Mergi la conţinutul principal

Lecţia de la referendum

Referendumul s-a încheiat, iar rezultatul celor două zile a fost cel îngăduit de Dumnezeu, aşa cum de altfel am spus şi în ultimul editorial înainte de acest scrutin. Se pune întrebarea: de ce a îngăduit Dumnezeu ca acest referendum pentru familie, una dintre cele mai importante valori creştine, să fie un fiasco, prin cea mai slabă prezenţă la vot din ultimii 30 de ani post - comunism? Cu toţii am primit o lecţie, asta este părerea mea.

În primul rând noi, cei care am votat DA, ne credeam mai mulţi. Nu suntem! De altfel am spus-o într-un alt editorial că întinderea pe 2 zile a referendumului a fost o decizie proastă, deoarece nu poţi convinge un om de pe o zi pe alta într-o temă aşa de sensibilă. Cu alte cuvinte şi dacă era doar o zi de vot - duminică - tot atâţia am fi fost. 

În al doilea rând, Coaliţia pentru familie s-a bazat că suntem mult mai mulţi şi a riscat - deşi avea avocaţi care puteau riposta - acceptând timpul extrem de scurt, de nici o lună, pentru informarea populaţiei, întrebarea absolut nerelevantă după buletinele de vot, care lăsa loc la tot felul de speculaţii, şi, mai ales, acea Ordonanţă din 18 septembrie, cu doar 2 săptămâni înainte de scrutin, care stabilea un cadru legal mai mult decât controversat, pentru derularea acestor alegeri. Schimbarea regulilor în timpul jocului, asta a făcut Guvernul Dăncilă.  Aşa se explică de ce pe afişe, bannere, etc era folosit tricolorul, ceea ce după stabilirea cadrului de desfăşurare a referendumului devenea ilegal, dar materialele publicitare erau deja executate. În plus, au fost derapaje atât în limbajul unora dintre cei care împărţeau pliante, dar şi pe materiale publicitare din alte zone ale ţării - în Brăila n-au fost astfel de cazuri – care conţineau mesaje cel puţin exagerate. Or, nu poţi lupta pentru Adevăr folosind minciuna, indiferent de limbajul, exagerările, jignirile, miştourile celor care, din diverse motive, unele personale, altele ideologice, s-au opus acestui referendum.

În al treilea rând, şi cel mai important, Biserica Ortodoxă Română a crezut că se poate baza pe şi mai mulţi, iar printre aceştia mulţi s-au aflat, din păcate, politicienii “momentului”, în frunte cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care numai exponenţi ai familiei tradiţionale nu sunt. De fapt, nu Biserica, nu Casa Domnului e în culpă, ci capii BOR, în frunte cu PreaFericitul Daniel, care au dat credit unor inşi care n-au nimic în comun cu valorile creştine. Şi nu este vorba doar de lideri ai PSD, câtă vreme în PNL, taman nişte foşti PDL-işti, aşadar nişte exponenţi ai creştin-democraţiei din România, abia DUPĂ referendum s-au trezit să-l critice pe Ludovic Orban că nu s-a gândit la cei 80% dintre alegători, absenţi de la vot. Alde Blaga, Predoiu&Co, în frunte cu Alina Gorghiu ar trebui să se gândească la cele 2 milioane de votanţi pro-familie, care sunt de dreapta şi n-au votat nicicând cu PSD, după cum susţin diferiţi analişti. Aceste 2 milioane de români sunt “palpabili” ca să zic aşa, s-au deranjat la vot pentru o idee, nu pentru măriri de pensii, salarii...

Sigur, înalţii ierarhi s-au bazat şi pe preoţi, numai că în faţa asaltului fără mănuşi, fără menajamente al militanţilor anti-referendum, cu sesizări la poliţie, la bej-uri, cu hărţuirea presei, mulţi slujitori ai Bisericii fie au băgat capul în nisip, fie s-au apucat să-şi “biciuiască” enoriaşii cu vorbe ameninţătoare, gândind că astfel vor fi mai convingători pentru a-i scoate la vot. Din punctul meu de vedere şi cei care s-au ascuns, şi cei care-au sărit în capul credincioşilor au uitat care le e misiunea. Libertatea de a alege ne-a dat-o Dumnezeu, iar slujitorii Domnului au menirea să ne convingă. Nu mă refer la prozelitism şi misionarism ci la vorba duhovnicească, plină de înţelepciune şi har, care-ţi unge sufletul şi-ţi deschide mintea. Iar acum, în vremurile acestea, preoţii tineri au datoria să

 “îndulcească” reţelele de socializare, să nu se lase intimidaţi de cei care poate-i jignesc, ci să le răspundă cu blândeţe şi cu argumente. Să fie activi, să atragă tinerii în acţiuni de voluntariat, să ajute oamenii nu numai prin rugăciune. Ăsta-i viitorul!

Vreau să cred că după acest referendum şi în urma analizei pe care mai marii BOR o vor face aşa cum ni s-a promis în primul comunicat oficial de după, BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ se va rupe definitiv de clasa politică. Acum, mai mult decât niciodată, sper că slujitorii Domnului au înţeles că românii au nevoie de duhovnici, exemple de moralitate şi nu de complicităţi cu hoţi, corupţi şi afemeiaţi aflaţi vremelnic în nişte funcţii de unde împart banul public.

În fine, o lecţie zdrobitoare a primit şi Liviu Dragnea, care este atât de ticălos încât a încercat să-l păcălească şi pe Dumnezeu şi să se caţere spre Cotroceni prin intermediul Bisericii Lui.

Cât priveşte lecţia pe care au primit-o ceilalţi, cei care au boicotat referendumul, aceasta se va vedea mai curând decât ne-am aştepta. Peste câteva luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro