Mergi la conţinutul principal

Legea lustratiei provoaca reactii diferite in rindul alesilor locali braileni

Proiectul Legii Lustratiei adoptat luni de catre Senatul Romaniei, provoca reactii diferite in rindul alesilor locali braileni. Parlamentarii Puterii considera ca legea a venit intr-un moment potrivit si ca, astfel, daca va fi promulgata in forma adoptata de Senat, anul viitor va fi prezentata Uniunii Europene o scena politica romaneasca purificata. In ceea ce ii priveste pe parlamentarii Opozitiei, acestia sint de parere ca legea vine mult prea tirziu si ca multe dintre articole sint neconstitutionale.

"Este o lege care trebuie sa faca curat in viata politica romaneasca"

Astfel, senatorul PNL, Dan Sabau, s-a aratat de parere ca, desi ar fi fost mult mai indicat ca aceasta lege sa fi fost adoptata imediat dupa revolutie, momentul actual este potrivit in contextul aderarii la UE: " Este o lege necesara, si un semnal important atit pentru noi cit si pentru UE, ca dorim sa ne disociem de aspectele negative ale trecutului. In mod normal, in Dreptul Roman se precizeaza ca perioada de "purificare" a celui lustrat este de 5 ani, dar noi am considerat ca avem nevoie de dublul acestei perioade, poate pentru ca unii au avut pacate mai grele. E de retinut insa faptul ca era absolut necesara o astfel de lege, deoarece aproape toate neregulile care s-au intimplat in tara asta s-au intimplat din cauza comunistilor, a fostilor comunisti si tot asa". Acesta s-a ferit totusi sa dea exemple de fosti activisti de partid braileni, detinatori de functii importante la acest moment, care ar putea fi afectati de legea lustratiei: "In ceea ce priveste PNL Braila, nu am informatii clare la acest moment, daca vreunul dintre membri se afla in aceasta postura. Cel mai bine e sa asteptam decizia Camerei Deputatilor si abia dupa aceea sa incepem sa vedem cum stam".
De aceeasi parere s-a aratat si colegul acestuia de partid, deputatul Gabriel Sandu. Acesta a recunoscut insa ca unele amendamente ale legii sint deosebit de restrictive, caz in care Camera Deputatilor le va analiza pentru a le adopta intr-o forma corecta: "Trebuie sa recunoastem ca oamenii care au fost potriviti pentru regimul comunist nu sint buni si pentru cel capitalist. E greu sa le scoti comunismul din singe. E mai bine sa stea 10 ani acasa, sa isi vada de treaba lor, si sa ii lase si pe cei tineri in pace. In ceea ce priveste Braila, stiu ca sint citiva care acum au functii importante, dar nu cred ca ar trebui sa incepem sa ii numaram acum, ci dupa ce se ia o decizie la Camera Deputatilor".
In ceea ce il priveste pe deputatul PD Horia Vasioiu, acesta ne-a declarat ca, dupa parerea sa, legea va trece si de Camera Deputatilor, deoarece asa este normal sa se intimple. Totodata, acesta ne-a explicat ca, cel putin din informatiile care le detine, primarul Cibu, senatorul Simionescu, consilierii municipali Alexandru Coada (PSD), Anton Lungu (PC), consilierul judetean PSD, Petre Candidatu, vor fi in mod sigur vizati de aceasta lege: "E o lege mult asteptata. De 16 ani o asteptam. Este o lege care trebuie sa faca curat in viata politica romaneasca. Cred ca va trece in mod sigur si de Camera Deputatilor, deoarece ar fi de bun simt sa se intimple asa. In mod sigur deputatii PD vor vota in favoarea ei. La Braila, eu cred ca primarul Cibu, senatorul Simionescu, consilierii Coada, Lungu, Candidatu, cel putin pe acestia mi-i amintesc acum, vor fi afectati de lege. Dar lumea trebuie sa stie pe cine a votat. Daca va fi votata in acesta forma, asta inseamna ca vom avea alegeri anticipate la Primarie, iar la consilieri si parlamentari, vor urca in functie urmatorii de pe lista".

"Poate in cazul celor numiti pe functii li se poate retrage numirea, dar cei alesi trebuie lasati sa isi continue mandatele"

Deputatul PSD Alin Teodorescu a tinut insa sa explice ca, desi este de acord cu faptul ca aceasta lege era necesara imediat dupa revolutie, forma actuala prezinta multe aspecte neconstitutionale, care, in mod sigur, vor fi contestate de Curtea Constitutionala: "Cred ca era necesara legea lustratiei prin '90 - '91 si multi dintre cei care s-au opus atunci ar trebui sa aiba insomnii acum. Eu sint de acord cu ea, dar are niste prevederi excesive acum, care desigur ca vor fi contestate de Curtea Constitutionala. Adica mi se pare ca se incalca unele drepturi atunci cind vrei sa le iei functiile celor alesi, primari, consilieri, parlamentari.. Poate in cazul celor numiti pe functii li se poate retrage numirea....dar cei alesi trebuie lasati sa isi continue mandatele. La Braila cred ca cel mai afectat e Cibu, cunoscut membru al CC al PCR si daca se voteaza in forma actuala s-ar putea sa avem alegeri anticipate. Insa nu pot sa spun sigur, deoarece nu a trecut. Oricum, avem si noi vreo doi, trei consilieri, dar sa vedem ce vom vota la Camera Deputatilor".
La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose ne-a declarat ca nu i se pare corect ca aceasta lege sa vina la jumatate mandatului si in aceasta forma: "Nu poti sa schimbi legile jocului in timp ce joci. Nu se face asa ceva. Oricum, lumea ii stie pe fostii comunistii, si tot i-a votat. Nu poti sa ii interzici unui om dreptul de a candida pentru o functie. Oricum depinde totul de votul Camerei Deputatilor, de amendamentele care in mod sigur se vor mai face, dar nu cred ca va intra in forma asta. Daca asupra celor numiti mai poti interveni, nu poti sa le intrerupi mandatele celor alesi. E ciudat. Dar atit timp cit nu stim in ce forma se va adopta, nu putem sa facem comentarii asupra celor care vor pleca".

Aurel Simionescu si Constantin Cibu: primii vizati

"Nu va fi o tragedie!"

In ceea ce il priveste pe senatorul PSD Aurel Simionescu, acesta nu prea s-a aratat afectat, explicind ca desi i se pare ciudat ca prin aceasta lege se lustreaza functii si nu oameni, daca va fi adoptata in aceasta forma, se va conforma fara regrete, continuind insa munca in cadrul partidului: "E o lege care vine mult prea tirziu. Oricum eu l-a vot m-am abtinut, deoarece asa mi s-a parut corect. Mi se pare anormal insa sa lustrezi functia si nu persoana. Adica daca unul a facut ceva rau, ilegal, imoral, atunci sa ii interzici lui, personal, sa mai candideze pe diferite functii. Nu cum se doreste sa se faca acum. Nu cred ca se va vota in aceasta forma, dar daca se va intimpla, am catedrele la care predau si imi voi continua oricum munca de partid, asa cum am facut mereu. Nu va fi o tragedie".

"Nu am fost niciodata platit de partid"

La rindul sau, primarul Constantin Cibu a tinut sa explice ca, indiferent de ce spun binevoitorii, Legea Lustratiei, indiferent de foma, nu il va viza, deoarece nu a avut niciodata o functie de conducere in cadrul partidului. "Eu am fost doar membru in Comitetul Central al PCR, fiind director la o intreprindere atit de mare cum era Progresul, dar nu am fost niciodata platit de partid. Nu are nici o treaba aceasta lege cu mine. Nu sint afectat in nici un fel, indiferent de ce spune lumea. Oricum, mi se pare destul de ciudat sa te apuci sa faci o astfel de lege, cu 16 ani mai tirziu decit atunci cind trebuia. Dar, daca asa se vrea... Eu cred ca pericolul, la ora actuala, pentru tara, nu il reprezinta fostii comunisti, ci escrocii si cei care vor acum sa ocupe tot felul de functii, fara sa detina experinta in domeniu, sau macar habar despre ce e vorba. Oricum, nu poti sa intrerupi mandatele oamenilor, ca nu e corect si constitutional, fara sa ai motive intemeiate. Dar ma rog, sa vedem ce se va intimpla".

Amintim ca Senatul a adoptat luni proiectul Legii Lustratiei, cu un vot deschis, 69 "pentru", exact majoritatea absoluta necesara adoptarii si 42 "impotriva". Proiectul urmeaza a fi trimis spre dezbatere si aprobare Camerei Deputatilor, care are si cuvintul final. In actuala forma, proiectul, initiat de patru parlamentari liberali, trei deputati si un senator, interzice timp de zece ani accesul la unele functii si demnitati publice pentru "persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist si ale aparatului represiv al PCR". Functiile interzise vor fi cele de presedinte al Romaniei, consilier prezidential, parlamentar, membru al Guvernului, primar sau magistrat la CSM, Instanta Suprema sau Curtea Constitutionala. Totodata, se interzice accesul la demnitati publice pentru cei care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare in timpul regimului comunist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro