La o dezbatere organizată de Expert Forum chiar în ziua sentințelor în dosarul Microsoft, procurorul-șef al DNA a descris mecanismul furtului din bani publici pentru campaniile electorale, Laura Codruța Kovesi explicând cum funcționează legătura dintre oamenii de afaceri și politicieni, potrivit ziarului Adevărul.
Laura Codruța Kovesi: „Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci, câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid. Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid. Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal'', a spus procurorul-şef DNA.
O mare problemă pentru procurori este însă dovedirea faptului că banii ajung la partide. ''E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Şefa DNA a amintit cele mai notorii cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că s-au folosit de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“.Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de înschisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu - fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde - fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014.