Mergi la conţinutul principal

Jumatate dintre scoli nici macar nu au solicitat Autorizatii Sanitare de Functionare

Cu doar doua saptamini inainte de inceperea anului scolar, mai bine de jumatate dintre unitatile scolare nici macar nu au depus la Directia de Sanatate Publica (DSP) documentatia pentru obtinerea Autorizatiei Sanitare de Functionare (ASF), desi la inceputul lunii august chiar ministrul Adomnitei a solicitat acest lucru. In data de 22 august, la DSP figurau 173 de scoli care nu au solicitat Autorizatie Sanitara de Functionare si alte 22 care nu au solicitat viza. Deocamdata, din 353 de scoli, numai 109 vor functiona in legalitate incepind cu 15 septembrie, pentru ca ele au deja ASF, viza sau aviz de functionare. Altor 20 de institutii de invatamint li s-a respins cererea de obtinere a ASF, a vizei sau li s-a suspendat autorizatia: gradinita din Spiru Haret - pentru ca are grupurile sanitare in comun cu scoala, gradinita din Chiscani - unde apa este necorespunzatoare din punct de vedere calitativ, gradinita Gemenele - spatii neigienizate, scoala si gradinita din Gropeni - pentru ca au spatii in comun, Scoala Tirlele Filiu si gradinita Perisoru - spatii neigienizate, scoala Jirlau, corp 2 si gradinita Jirlau - apa necorespunzatoare calitativ, scoala Oancea, reabilitata, - i s-a respins cererea pentru ca nu are apa, scoala Stancuta - reabilitare, scoala Silistraru - apa necorespunzatoare, scoala Pietroiu - are spatii comune cu gradinita, gradinita 32 - copii prea multi in clase, gradinita 29 - are suspendata autorizatia din cauza igrasiei, gradinita 16 - i s-a respins viza pentru ca are tavanele deteriorate, gradinita 15 - nu are curte, gradinita 35 - circuite necorespunzatoare in cladire, gradinita nr. 19 - tavane deteriorate.

Scoli noi fara autorizatii sanitare

Intre scolile care figurau cu documentatia pentru obtinerea ASF nedepusa sint si citeva din mediul urban. Directorul Colegiului Economic, prof. Andrei Puia a precizat ca s-a facut solicitarea pentru viza, ca documentele deja sint depuse la Directia de Sanatate Publica. La Scoala nr. 5 directorul era in concediu, iar cadrele didactice nu stiau nimic despre situatia autorizatiei sanitare pentru 2008. In anii precedenti stiau ca li se refuzase eliberarea autorizatiei pentru ca grupurile sanitare nu erau in scoala, insa in situatia oferita de DSP ca motiv al respingerii in 2006 - 2007 figureaza existenta unui cabinet medical necorespunzator. Mai mult, cadrele didactice spuneau ca nici investitii nu s-ar putea face pentru ca imobilul este revendicat de comunitatea greaca, iar scoala este doar chirias. Situatia este foarte incurcata si la Scoala "Anton Pann". Nici anul trecut unitatea nu a avut autorizatie sanitara, desi beneficiaza de o constructie noua. "Noua ni s-a spus anul trecut ca nu ni se poate da autorizatie sanitara pentru ca nu avem cabinet medical corespunzator. Ar trebui, conform normelor, sa aiba noua metri patrati si are numai cinci si ceva. Asa a fost prevazut in proiect si atunci cind s-a inceput construirea nu a stiut nimeni ca proiectul trebuie dus la Directia de Sanatate Publica pentru a vedea daca sint indeplinite toate conditiile pentru autorizarea sanitara. Am inceput demersurile si anul acesta, sa vedem, poate ca se pot face anumite derogari altfel noi acum nu mai avem ce sa facem", a spus directoarea scolii, Cici Bolovan. Si la Scoala "Ecaterina Teodoroiu" invatatoarea Diorduc a precizat ca documentatia a fost totusi depusa pentru anul scolar urmator si ca se asteapta rezultatul. Acelasi raspuns, ca s-a despus documentatia dupa data de 22 august, am primit si de la directorul Scolii nr. 24, Rodica Mocanu. Conducerea Scolii "Sf. Andrei" a precizat ca au autorizatie sanitara si ca expira abia in ianuarie si de aceea nu au depus inca cererea pentru viza.
Nici Scoala Waldorf nu a depus documentatia pentru autorizatie sanitara. "Am depus aceste documente in 2006 si atunci ni s-a spus ca nu primim pentru ca scoala si gradinita functioneaza in aceeasi cladire si pentru ca nu avem sala de sport. Cum aceste probleme nu le-am rezolvat inca, am considerat ca pierdem timp si bani daca depunem iar cerere, mai ales ca trebuie platita si o taxa la DSP. Atunci cind vom rezolva problemele semnalate de DSP vom depune din nou documentatia pentru autorizatie", a explicat directorul Rodica Fotache.

Calificativul directorilor depinde de depunerea cererii pentru autorizatia sanitara

Cele mai multe scoli care nu au depus documentatia pentru autorizatia sanitara sint in judet, iar ingrijorator pentru autoritati este faptul ca nici in anii anteriori aceasta documentatie nu a fost depusa, semn ca pentru acest aspect nu este interes. Inspectorul scolar general Iulian Danielescu este nemultumit de aceasta situatie, cu atit mai mult cu cit, la inceputul lunii august, le-a transmis directorilor solicitarea ministrului Cristian Adomnitei, ca toate unitatile scolare sa depuna la DSP documentatia necesara pentru obtinerea autorizatiei, indiferent daca aceasta va fi obtinuta sau nu. Inspectorul general Danielescu a precizat ca este nevoie de acest raspuns al DSP ca sa fie foarte clar incotro vor fi dirijate fondurile guvernametale, ce lucrari se vor realiza in scoli, astfel incit atunci cind la nivelul comunelor se va rezolva problema apei potabile, sa obtina toate scolile autorizatii sanitare de functionare. "Dupa 1 septembrie la evaluarea directorilor unitatilor de invatamint voi solicita ca ei sa prezinte si copie dupa autorizatia sanitara de functionare sau copie dupa numarul de inregistrare a documentatiei depuse la Directia de Sanatate Publica. In situatia in care directorii nu au respectat solicitarea domnului ministru, transmisa pe 7 august, va trebui sa reanalizez calificativul propus de inspectorul de management", a precizat inspectorul general Iulian Danielescu.

Scolile - luate la bani marunti de autoritati

Si la nivelul institutiei Prefectului exista ingrijorare fata de situatia pregatirii scolilor pentru noul an scolar. Ca urmare, serviciul care se ocupa de monitorizarea deconcentratelor din teritoriu din cadrul Prefecturii va realiza, incepind cu 1 septembrie, timp de aproape doua saptamini, un control al tuturor unitatilor de invatamint brailene. In echipa de control, alaturi de reprezentantii prefecturii, vor fi si reprezentanti ai ISJ si ai DSP. "La 15 septembrie incepe scoala si vrem ca anul scolar sa debuteze in conditii optime. Am considerat necesar ca pe linga cei de la DSP si ISJ sa mergem si noi sa facem verificari. Echipele mixte sint mai eficiente din punctul de vedere al sarcinilor pe care le urmaresc, controlul este mai bine realizat. Vom urmari si arborarea drapelului national la scoli, intrucit am constatat de curind ca drapelul Romaniei este negru din cauza neintretinerii corespunzatoare", a explicat prefectul Mihaela Marcu.
Odata cu ordinul de control emis de prefect, a fost stabilita si o tematica a controlului. Conform acesteia se va urmari: starea tehnica a cladirii - interior si exterior, starea curtii scolii - imprejmuire si igienizare, nivelul de dotare cu utilitati, asigurarea cu combustibil pentru iarna, nivelul dotarilor si asigurarea conditiilor igienico-sanitare pentru programul "Lapte-corn", a spatiilor de servit masa in gradinite, existenta autorizatiei sanitare de functionare, stadiul investitiilor majore derulate in 2008 si daca mai sint bani de cheltuit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro