Legată cu lanţuri de şefia CJAS | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legată cu lanţuri de şefia CJAS

Demisă de trei ori de la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Luciana Boboc, fostul preşedinte director al instituţiei, este departe de a fi renunţat la lupta în instanţă pentru a-şi recâştiga fotoliul de şef. Odiseea proceselor pentru anularea ordinelor de demitere, a dosarelor care se plimbă de la o instanţă la alta continuă. Recent, Tribunalul Brăila şi-a declinat competenţa soluţionării unei astfel de cauze, dosarul fiind trimis Curţii de Apel Galaţi. Chiar dacă momentan conducerea instituţiei este asigurată de un interimar, finalul se lasă aşteptat, până la judecarea pe fond a plângerilor sale. În urmă cu un an, Luciana Boboc revenea în funcţie, după ce fusese înlocuită, pentru scurt timp, cu un alt director cu delegaţie. Pentru a "fenta" ordinele conducerii centrale a Casei de Sănătate, care a încercat în repetate rânduri să o înlăture din funcţie, fosta şefă a CJAS Brăila s-a folosit de nu mai puţin de zece concedii medicale, însumând peste 70 de zile, în decurs de un an şi jumătate. Cu toate acestea, situaţia financiară a Lucianei Boboc nu a avut mult de suferit, ea înregistrând în declaraţia de avere pe anul 2012 un venit net de aproape 500 milioane lei vechi, numai din salariul de la CJAS Brăila.

Fostul preşedintele-director al CJAS Brăila, Luciana Boboc, a deţinut această funcţie aproape trei ani, în ultima jumătate din mandat fiind preocupată să lupte, prin toate mijloacele, pentru a scăpa de demitere. În acest timp a fost în concediu medical peste 70 de zile de zile, majoritatea în 2012, după cum reiese din certificatele medicale depuse de către aceasta la CNAS. Şi, ca să-i fie concediul mai plăcut, Boboc a încasat şi suma de 500 milioane lei vechi, numai în anul 2012, după cum arată declaraţia sa de avere. Tot în acest timp, fostul şeful CJAS Brăila a ţinut cu dinţii de scaun, deschizând numeroase procese în instanţă pentru a-şi păstra funcţia. Mergând din termen în termen, dosarele s-au plimbat pe la Tribunalul Brăila, Curtea de Apel Galaţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar instanţele de judecată vor avea de soluţionat, şi în 2014, plângerile fostului şef al CJAS Brăila.
Concret, în 2012, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis nu mai puţin de trei ordine de demitere în cazul Lucianei Boboc din funcţia de preşedinte/director general al CJAS Brăila. Imediat după comunicarea acestora, Boboc le-a atacat în instanţă şi a cerut în paralel, pentru fiecare, suspendarea punerii în aplicare a respectivelor ordine, precum şi anularea lor.
Potrivit informaţiilor comunicate de biroul de presă al CNAS, primul ordin de demitere a fost cel cu nr. 215/13.06.2012. Acesta a fost emis "având în vedere că pe perioada mandatului de preşedinte-director general, Luciana Boboc a deţinut şi funcţia de consilier local, desfăşurând activităţi specifice în acest sens". La acest ordin, Luciana Boboc a promovat două acţiuni pentru suspendarea actului, ambele fiind admise de Curtea de Apel Galaţi. Împotriva acestor sentinţe, care au fost respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CNAS a promovat recurs. Acţiunea de anulare a Ordinului a fost declinată la Tribunalul Brăila, care a stabilit termen de judecată data de 6 februarie 2014.
Cel de-al doilea act de demitere a fost Ordinul nr. 301/20.07.2012 emis pentru "neîndeplinirea obligaţiilor legale şi contractuale prevăzute în Contractul de management nr. 8/1.06.2010, constatate în urma acţiunii de control şi consemnate în Raportul de control". Cu privire la acest ordin, Luciana Boboc a promovat două cereri de suspendare, prima fiind admisă de Curtea de Apel Galaţi. Recursul CNAS a fost admis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cea de-a doua cerere de suspendare a fost declinată spre soluţionare, de la Curtea de Apel Galaţi la Tribunalul Brăila, care la termenul din 17 octombrie 2013 a admis cererea de suspendare. "CNAS va promova recurs în termen legal de la comunicarea sentinţei", a precizat biroul de presă al CNAS. Acţiunea de anulare a ordinului de demitere se află pe rolul Tribunalului Brăila, care are termen de judecată ziua de 28 noiembrie 2013.
Cel de-al treilea şi ultimul act de demitere a fost Ordinul nr. 398/10.08.2012, emis "ca urmare a modificărilor cu peste 50% a indicatorilor de performanţă, care au stat la baza încheierii contractului de management între preşedintele -director general al CAS Brăila şi CNAS". Acest ordin a făcut obiectul a două cereri de suspendare admise de Curtea de Apel Galaţi. Recursurile promovate de către CNAS au fost admise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul respingerii cererilor de suspendare promovate de Luciana Boboc. Ultimul recurs a fost admis în data de 25 septembrie 2013. Acţiunea de anulare a acestui ordin a avut termen de judecată la data de 19 noiembrie 2013, la Tribunalul Brăila, care şi-a declinat competenţa soluţionării cauzei, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Galaţi. Începând cu 25 septembrie 2013, cel de-al treilea ordin de revocare a rămas în vigoare şi şi-a produs efectele de la data încetării incapacităţii temporare de muncă a Lucianei Boboc.

Peste 70 zile de concediu medical

Mai precis, 9 octombrie 2013, este data la care a încetat ultimul concediu medical al Lucianei Boboc. Acesta a fost cel de-al zecelea din seria concediilor medicale pe care fostul şef al CJAS Brăila şi le-a luat imediat după ce a primit ordinele de demitere. Potrivit datelor furnizate de CNAS, cele mai multe perioade în care Luciana Boboc s-a aflat în concediu medical au fost anul trecut, respectiv: 13-17.06. 2012, 18-22.06. 2012, 20-24.07. 2012, 23-30.07. 2012, 07-13.08. 2012, 01-06.08.2012, 14-31.08.2012. Anul acesta, fostul şef al CJAS Brăila a mai beneficiat de concediu medical în perioadele 19-21.02.2013, 01-09.10. 2013 şi 25-30.09. 2013. În total, peste 70 de zile de concediu medical, în decursul ultimului an şi jumătate. Luciana Boboc a fost înlocuită de un şef interimar, dr. Camelia Nedelcu, care deţinea funcţia de medic şef al instituţiei, numită prin ordinul preşedintelui CNAS nr. 734/17.10.2013. În urmă cu un an, Luciana Boboc a mai fost înlocuită, pentru scurt timp, cu un alt şef cu delegaţie, respectiv directorul economic, Frusina Lungu, însă şi-a recăpătat în instanţă postul.
Demiterea din 2012 a Lucianei Boboc nu a fost întâmplătoare, pentru că preşedintele CNAS la vremea respectivă a luat decizia în urma concluziilor unui control al Curţii de Conturi la instituţia brăileană, care a scos la iveală o gaură de peste 1,2 milioane de euro. Practic, inspectorii Curţii au descoperit un dezastru în administrarea banului public provenit din contribuţiile brăilenilor la Fondul de Sănătate. Mai precis, a ieşit la lumină faptul că au fost eliberate reţete pe numele unor pacienţi decedaţi, precum şi că au fost prescrise nelegal medicamente cu regim de compensare 100% din preţul de referinţă de către unii medici de familie, fără ca nimeni din CJAS Brăila să sesizeze aceste nereguli. Lista cu probleme din mandatul Lucianei Boboc este mai lungă, însă numitorul comun este acela că abaterile au determinat o gaură în bugetul Sănătaţii estimată undeva la circa 5,7 milioane de lei, adică peste 1,2 milioane de euro, fără a mai pune la socoteală cele 170 de reţete prescrise morţilor, cu o valoare de circa 16.000 de euro. Un alt aspect interesant este acela că şi echipa proprie de control operativ din cadrul CJAS Brăila a efectuat un control intern, însă, culmea, nu a sesizat nicio problemă semnificativă. Ce-i drept, acest control operativ propriu nu a vizat întreaga activitate a instituţiei, ci doar emiterea de reţete pentru un medicament extrem de scump.
Luciana Boboc, de profesie jurist, a fost numită în funcţia de director al CJAS Brăila prin decizia preşedintelul CNAS din 1 iunie 2010, după ce a câştigat concursul organizat pentru ocuparea postului de conducere la instituţia locală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro