Mergi la conţinutul principal

Jocul politic la cacealma

Klaus Iohannis a anunţat, ieri, că, Guvernul va prelungi starea de alertă, instituită pe 15 mai, cel mai probabil cu încă 30 de zile, chiar dacă vor mai fi eliminate unele dintre restricţiile încă în vigoare la această dată. O decizie oarecum aşteptată, dat fiind faptul că, din păcate, nu doar că încă se înregistrează numeroase cazuri de infectare cu Covid – mai multe decât ar fi fost de aşteptat -, dar prea mulţi români nu respectă nici măcar cele câteva reguli de minimă precauţie.

Prin urmare, este de aşteptat ca o parte a măsurilor restrictive să rămână în vigoare, în special cele privind distanţarea, în cazul teraselor, de exemplu, cele privind purtarea măştii, dar şi cele privind izolarea la domiciliu pentru 14 zile (sau carantinarea forţată, în caz de nerespectare a izolării) a celor care revin din străinătate, inclusiv turişti, cu câteva excepţii. De fapt, se va aplica o regulă generală în acest sens: izolarea nu va mai fi necesară în cazul celor care revin în ţară din state în care numărul de îmbolnăviri din ultimele 14 zile sau în fiecare zi este sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Ceea ce nu e valabil în cazul majorităţii statelor europene.

Prelungirea stării de alertă trebuie, însă, aprobată de Parlament, iar PSD, Pro România şi ALDE au anunţat deja că nu o vor vota. Şi cum cele 3 forţe politice controlează Parlamentul, prelungirea stării de alertă ar putea să nu mai fie posibilă. Prin urmare, nici restricţiile nu vor mai putea fi aplicate. Nici cele privind distanţarea, nici cele privind izolarea celor întorşi din străinătate – principala cale de import şi de răspândire a coronavirusului.

Nu ştiu dacă cele trei partide chiar vor avea curajul – ca să nu zic iresponsabilitatea – de a respinge prelungirea stării de alertă. Personal, cred că este doar un joc politic al PSD, ALDE şi Pro România, un război al declaraţiilor, o încercare de a-şi face imagine pe spatele pandemiei şi a crizei generate de aceasta, un populism ieftin. Nu cred că PSD, ALDE şi Pro România vor îndrăzni să facă asta. Pentru că, dacă o vor face, s-ar putea să fie de fapt un cadou pentru Guvernul Orban, pentru PNL şi pentru Preşedintele Klaus Iohannis. Ar putea fi „cartea câştigătoare”, dar riscul să fie exact invers este mult prea mare pentru o asemenea decizie. Pentru că, dacă numărul de infectări şi de decese va creşte după respingerea prelungirii stării de alertă, vina ar fi exclusiv a PSD, ALDE şi Pro România. Orice îmbolnăvire şi deces va cădea în cârca celor 3 partide. Mai mult, pare că şi USR e tentat de această orientare, cotind-o spre ideea relaxării totale. Dacă pandemia este scăpată de sub control - şi sunt şanse mari ca, în lipsa oricăror restricţii, să se întâmple asta -, ar fi sinucidere curată pentru PSD, ALDE şi Pro România. Şi cred că le place prea mult viaţa politică românească şi avantajele ce decurg de aici pentru a-şi asuma un asemenea risc. Cred că, de fapt, joacă la cacealma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro