Kinder cu surprize | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Kinder cu surprize

Atenție, părinți! De Paște, evitați să oferiți copiilor ouă de ciocolată!

Agenția Belgiană pentru Siguranță Alimentară Helene Bonte a anunțat, săptămâna trecută, că investighează mai multe cazuri de îmbolnăviri la copii sub 10 ani, din mai multe țări europene.

Specialiștii suspectează, în toate aceste cazuri, toxiinfecții alimentare cu salmonella, ce ar avea drept cauză consumul de ciocolată. Alerta vizează ouăle Kinder Surprise cu data de expirare cuprinsă între 11 iulie și 7 octombrie 2022. Variantele de 20 de grame și pachetele 3x20. De asemenea, sunt incluse varianta maxi Kinder Surprise, bomboanele Schoko Bons, dar și mini ouăle Kinder cu data de expirare în august sau septembrie 2022.

Ca semn de precauție, Grupul Ferrero a dispus retragerea de pe piață a tuturor loturilor de produse ce corespund acestei descrieri.

În urma acestor notificări, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale la toți operatorii care comercializează produsele suspectate și a făcut o serie de recomandări către consumatorii români.

Conform presei centrale, primele cazuri au fost descoperite în Marea Britanie în ianuarie, dar abia acum s-a stabilit o legătură cu produsele de ciocolată. Nu se știe clar ce ingredient este contaminat.

Cazul Kinder este încă unul din seria: Mănânci ce vrei, dar știi ce mănânci?! ”Noroc” că a fost descoperit la timp, adică  înainte de Paște, o perioadă în care, cel puțin în România, ouăle Kinder au un loc special în coșul de cumpărături al multor părinți. Totodată însă, cazul Kinder este încă un semnal de alarmă pentru consumul de alimente ultraprocesate, produse la scară industrială.

Ne e simplu și ușor să luăm direct de pe rafturile magazinelor ”un dulce” sau ”o gustare” și să o oferim copiilor ca desert sau între mese - multe mame nici n-ar avea fizic timp să le prepare în casă – însă nu trebuie să omitem și ce ne asumăm. Și nu, nu neapărat la contaminarea cu bacterii, toxine sau alte substanțe chimice mă refer – sunt totuși cazuri rare – ci la modul general, la problemele de sănătate pe care acest tip de alimente îl poate avea asupra sănătății și dezvoltării copiilor.

Toată această întâmplare mi-a adus aminte de un articol mai vechi pe care l-am citit pe un site cu sfaturi pentru părinți, pe vremea când eram interesată de subiect. L-am căutat și mi se pare important să vi-l povestesc. Articolul îl găsiți pe site-ul resursepărinți.ro și spune așa.

Cu câțiva ani în urmă, British TV Series a inițiat un experiment numit „Food Hospital”, care a avut niște rezultate destul de șocante. Experimentul a avut loc la o petrecere unde copiii cu vârste între 5 și 9 ani au fost împărțiți în două grupe.

Primul grup a primit alimente neprocesate, considerate în general sănătoase, cum ar fi: bucăți de fructe și legume, avocado, diverse sandwich-uri.

Al doilea grup a primit mâncarea obișnuită de petrecere: dulciuri, chipsuri, sucuri acidulate, pizza.

Mai departe s-a analizat capacitatea celor două grupuri de a se concentra, de a urma instrucțiuni, de a participa la jocuri. S-a observat o diferență majoră între cele două grupuri, mai exact, copiii din grupul care a mâncat sănătos au reacționat mult mai bine în jumătate dintre jocurile ori situațiile în care au fost puși.

Concluzia, mâncarea procesată nu influențează negativ doar sănătatea fizică a copiilor, ci și comportamentul.

Cu aceste două exemple în față, poate ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a încărca coșul de cumpărături cu daruri de Paște.

Categoric, mi se pare absurd să elimini din alimentația unui copil toate aceste ”bunătăți”, sunt practic frumusețea, darul copilăriei, dar ceva mai multă cumpătare cred că ar fi binevenită.

Să avem sărbători liniștite!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro