La Salvare s-a spart buba | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La Salvare s-a spart buba

"Măturat" din funcţia de director medical interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, în august 2012, dr. Florin Ştefan şi-a câştigat dreptatea în instanţă. El urmează să fie repus pe funcţie şi să îşi primescă drepturile salariale aferente funcţiei, suma depăşind 40.000 de lei. Medicul susţine că schimbarea din funcţie s-a produs din cauza faptului că devenise un ghimpe în coasta celui care se afla atunci la conducerea SAJ Brăila, Silviu Radu, fost PDL-ist, actualmente consilier judeţean "independent", în barca PSD. Dosarul în care dr. Ştefan s-a "luptat" cu Direcţia de Sănătate Publică, instituţia care a emis ordinul de înlocuire a directorului medical, a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Brăila, însă prima instanţă nu i-a dat dreptate. El a formulat recurs la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Galaţi, iar aici decizia a fost în favoarea medicului. "Admite acţiunea. Anulează Dispoziţia nr.166/24.08.2012 emisă de către DSP Brăila. Dispune reintegrarea reclamantului în funcţia de director medical în cadrul Comitetului Director Interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila. Obligă DSP Brăila să plătească reclamantului drepturile băneşti aferente funcţiei de conducere obţinute - director medical în cadrul Comitetului Director Interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila începând cu data de 24.08.2012 până la data reintegrării efective. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate", este soluţia pronunţată de CA Galaţi, săptămâna trecută, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Legat de motivele care au fost invocate în august 2012, când a fost schimbat brusc din funcţie, dr. Florin Ştefan susţine că acestea nu îi puteau fi imputate directorului medical. El ne-a declarat că totul a pornit de la faptul că a constatat nişte nereguli în activitatea managerului SAJ, Silviu Radu, despre care a şi atras atenţia, şi că acesta ar fi făcut demersuri pentru schimbarea sa din funcţie. "Am acţionat în instanţă schimbarea din funcţia de director medical, am câştigat definitiv, la Curtea de Apel Galaţi. La 1 decembrie 2010, am fost numit director medical interimar, până la ocuparea prin concurs a funcţiei. Tot comitetul director a fost numit interimar, de către DSP Brăila. Am stat pe această funcţie, până pe 24 august 2012, ora 16.20, mi-a rămas în memorie. Pe data de 24 august, eram de serviciu după-amiază, când a venit şeful RUNOS - Resurse Umane cu hârtia, care a venit pe faxul unităţii, prin care se preciza că am fost schimbat din funcţie din data de 24 august". Ştefan susţine că, deşi tot personalul TESA plecase acasă de la ora 13, a fost păstrată secretara tocmai pentru că se "făcuseră cărţile" şi se aştepta acea hârtie. "Managerul Silviu Radu avea cărţile făcute cu Ciochină, de la direcţie. În locul meu a fost numită dr. Uscatu, care în data de 24.08.2012 era în concediu legal, de odihnă, fără rechemare, fără nimic", ne-a spus dr. Florin Ştefan.
Medicul ne-a povestit despre experienţa pe care a avut-o cu fostul manager al SAJ Brăila, Silviu Radu, cu câteva zile înainte de a fi schimbat din funcţie. El ne-a declarat că pe data de 21 august 2012 s-a organizat şedinţă de sindicat, invitat fiind şi managerul Silviu Radu: "Eu nu vorbeam de mult timp cu Silviu Radu, datorită neregulilor pe care am constatat că le făcea în această unitate. În şedinţa de sindicat, l-am întrebat dacă s-a plătit reparaţia unei autosanitare şi mi-a răspuns pe un ton ironic: «Aici e locul şi momentul să mă întrebaţi aşa ceva!? Discutăm în altă parte». Am întrebat: «Dar este ceva secret?» A răspuns că o să mă schimbe, lucru care s-a întâmplat pe 24 august 2012", a relatat fostul director medical.

Reparaţii pe hârtie

Dr. Florin Ştefan ne-a spus că, în 2012, cu ocazia alegerilor locale, a ţinut loc la SAJ ca manager general, cam o lună şi 2 săptămâni, perioadă în care a constatat nişte nereguli. Medicul susţine că, după ce s-a ocupat chiar el de treburile directorale, maşina de la SAJ nu s-a mai reparat unde erau mersurile făcute, ci a fost trimisă la Galaţi. "Le-am încurcat nişte iţe pe acolo, nu s-a mai reparat pe raza Brăilei Autosanitara, ci s-a reparat la Galaţi, la firma mamă, că era Fiat şi nu a mai venit comisionul care trebuia să vină, comisionul e puţin spus. Maşinile sunt foarte bine reparate....pe hârtie doar, personal m-am băgat sub maşină şi m-am convins. Eu le-am stricat jocul atunci....Eram un spin, m-am mai certat cu managerul Silviu Radu, i-am reproşat anumite chestii, nu i-am reproşat în mod direct că repara maşini numai pe hârtie", a povestit dr. Ştefan.
Medicul a mai declarat că, în data de 21 august 2012, după şedinţa de sindicat, managerul interimar Silviu Radu a făcut o adresă către DSP Brăila, prin care cerea să fie analizate două rapoarte de control ale Casei de Asigurări de Sănătate. Primul raport, a spus dr. Ştefan, nu făcea referire la perioada când acesta fusese director medical. Al doilea cuprindea şi perioada cât a fost director medical, dar dr. Ştefan susţine că ceea ce i se imputa nu era în competenţa lui.
La doar două zile, în data de 24 august 2012, a spus sursa citată, Comitetul director al DSP a analizat aceste rapoarte şi a constatat că neregulile semnalate în cele două rapoarte sunt, ca să vezi!, atribuţiunile directorului medical. Drept urmare, susţine dr. Ştefan, s-a propus schimbarea sa din funcţie şi numirea dr. Uscatu, astfel că managerul Silviu Radu şi-a dus "promisiunea" la bun sfârşit.

"Ce mi se impută!?"

Potrivit dr. Florin Ştefan, cele două rapoarte, în baza cărora a fost schimbat din funcţie, nici măcar nu i-au fost aduse la cunoştinţă, dovadă că nu există nicio semnătură care să ateste că i-au fost înmânate. El spune că, în legătură cu aşa-zisele nereguli constatate nu i s-a cerut nicio explicaţie scrisă sau verbală, astfel că nu a avut posibilitatea să conteste ceea ce i se imputa decât în instanţă. Dr. Ştefan a subliniat că rapoartele nu aveau decât un număr de intrare. După cum se arată în procesul verbal al DSP din Comitetul Director, din data de 24.08.2012, a precizat medicul, la primul punct era menţionat faptul că SAJ Brăila a raportat la CJAS 4,6 km în plus, faţă de real. "Putea să fie şi un metru, nu ştiu de unde au scos 4,6! Kilometrii făcuţi de autosanitare se stabilesc de serviciul mişcare şi exploatare auto, aflat în subordinea directă a Directorului tehnic, care la rândul său este în subordinea managerului general, şi erau raportaţi la DSP de serviciul statistică. Nu are atribuţii directorul medical, nici în stabilire, nici în raportare!". Pe locul al doilea la capitolul nereguli, imputate tot directorului medical, se menţionează că salvarea a transportat pacienţi care în perioada aceea erau internaţi în spital. Dr. Ştefan a spus că Ambulanţa nu are de unde să ştie dacă cineva este internat sau nu, ci fiind vorba despre o urgenţă semnalată la SAJ, trebuie să se deplaseze o ambulanţă. "Dacă s-a solicitat salvarea, am luat-o drept urgenţă şi trebuia să mă duc, că dacă moare omul răspundea directorul medical, dispeceratul, nu altcineva!". Al treilea punct era legat de lipsa unor semnături din partea medicilor de la UPU - Fostul Spital 3. "Se arăta că nu toate fişele de solicitare de la UPU, la corp B (spital 3), erau parafate de medicii de gardă. Unde este vina directorului medical, că ăla nu vrea să parafeze? Sunt medici care nu semnează, refuză, nu pot să îl oblig eu! Unde e vina directorului medical că doctorul ăla nu vrea să pună parafa? Doctorul nu este în subordinea ambulanţei, era de la fostul Spital 3! Dacă medicul refuză să pună parafa, eu ce să fac !? Mă duc să mă bat cu el!?", s-a apărat dr. Florin Ştefan.
El susţine că acestea sunt singurele motive pentru care a fost schimbat din funcţie, în mod clar abuziv. După ce a primit vestea, medicul s-a adresat instanţei, însă la Tribunalul Brăila nu i s-a dat dreptate. "Am pierdut la Tribunalul Brăila, fără motivare. Am primit motivare dar nu motivează nimic. Am făcut apel la CA Galati, s-a dat pronunţarea în 20 ianuarie, definitivă şi irevocabilă, repunerea pe funcţia de director medical interimar şi drepturi băneşti, care sunt peste 400 milioane de lei vechi, 40.000 de lei". Dr. Florin Ştefan a adăugat că până îşi va recupera banii mai are însă de aşteptat. Oricum, acesta a spus că repunerea pe funcţie nu se poate face decât după ce instanţa dă motivarea, adică mai trece circa o lună de zile sau chiar mai mult. Medicul a adăugat că a mai fost schimbat din funcţia de director general şi în 2008, însă atunci a fost pe criterii politice, din cauza faptului că a refuzat înscrierea într-un anumit partid. Schimbarea din 2012 a fost însă pentru că a deranjat nişte interese.
În acest context, Florin Ştefan s-a arătat revoltat de faptul că a trecut printr-o astfel de situaţie neplăcută, în condiţiile în care are experienţă de conducere, multe lucruri la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila fiind făcute chiar de el, în timpul când a fost la conducerea instituţiei. "Am fost director general cum îi zicea pe timpuri, actualmente manager general, de la 1 martie 1994 până la 1 mai 2008. La 1 martie 1994, am căpătat personalitate juridică, sunt primul director al acestei unităţi, pe care am înfiinţat-o. Am fost schimbat politic, la 1 mai 2008, că nu am vrut să intru într-un anumit partid, eu nefăcând politică, astfel că am fost numit director medical, la 1 mai 2008. Am stat pe funcţie până pe 27 mai 2008. Simţisem că voi fi schimbat din funcţie, încă din ianuarie 2008, fără să fiu anunţat de nimeni". Dr. Ştefan a spus că a contestat şi atunci în instanţă schimbarea din funcţia de director medical şi judecătorii i-au dat la fel dreptate.

Directorul DSP aşteaptă motivarea instanţei

Contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la decizia instanţei, în dosarul în care dr. Ştefan cerea anularea actului emis pentru schimbarea din funcţie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dr. Gabriel Ciochină, a declarat că nu poate să se pronunţe până nu primeşte motivarea de la instanţă. "Nu am primit absolut nimic de la instanţă, de la CA Galaţi, aştept motivarea. Nu am văzut motivarea CA Galaţi, nu ştiu despre ce e vorba. Motivele imputate au fost nişte observaţii ale CJAS, în derulare, pentru faptul că ţineau de nişte obligaţii pe linia directorului medical. Nu pot în momentul de faţă să analizez şi să spun ce anume a avut în vedere Curtea de Apel Galaţi. Atâta timp cât s-a observat că erau nişte procese verbale făcute de CAS care vizau activitatea directorului medical interimar, care au adus şi un prejudiciu la vremea respectivă, SAJ-ului, am considerat necesar şi obligatoriu să se schimbe directorul medical, care trebuia să ţină această activitate. A fost analizată în cadrul comitetului director de la data respectivă, pe data de 24 august 2012, când am făcut toate aceste chestii. Toate aceste chestii le-am analizat oportun la vremea respectivă. Acum motivaţia instanţei nu am de unde să o ştiu. Dumnealui a cerut numai anularea unei dispoziţii, dar dispoziţia o aplică SAJ. În mod eronat, din punctul meu de vedere şi al legislaţiei în vigoare, Direcţia de Sănătate Publică Brăila este cea care trebuie să plătească nişte sume de bani deşi nu este angajatul meu, este angajatul SAJ. Eu dacă ar trebui să plătesc prin absurd nişte drepturi salariale, ar trebuie să reţin şi să virez la stat partea de contribuţii, dar nefiind angajatul meu, eu nu pot să îi reţin contribuţii şi să le plătesc la stat", a ţinut să precizeze directorul Ciochină.
Redactorii noştri l-au contactat telefonic şi pe fostul director al SAJ Brăila, Silviu Radu, însă nici acesta nu a făcut prea multe comentarii, ţinând să afirme că nu a fost parte implicată în această cauză, întrucât decizia de schimbare din funcţie a dr. Florin Ştefan nu a dat-o el. "Din punctul meu de vedere, este o decizie juridică, a instanţei, nu vreau eu să comentez, pentru că nu mai fac parte din SAJ. Şi din câte îmi aduc eu aminte, la momentul respectiv, decizia nu am dat-o eu, ci a dat-o Ministerul prin intermediul DSP, deci nu sunt eu parte implicată în acea cauză. A fost decizia ministerului, a DSP-ului, nu m-a privit cu nimic. Decizia fiind pe personal, nu a ţinut de mine, nu a fost în baza vreunui referat de al meu", s-a spălat pe mâini Silviu Radu.
Reamintim că Silviu Radu a fost numit manager al SAJ, începând din data de 30 noiembrie 2010, în locul dr. Viorica Uscatu. El a rămas la conducerea instituţiei până în vara lui 2013.

Silviu Radu şi afacerea "Ambulanţa pentru Voi"

Interesant, după ce Silviu Radu n-a mai fost manager al SAJ, a înfiinţat, în luna noiembrie 2013, Fundaţia "Ambulanţa pentru Voi". "Este un proiect care a apărut din dorinţa unei echipe de specialişti de a se implica în binele comunităţii. Proiectul Fundaţia «Ambulanţa pentru voi» a prins viaţă pentru a salva vieţi", a declarat la inaugurare Silviu Radu, în calitate de preşedinte al fundaţiei, consilier judeţean, încă la PDL, la vremea aceea.
Mai mult decât atât, Silviu Radu era coleg de partid şi cu Gabriel Ciochină, directorul DSP, care, culmea, a rămas în funcţie chiar dacă între timp PDL-ul nu mai era la butoane, semn că liderul de atunci al PSD, Gheorghe Bunea Stancu a fost mulţumit de prestaţia acestuia după cum a fost multă vreme la fel de mulţumit şi de şefa CJAS, Luciana Boboc. În ceea ce-l priveşte pe Silviu Radu, apropierea de Gheorghe Bunea Stancu şi de PSD, este deja de notorietate. Aşa se explică faptul că, la doar o lună de la inaugurare, fundaţia "Ambulanţa pentru Voi" a reuşit prin interpuşi cu influenţă şi putere de decizie să preia, fără prea mari eforturi, o parte din "clientela" SAJ. Astfel, în decembrie 2013, Direcţia de Sănătate Publică cerea Serviciului de Ambulanţă să distribuie cazurile primite prin apelul 112, care nu sunt urgenţe, către Fundaţia "Ambulanţa pentru Voi". Directorul DSP motiva atunci că Ambulanţa nu ar dispune de un compartiment distinct pentru consultaţii la domiciliu. De partea cealaltă, angajaţii SAJ susţineau că erau supuşi la presiuni pentru a transmite preferenţial solicitările către fundaţia care are şi contract cu CJAS. Cert este că la vremea respectivă, salariaţii SAJ au lansat sub protecţia anonimatului o serie de acuzaţii extrem de grave cu privire la "legăturile" dintre SAJ şi dotarea fundaţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro