Mesaj pentru tine, Dreapto, indiferent cum, ca partid, te-oi numi.
N-am avut nicio emoţie că va câştiga Klaus Iohannis. La 30 de ani de la revoluţie, mi-am spus, măcar atât să fi câştigat şi noi, poporul român: dreptul la un conducător din zona elitelor. Vorbăreţ - nevorbăreţ, mai mult sau mai puţin implicat, măcar atât să fie capabil: în prezenţa altor şefi de stat şi guvern, să spună mai mult decât “yes” şi “he- he”. Două treimi dintre cei care au ieşit duminică la vot au gândit, probabil, la fel.
O treime însă, n-a văzut şi nici nu va vedea vreodată penibilul, mârşăvia, lipsa de decenţă ori bătaia de joc la care suntem supuşi de trei ani încoace. Treimea asta se simte bine în mocirla în care ne ţine PSD-ul, de când a câştigat alegerile parlamentare şi locale. Doarme liniştită că i se va mări pensia ori salariul, că ajutorul social nu îi este în pericol, că primarul îi va acorda în continuare anumite facilităţi. Pentru treimea asta nu contează restul. Ea să se simtă în siguranţă, chiar şi una aparentă, egoismul, autoconservarea de drepturi şi privilegii, nu lasă loc pentru alte decizii şi interpretări. Şcoli, spitale, drumuri, căi ferate... să intereseze pe alţii. În lumea lor mică, e bine aşa. Şi punct. De ce şi-ar dori şi ar aspira la mai mult, când există riscul să piardă şi ce are – că aşa i s-a inoculat, aproape intravenos...
Din cine e formată treimea asta? Sondajul IRES, efectuat la ieşirea de la urne în turul II al alegerilor prezidenţiale, doar ne confirmă ceea se ştia deja. Mai bine de jumătate din treimea asta este formată din femei, iar aproape 80 % din bărbaţi ori femei peste 45 de ani. Doar 17% dintre votanţii Vioricăi Dăncilă, deci PSD, au studii superioare, iar ca statut ocupaţional vorbim despre: pensionari (50%), angajaţi (32%), casnic/fără ocupaţie (11%), liber profesionist (4%), altceva (2%), elev/student (1%). Una peste alta, exact cum apreciam – că doar vedem cine şi ce comentează pe Facebook - noul bazin electoral înteţinut şi conservat de PSD este format din pensionari, funcţionari publici, angajaţi ai societăţilor din subordinea administraţiilor (locale şi centrale) sau ai societăţilor abonate la contractele cu statul. Restul adună un procent nesemnificativ.
Ei bine, treimea aceasta, în turul II n-a avut niciun cuvânt de spus la alegerea preşedintelui, sau, mă rog, un pic mai mult decât o şoaptă. La alegerile parlamentare şi locale însă, treimea asta va putea crea un adevărat vacarm. De ce? Păi, dacă dăm la o parte oraşele mari, universitare, ia gândiţi-vă, cine formează majoritatea în localităţile de provincie? Exact: pensionarii, bugetarii şi angajaţii societăţilor care supravieţuiesc din contracte cu autorităţile şi statul. Cine conduce administraţiile din aceste oraşe?... înţelegeţi?
Acesta este pericolul. Căci, dacă, la final de 2020, România nu rămâne la fel de albastră, la următoarele alegeri prezidenţile vom vorbi tot despre cât de puţine lucruri a făcut preşedintele. Pentru că, aţi văzut, un preşedinte căruia PSD a avut grijă să-i ciuntească aproape la rădăcină responsabilităţile şi drepturile, în faţa unui Parlament ostil, are mâinile legate. La fel cum aţi văzut şi de ce este capabil un Parlament ostil să-i facă nu numai preşedintelui, ci şi poporului.
Ar trebui să scriu mai departe, aveţi grijă, oameni buni, ce votaţi. Dar nu. De data aceasta, problema este mult mai complexă şi ne depăşeşte pe noi, ca electorat.
Pentru că viitorul acestei ţări este în mâinile politicienilor, acum, mai mult ca niciodată. Aşa că, următoarele rânduri sunt un mesaj câtre Dreapta politică şi toate partidele ei.
Aveţi grijă ce oameni puneţi pe liste! Puneţi oameni integri, capabili, neşantajabili, profesionişti, bine văzuţi în comunitate, adică VOTABILI! Că dacă începeţi iar să faceţi liste în funcţie de cine cotizează mai mult, cine e mai bine văzut de şeful de la Bucureşti, cine poate să deschidă uşile cu capul, ori cui avem noi nişte servicii de plătit, praful se alege de mobilizarea de duminică. Diaspora, de data aceasta, nu vă mai poate salva. Sunteţi la mâna electoratului român. Iar PSD-ul, poate să se şi desfiinţeze, că peste 3 milioane de români, v-aţi convins, vor pune ştampila tot pe trandafiri.
Electoratul de dreapta însă, trebuie convins. Eu, de exemplu, o să vin la Brăila să votez numai dacă am cu cine. Iar ca mine sunt mii de brăileni împrăştiaţi în ţara asta, de la care puteţi lua voturi sau, că tot e la modă, să PI- ER -DEŢI.
Voi decideţi. Faceţi-vă bine calculele! Dar când socotiţi, gândiţi-vă şi la noi.