Însă numărul şomerilor stagnează în cel mai bun caz, dacă nu creşte. Însuşi ministrul Finanţelor a uitat de cele o sută de mii de concedieri iminente şi a dat de înţeles că vom avea creştere economică anul acesta. Prin urmare, vor apărea noi locuri de muncă. Dar până atunci rămân actuale avertizările băncilor, care afirmă că restanţele la împrumuturile făcute de români cresc de la o lună la alta. Asta înseamnă criză.
Ar fi nevoie de o terapie de şoc? Când preşedintele ţării spunea, chiar anul trecut, că 300.000 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă din structurile bugetare, se părea că urmează să se întâmple ceva de care toate guvernele din 1990 încoace s-au ferit ca de tămâie. Acum nu mai e cazul: banii de la FMI constituie tubul guvernamental de oxigen pentru plata unei bune părţi din pensii şi salariile bugetare. O povară în plus pentru mai târziu.
Pare de neînţeles cum s-au descurcat alte naţii, în vreme ce liderii de la Bucureşti nu găsesc ieşirea din criză decât pe hârtie. Ungurii şi polonezii au luat şi ei credite externe, dar nu le-au irosit, ba chiar guvernul de la Varşovia a anunţat o creştere economică de 1,7% pe 2009 (comparativ cu scăderea de peste 6% din România). În schimb, pentru Grecia mai ales, ca şi pentru Spania, Portugalia şi Irlanda, ţări din zona euro, moneda europeană n-a fost un atu în faţa crizei. Grecii primesc acum aceleaşi avertismente ca şi românii: scăderea cheltuielilor bugetare şi a deficitului.
Cu spatele la zid, Guvernul de la Bucureşti a redescoperit o portiţă de scăpare: combaterea evaziunii fiscale, despre care se estimează că ar priva bugetul de 19-20 de miliarde de euro anual. O sumă egală cu cea împrumutată de la FMI şi Comisia Europeană. Speranţele se pun în viitoarea lege a responsabilităţii fiscale, aşteptată să iasă din Parlament în luna martie. Trebuia să fie gata încă de anul trecut, dar cui i-a păsat? Acum mai rămâne de văzut dacă doar cu o floare se va face primăvară.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.