) si alte "maruntisuri" - Fabrica de Matase, de exemplu. Reversul medaliei era obligativitatea de a face o "curatenie chimica" a platformei, prin dezafectarea, vinzarea si ecologizarea tuturor instalatiilor continind resturi de produse chimice, periculoase din punct de vedere al poluarii mediului.
"Am gasit aici, cind am venit, o situatie groaznica"
La 8 ani de la declansarea procedurilor de lichidare a combinatului chimic brailean, inca au mai ramas active de vindut. Dupa cum a explicat reprezentantul lichidatorului "Sierra Quadrant", Ovidiu Neacsu, sint active constind in cai ferate, drumuri de acces in si pe platforma chimica si infrastructura de utilitati. "Sint bunuri cu o valoare estimata la circa 10 - 12 miliarde lei, pe care actualii proprietari de pe platforma le folosesc, dar ezita sa le cumpere si ne chinuim de ceva timp sa ii determinam sa le achizitioneze. Practic, lichidarea la "Dunacor" s-a incheiat de mai bine de un an de zile, dar mai sint aceste active care trebuie vindute catre proprietarii de pe platforma, prin procedura negocierii directe, si nu altor potentiali cumparatori. Au fost efectuate lucrari de expertiza pentru a stabili cotele indiviza si exclusive ale fiecarui proprietar de active pe platforma, concluziile acestor expertize le-au fost prezentate acestora, dar lucrurile treneaza de un an de zile. Acum sintem in faza finala, in care vom vedea daca vor sau nu sa dea bani pentru aceste active si, mai departe, vom stabili daca le vom scoate la licitatie", ne-a declarat sursa citata. Intrebat cine se face vinovat de aceasta incurcatura care a prelungit atit de mult procedura de lichidare, Neacsu a dat vina pe lichidatorul administrativ "Euro Consulting": "Am gasit aici, cind am venit, o situatie groaznica, pentru ca au fost vindute active fara sa fie facut cadastru sau o departajare a utilitatilor corespunzatoare fiecarui activ vindut. Daca lichidatorul administrativ ar fi facut aceste lucruri si ar fi vindut principalele active cu "anexele" aferente, "anexe" pentru care noi, acum, ne rugam de proprietari sa le cumpere, nu s-ar fi ajuns in situatia in care sintem astazi, iar lichidarea s-ar fi incheiat demult", a spus Neacsu. De asemenea, acesta a subliniat ca "Sierra Quadrant", din vinzarea a 40% din activele ramase in proprietatea "Dunacor" dupa plecarea lichidatorului administrativ, a obtinut dublul sumei strinse de "Euro Consulting" care a lichidat insa grosul activelor "Dunacor". "Din acesti bani a fost indestulat principalul creditor - Finantele Publice - si, pina la nivelul a 30% din pretentii, creditorii chirografari.
Potrivit datelor de bilant, la finele anului 2004, societatea "Dunacor" inregistra o pierdere de 3,19 miliarde lei si datorii totale de 53,89 miliarde lei, in conditiile in care mai avea active imobilizate in valoare totala de 4,7 miliarde lei si active circulante in valoare de 6,7 miliarde lei, din care majoritatea creante (5,2 miliarde lei).