Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament.
Turistii asista ingrijorati la fenomenul care afecteaza lacul. "Ar fi mare pacat sa dispara lacul acesta. Venim aici de citiva ani, pentru cura cu namol si de fiecare data ne-am simtit mai bine, dupa citeva zile de tratament", ne-a declarat vrinceanul Dragos M., care era insotit pe plaja de sotia sa. Unii obisnuiti ai locului acuza administratia statiunii ca nu se ocupa de ingrijirea lacului. "Ar trebui sa-i desfunde cineva izvoarele. Eu nu inteleg cum de este lasata de izbeliste aceasta resursa de sanatate", ne-a spus Constanta Dediu, din Galati.
Administratia spune ca situatia este sub control
Administratorul Ion Tanase ne-a explicat, insa, ca legenda potrivit careia nu mai stie nimeni unde se afla izvoarele lacului, fiindca batrinul care s-a ocupat o viata intreaga de acestea a plecat in lumea celor drepti, este doar o poveste fara temei. "Astea sint doar zvonuri. Nu trebuie desfundate izvoarele, acestea sint la locul lor si functioneaza. Cine ajunge la mijlocul lacului, simte un curent de apa mai rece. Pe acolo se alimenteaza acesta dar acum, fiindca pinza freatica a coborit mult, si lacul are un nivel mai scazut. E ca si cu fintinile, la tara: au apa cind creste pinza freatica. Daca aceasta scade, ramin si ele fara apa", ne-a mai explicat Ion Tanase.
In ciuda nivelului scazut al lacului, virful de sezon prinde plaja plina de turisti veniti atit din Braila cit si din alte judete, cum ar fi Galati, Vrancea sau Arges. Accesul pe plaja amenajata din statiune costa 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, in timp ce un sezlong se poate inchiria cu 7 lei.
Mana cereasca pentru sanatate
Literatura de specialitate consemneaza despre Lacu Sarat ca, in mod normal, are o suprafata de 1,72 kilometri patrati si o adincime maxima de 1,5 metri. Lacul contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica, cu compusi ai sulfului, clorului, magneziului si bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru. Toate acestea sint folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis,dermatita keratotic, neurodermatite, etc.), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), stari post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), afectiuni respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite) si alte boli.
Datorita acestor calitati, circa 25.000 de turisti vin anual in statiune, pentru a-si ameliora starea de sanatate.
Lacul, loc de tratament pentru armata lui Vlad Tepes
Legenda spune ca Vlad Tepes a descoperit proprietatile terapeutice uimitoare ale apei si namolului de la Lacu Sarat.
In timp ce domnitorul dadea o raita anti-otomana dincolo de Dunare, ostenii sai ramasi la Braila au capturat un corp de armata turceasca. Muntenii lui Tepes i-au pus la saramura, adica i-au tinut in apele sarate ale lacului vreme de o saptamina. Cind a ajuns la Braila, domnitorul a dat ordin ca turcii sa fie trasi in teapa in padurea din jurul lacului. Insa, de aceasta data, victimele au rezistat inexplicabil de mult la tortura. Vlad Tepes a considerat ca numai saptamina de "tratament" in saramura i-a intarit pe ieniceri si a ordonat ca ostasii munteni sa se vindece si sa isi vindece caii raniti in lupta in apele lacului.
Ulterior, dupa transformarea Brailei in raia, in anul 1540, turcii l-au folosit si ei in acelasi scop. O serie de informatii atesta ca lacul era pazit de oameni special platiti de autoritatile raialei. Dupa eliberarea de sub stapinirea otomana, in anul 1829, autoritatile locale au luat o serie de masuri, astfel incit pe la 1850, eficacitatea apei si a namolului erau deja recunoscute in intreaga tara. Avindu-se in vedere calitatile apei lacului si ale namolului sapropelic, in anul 1978 s-a dat in folosinta primul Complex Balnear, in a carui baza de tratament se efectueaza si in prezent, zilnic, pina la 500 proceduri.