Judetul Braila, fara apa potabila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Judetul Braila, fara apa potabila

Din cele 242 probe care s-au recoltat de la inceputul acestui an din reteaua de apa a municipiului au fost corespunzatoare doar 148, iar 94 au avut clor in exces. Potrivit informatiilor furnizate de dr. Lucica Scutaru, director medical al Autoritatii de Sanatate Publica, inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat au recoltat 126 probe de la cele doua uzine de apa, din Braila si Chiscani si au stabilit ca 89 dintre acestea au avut clor in exces. Situatii similare s-au inregistrat la majoritatea sistemelor de aprovizionare cu apa potabila. In sistemul centralizat, la apa produsa de SC Judeteana de Apa prin cele 3 statii care prelucreaza apa de Dunare (Ianca, Gropeni si Movila Miresii) si prin 2 instalatii centrale, la Faurei si Insuratei, care utilizeaza apa de profunzime, s-au recoltat 42 de probe, din care 6 au fost necorespunzatoare.
"Exista 26 localitati care sint aprovizionate cu apa de suprafata de la cele 3 instalatii centrale apartinind SC Judeteana de Apa, direct sau prin microinstalatii intermediare si 32 localitati care sint aprovizionate cu apa de profunzime furnizata de microinstalatiile locale din puturi forate. Din microinstalatii s-au recoltat 61
probe, din care 54 sint necorespunzatoare atit chimic, cit si bacteriologic", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Potrivit sursei citate, 63 localitati sint aprovizionate cu apa de fintina, dar nici o fintina din judet nu are apa potabila. Pina la aceasta data au fost recoltate 32 probe, dar toate au fost necorespunzatoare. In plus, majoritatea fintinilor sint neintretinute, nu au capace, ghizduri, acoperis, panta de scurgere etc.
Pe teritoriul judetului exista o singura societate comerciala care produce apa potabila pentru consum propriu si care, la probele recoltate, a avut toate analizele corespunzatoare. Este vorba despre Societatea Electrocentrale, unde s-au analizat 24 probe si toate s-au incadrat in standardele legale.
Prin verificarile efectuate, s-a urmarit supravegherea calitatii apei potabile si eventualele epidemii hidrice, cit si intoxicatiile cu nitrati/nitriti, care pot produce methemoglobinemie. In judetul nostru s-au depistat doua astfel de cazuri, unul la Valea Cinepii si unul la Cazasu.
Pentru prevenirea imbolnavirilor, Autoritatea de Sanatate Publica
a comunicat tuturor primariilor din judet situatia calitatii
apei potabile din fiecare localitate, iar reprezentantii consiliilor locale au fost invitati la ASP pentru colaborare in vederea imbunatatirii calitatii apei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro