"Exista 26 localitati care sint aprovizionate cu apa de suprafata de la cele 3 instalatii centrale apartinind SC Judeteana de Apa, direct sau prin microinstalatii intermediare si 32 localitati care sint aprovizionate cu apa de profunzime furnizata de microinstalatiile locale din puturi forate. Din microinstalatii s-au recoltat 61
probe, din care 54 sint necorespunzatoare atit chimic, cit si bacteriologic", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Potrivit sursei citate, 63 localitati sint aprovizionate cu apa de fintina, dar nici o fintina din judet nu are apa potabila. Pina la aceasta data au fost recoltate 32 probe, dar toate au fost necorespunzatoare. In plus, majoritatea fintinilor sint neintretinute, nu au capace, ghizduri, acoperis, panta de scurgere etc.
Pe teritoriul judetului exista o singura societate comerciala care produce apa potabila pentru consum propriu si care, la probele recoltate, a avut toate analizele corespunzatoare. Este vorba despre Societatea Electrocentrale, unde s-au analizat 24 probe si toate s-au incadrat in standardele legale.
Prin verificarile efectuate, s-a urmarit supravegherea calitatii apei potabile si eventualele epidemii hidrice, cit si intoxicatiile cu nitrati/nitriti, care pot produce methemoglobinemie. In judetul nostru s-au depistat doua astfel de cazuri, unul la Valea Cinepii si unul la Cazasu.
Pentru prevenirea imbolnavirilor, Autoritatea de Sanatate Publica
a comunicat tuturor primariilor din judet situatia calitatii
apei potabile din fiecare localitate, iar reprezentantii consiliilor locale au fost invitati la ASP pentru colaborare in vederea imbunatatirii calitatii apei.