La "Măgarul tăvălit" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La "Măgarul tăvălit"

Găseai orice, de la tablouri cu rame aurii la ace de siguranţă. Ba chiar, până pe la sfârşitul anilor '70 găseai şi prezervative, despre care vânzătoarea ne spunea că sunt baloane, aşa că noi, dracii, le foloseam ca atare: le umpleam cu apă şi le aruncam în capul beţivanilor de la "Măgarul tăvălit". Ei, bine, da, "Măgarul tăvălit", acesta e locul pe care îl descriu, loc în care eu şi alte câteva zeci de copii din zonă ne petreceam cea mai mare parte a timpului. Cum ieşeam de la ore, veneam ţintă la alimentara, "la Despina", după numele vânzătoarei, ne aruncam ghiozdanele să "ţină rândul la coadă, că nu se ştie niciodată ce poate să aducă" şi o porneam la joacă, în bolboroselile fără noimă ale băbuţelor şi moşnegilor veşnic prezenţi, întotdeauna primii, cu scăunelele lor roase de vreme, permanent deranjaţi de gălăgia noastră. Cum se ivea o maşină - nici măcar nu ne interesa ce aduce - o zbugheam pe străzi, ţipând cât ne ţineau plămânii: "a băgat marfă la Despina!". Iar de după porţi, unul câte unul, apăreau adulţii, care, ca într-un interminabil exod, o porneau încet-încet către "Măgarul tăvălit". Odată ce eram schimbaţi la coadă de părinţi sau de fraţii mai mari, ne luam ghiozdanele şi tot într-o săritură şi-o îmbrânceală o porneam spre case. Misiunea noastră se încheiase pe ziua aceea. Acesta era "Măgarul tăvălit", veşnic aglomerat, veşnic gălăgios, un loc plin de umbră şi de viaţă. O pieţişoară de vreo 2.500 mp, punctul central al zonei de nord din cartierul Chercea, înconjurată de sălcii plângătoare, în care "coabitam" ore bune pe zi, bătrâni, copii şi beţivanii cartierului.

La un moment dat, nu mai ţin minte exact când, lângă alimentara a apărut un aprozar, şi odată cu el, şi "nentu' Niţă". Nu cred că era copil din zonă care să nu-l ştie, pentru că ivirea lui a fost strâns legată de apariţia primelor sucuri în cartier - Brifcor şi Fructola. Acum, "nentu' Niţă" a ajuns d-l Niţă, miliardarul cartierului, şi, pentru că după revoluţie a fost primul care a deschis în piaţă un "non-stop", a primit pe tavă de la Primărie tot spaţiul. "Şi ce dacă am bani şi puteam să iau alte terenuri, eu l-am vrut pe ăsta, că aici mi-am început eu afacerile", a motivat Nicu Niţă "pomana". Penibilă motivaţie! Şi la fel de penibilă mi se pare şi explicaţia primarului Aurel Simionescu: "Eu ce să fac acum? Să îl demolez? Nu pot. Nici restul de teren nu pot să îl folosesc, sunt nevoit să îi concesionez celui care are şi clădirile, ca măcar să încaseze şi primăria ceva". Acest "ceva" încasat de primărie valorează câteva milioane pe lună, iar clădirile pe care ar fi trebuit să le demoleze... Doamne iartă-mă!..., le-o fi văzut cineva din Primărie? Vă spun eu, este o adunătură de fiare vechi (resturile ruginite ale fostului non-stop, ale fostei cârciumi comuniste, dar şi ale celei mai noi, plantate după revoluţie) şi doi pereţi din vechile clădiri de carton presat, toate sufocate de bălării şi gunoaie. Doi pereţi care rânjesc spre apus, ca doi ochi trişti îndreptaţi spre locurile umbrite de sălciile de altădată, doi ochi care parcă plâng în amintirea hoardelor de copii din anii '70-'80. Asta a mai rămas din "Măgarul tăvălit", un focar de infecţie, un contrast puternic cu albul imaculat al bisericii de vizavi, una din cele mai frumoase din oraş.

Păcat. Pentru că locul acesta se află pe una din cele mai circulate artere din cartier, pe drumul Focşanilor dar şi spre Complexul "Armonia". Da, acel complex de pe urma căruia Niţă a încasat milioane de euro.

Şi, apropo, domnule primar şi domnilor consilieri, dacă tot funcţionează "dreptul de preempţiune", primii acolo am fost noi, copiii şi bătrânii de la cozi! Pentru noi, generaţiile de atunci, pentru ei, generaţiile de acum, poate ar fi fost mai nimerit să amenajaţi un părculeţ acolo, că şi aşa toate parcurile din zonă, lăsate ani de zile în paragină, le-aţi desfiinţat şi aţi concesionat terenurile pentru construcţia de locuinţe. Şi poate şi o mică piaţă, ca să nu mai cumpere oamenii toată vara fructe şi legume borşite de căldură, direct din camion. Îl credeţi pe cuvânt pe Niţă, că va amenaja el o grădiniţă? Dacă o s-o facă, toată stima! Deşi, sincer, am mari dubii. Dar dacă nu, şi cine ştie ce tâmpenii se vor construi acolo, abia aştept să aud ce explicaţii o să daţi chercenilor la următoarele alegeri!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro