Mergi la conţinutul principal

La mulţi ani, 2016!

E noaptea dorinţelor, a împlinirilor, a promisiunilor şi a schimbărilor. Revelionul, fie că îl petreceţi într-un cadru restrâns, cu familia, ori într-un restaurant de fiţe din localitate, rămâne acel ceva care trebuie să marcheze într-un mod inedit anul ce vine. 

Obligatoriu: masă îmbelşugată, că-i a voastră, că-i a altora, haine deosebite, altfel, ceva nou, poate roşu, vâsc şi, de ce nu, bani în buzunar şi lumină în suflet.
Un calcul simplu arată că în cazul în care alegeţi să aranjaţi chiar voi masa pentru Revelion trebuie să dispuneţi de cel puţin 500 de lei pentru o familie de patru persoane.
Asta în condiţiile în care bucatele dintre ani constau în: aperitiv cu icre, rulade, peşte afumat sau/ şi marinat, ciuperci cu maioneză, brânzeturi, măsline, legume, ouă umplute, felul următor: friptură, somn/ păstrăv sau orice alt peşte agreaţi (o vorbă din popor spune că de Revelion se mănâncă peşte pentru a trece anul precum peştele prin apă, pentru a fi uşor ca acesta).

Salatele, cele mai indicate

Nu sunt de neglijat nici salatele de tot felul: boeuf, de ton, de ţelină cu morcov...E plin Netul de reţete, dacă n-aveţi inspiraţie. Dacă nu v-aţi săturat de sarmale, sunt permise şi acestea, preferabile din foi de viţă, să nu cadă greu la stomac.
"Eu fac şi piftie din carne de curcan pentru noaptea de Revelion. E răcoritoare şi mult mai sănătoasă ca aceea de porc. Prefer şi salatele diverse, fac tot felul de combinaţii, de salate - tort, cu nucă, salate aperitiv, cu legume, neapărat cu sfeclă roşie şi morcov, pentru culoare şi gust, cu ton în conservă sau cu piept de curcan şi crutoane pe care le prepar chiar eu", ne-a spus o brăileancă - gazdă pentru opt persoane în acest an.
Carnea de curcan o poate înlocui fără regrete pe aceea de porc, dar nu e de refuzat nici un muşchi slab de porc asezonat cu vin roze, ori o raţă "alintată" în cuptor cu niscaiva brandy şi portocale.
După aşa dezmăţ culinar, se impune o salată de fructe cu un moţ din frişcă, iar la cumpăna dintre ani, nelipsita şampanie. Merge, doar pentru efect, şi vinul spumant, că doar aşa vă încadraţi în bugetul de 500 de lei. Deh, dacă vreţi ceva mai cu dichis, bugetul sare de această sumă. În funcţie de culoarea icrelor şi de aroma vinului ori de numele spumosului, puteţi ajunge şi la 1.000 de lei.

Decorul face masa festivă

Fie că puneţi icre negre pe masă, şampanie de la mama ei, ori răcitură şi sarmale, masa devine festivă numai dacă voi o faceţi aşa. Faţa de masă, şerveţelele şi decorul transformă chiar şi o masă obişnuită de prânz într-una regească, iar bucatele merg ca unse.
Se poartă decorul cu pietre sau imitaţii de Swarovski, de Revelion, şerveţelele uni, ornamentele cu vâsc şi dantelă în aceeaşi culoare cu şerveţelele, paharele svelte, cu picior.
A se evita aglomeraţia de culori pe masă. De Revelion, este de efect argintiul fin precum fulgii de nea după care tânjim ori auriul regesc, pigmentat cu şervete în albastru sidef.
Florăriile din oraş nu au pierdut vremea şi au schimbat registrul după Crăciun, fac ornamente specifice, cu conuri de brad (atenţie: nu cetină!), petale de trandafir, lumânări colorate şi pietre neuniforme, în aceeaşi culoare cu faţa de masă.
Un asemenea ornament costă de la 20 la 50 de lei şi e potrivit pentru aceia care nu au timp de detalii sau n-au inspiraţia necesară pentru a transforma Revelionul într-o petrecere de poveste.
Importantă este şi încăperea în care este aşezată masa de Revelion.
E recomandat ca în această noapte să nu mai apară aceleaşi decoruri ca de Crăciun, aşadar mutaţi bradul din cadru şi optaţi pentru ornamente mari, sobre, stele luminoase sau decor 3D cu forme dintre cele mai diverse, astfel încât să creaţi o atmosferă cu adevărat regală.

Revelionul la restaurant: de la 200 la 450 de lei de persoană

Dacă agreaţi ideea de a ieşi la restaurant în noaptea de Revelion, astfel încât să fiţi scutiţi de toate cele de mai sus, trebuie să achitaţi între 200 şi 450 de lei pentru o persoană. Restaurantele din Brăila au oferte diverse, pentru fiecare buzunar, unele includ şi masa de Sfântul Vasile în meniul de Revelion.
Cum mulţi dintre aceia care au optat pentru varianta restaurant au ales deja, ba chiar au plătit pentru noaptea lor de vis, nu vom face decât să enumerăm câteva dintre bunătăţile pe care le pun pe masă proprietarii de localuri din Brăila.
Un local "cu ştaif", care percepe 360 de lei pentru o persoană, are în meniu: tartine cu icre negre, ruladă din piept de curcan cu legume, ruladă din muşchi de porc cu măsline, brânzeturi afumate, asortate (cinci feluri), somon afumat, ouă umplute cu pate de gâscă, piept de curcan cu lămâie şi garnitură de cartofi franţuzeşti, chec aperitiv cu ciuperci, pastramă de pui, mozzarela, păstrăv în coajă de brad, sărmăluţe în foi de varză, ruladă de pui, plăcintă cu răvaşe, fructe, alune, brandy, wisky, vin alb, sucuri şi salată de fructe.
Grupurile mai mari de 20 de persoane beneficiază de o reducere de 10%. Sunt şi restaurante care percep 400- 450 de lei pentru o persoană de Revelion, dar acestea oferă o masă festivă şi pe 1 ianuarie.

Ţinuta, preocupare esenţială pentru ele

Dacă alegeţi să mergeţi la restaurant, obligatoriu trebuie să vă preocupe ţinuta. E valabil atât pentru doamne, cât şi pentru domni. Atenţie: el şi ea nu se mai asortează de vreo trei ani încoace. E drept, stilul trebuie să fie acelaşi, însă culorile nu au voie să-i transforme pe cei doi în gemeni.
Evident, dacă ea alege o rochie scurtă cu volănaşe vesele- fiindcă piciorul îi permite, el nu trebuie să aibă frac şi papion, ci sacou cu mâneci întoarse şi pantalon franţuzesc. Nu sunt permise, cel puţin nu la restaurant, sacourile cu cotiere, din reiat sau lavalierele "de ginerică" în contextul în care ea are rochie decoltată, cu spatele descoperit, midi, cum se poartă în acest an.
Pentru că, da, ultima fiţă: de Revelion nu sunt recomandate rochiile lungi sau mini. Imaginaţi-vă că trebuie să dansaţi mai multe stiluri de dans şi că veţi părea din alt film în anumite situaţii.
Ce se mai poartă?! Rochiile uni, albastrul electric, roşul sidefat, verdele - pădure. Sunt interzise imprimeurile. Sunt de bun augur dantelele în culori fine, care încălzesc privirea, în culori calde, naturale (ocru, bej-roz, culoarea oului de raţă, galben pai).
Alegeţi culori potrivite tenului. Oricât de miraculoase ar părea unele nuanţe, acestea nu cad bine pe orice tip de piele. Dacă unui ten alb, de cleştar, asociaţi un galben solar, cei care vă vor privi nu vor vedea chipul vostru, ci doar rochia galbenă şi riscaţi astfel să pierdeţi din farmec. Roşu- corai este şi în acest an la modă dar, de asemenea, nu se potriveşte unui ten nebronzat.

Preţul unei ţinute de Revelion: între 300 şi 1.000 de lei

În cazul partenerului alegeţi sacou uni, în culori tari: verde crud, albastru electric, roşu carmin. Nu se mai poartă costumele într-o singură culoare şi nici cămaşa asortată cu rochia doamnei sau cravata cu picăţele. Un pantalon negru, clasic, o cămaşă uni într-o culoare caldă şi un sacou într-o nuanţă tare pot face diferenţa între un tip îmbrăcat bine şi unul îmbrăcat doar scump. Excludeţi dungile, pătrăţelele, cravatele şcolăreşti sau butonii stridenţi. Imaginaţi-vă că dansaţi "Pinguinul" sau "Braşoveanca" şi voi sunteţi îmbrăcaţi ca pentru vals.
Ţineţi cont de faptul că în local e lumină artificială şi culorile reci devin de-a dreptul sumbre. Nu puneţi cămaşă bleu sau albă, cu imprimeuri sau cu mânecă scurtă. Vă veţi simţi, fie ca la serviciu, fie ca la discotecă.
Ne permitem să dăm şi câteva preţuri: o rochie uni, fină, de ocazie costă între 240 şi 1.000 de lei. Un sacou de ocazie ajunge şi la 500 de lei. Un pantof bun pentru ea, stileto- încă se poartă, ajunge la 300 de lei. Pentru el: 250- 400 de lei. În tot acest decor, stiliştii consultaţi de noi recomandă "măsură". Prin măsură înţelegem ca în vestimentaţie să existe o singură piesă de rezistenţă, nu şi butoni, şi lanţ şi ceas...Nu şi cercei lungi, şi medalion lustră şi brăţări şi ceas. Despre inele...Ştiţi voi! După obicei. Dacă n-aveţi brăţară puteţi purta un inel mare, special. De nu, lăsaţi brăţara să fie accesoriul principal şi nu veţi regreta, frumuseţea mâinii fără inele nu va fi deloc ştirbită.

Machiajul şi coafura: între 100 şi 300 de lei

În funcţie de tipul tenului, forma feţei, dar şi de vestimentaţie, alegeţi machiajul cel mai potrivit. Daţi-i cosmericienei peste mână dacă vă întreabă ce culoare are rochia să vă dea cu aceeaşi nuanţă şi pe pleoape. Exclus! Sunt interzise culorile pământii pe pleoape.
Sunt permise combinaţiile de ocru, bej, roz, galben auriu, portocaliu - frez, roşu cărămiziu. Conturul poate fi cu tuş sau creion, dar puneţi în evidenţă ceea ce aveţi mai frumos.
Nu uitaţi că machiajul excesiv îmbătrâneşte, iar lumina rece din restaurant înăspreşte trăsăturile atunci când acestea sunt machiate strident. În machiaj, ca şi în ţinută, cuvântul de ordine este "lumină".
"Sunt preferate nuanţele calme, cu auriu, argintiu, corai, în funcţie de ten. Verdele şi albastrul în formă pură nu se aşază pe pleoape în forma lor pură, se combină cu roz, cărămiziu, auriu, pentru a da strălucire chipului. Se poartă gri argintiu, maronul auriu...Culoarea rujului nu trebuie să se asorteze cu oja de pe unghii", ne-a relatat o cosmeticiană.
Un machiaj profesional costă la salon între 30 şi 100 de lei. Asta dacă produsele sunt rezistente la transfer, ceea ce este recomandat. Sunt saloane care practică preţuri exorbitante pentru mai nimic, dar şi cosmeticiene bune, care simt ce vi se potriveşte şi fac minuni la preţuri rezonabile.
Coafura, altă "piatră de încercare" pentru noaptea de Revelion. O tunsoare bună poate, uneori, ţine loc de o coafură bombastică, dar scumpă. În funcţie de tipul părului şi lungimea acestuia, preţurile merg de la 30 la 100 de lei. Un coc simplu, spaniol, la o talie de viespe şi o rochie decoltată cu bun simţ poate fi destul în anumite situaţii. Altfel, pentru un păr mediu, sunt frumoase buclele mari, lejere, fără ceară. Evitaţi gelul, tapatul şi fixativul în exces. Dacă nu v-aţi făcut deja programare?! E cam târziu! Mergeţi însă pe o tunsoare care să facă diferenţa, care să vă pună chipul în valoare şi pe o vopsea în culoarea cu care ştiţi sigur că vă stă bine. Nu încercaţi altceva în prag de sărbători, există riscul să nu vă simţiţi confortabil în pielea voastră.
Nici bărbaţii n-ar trebui să neglijeze tunsoarea, pieptănătura...Şi aici, o tunsoare bună face de zece ori mai mult ca o tonă de gel care dă aspect de umed/ transpirat. Cât despre bărbierit...În ultimii ani cică-i la modă stilul "ne". Totuşi, îngrijiţi barba dacă tot o aveţi, daţi-i o formă, potriviţi-o cu ţinuta aleasă. Mai e şi obiceiul pensatului şi vopsitului sprâncenelor la bărbaţi. Deh, gusturile nu se discută, însă nu de puţine ori acest exces al unor bărbaţi dă aspect de bufniţă şi ia din farmecul celorlalte trăsături.
Odată reglate toate aceste chestiuni, odată puse la punct şi ultimele detalii, nu mai rămâne decât să lăsaţi Revelionul să vină la voi! La mulţi ani!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro