Mergi la conţinutul principal

Jocul piramidal al statului

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, ieri, că tot consumul este motorul creşterii economice şi în acest an. În primul trimestru din 2019, consumul privat a crescut cu 8,4%, iar în luna martie cu 9,2%! Cu alte cuvinte, populaţia continuă să cheltuiască tot mai mult pe bunuri de consum, în special produse nealimentare (plus 13%) şi carburanţi (plus 19%) – semn nu doar că românii se plimbă mai des cu maşina, dar şi că preţul benzinei şi motorinei a tot crescut.

Am mai spus-o şi se ştie: creşterea economică bazată pe consum nu este nicidecum una sănătoasă. Cu atât mai mult cu cât consumul este susţinut de creşterea artificială  şi nesusţinută economic a salariilor, mai ales că singurele salarii care s-au majorat semnificativ în ultima vreme sunt cele ale angajaţilor de la stat. La stat, lefurile se pot majora „din pix”, fără o minimă analiză economică, în ideea că, dacă nu sunt bani, se pot face împrumuturi. Împrumuturi externe, de miliarde de euro, pe care le vor plăti, într-un final, toţi cetăţenii României, în următorii câteva zeci de ani – fie ei angajaţi la stat sau la privat, de acum sau de peste 30 de ani.

Evident, salariile în mediul privat nu au ţinut pasul cu aceste majorări. În unele situaţii şi pentru că angajatorii nu vor, dar pentru că de regulă nu pot, pentru că nu-şi permit. Patronii nu-şi permit să majoreze salarii din pix, nu-şi permit să facă împrumuturi pentru a plăti lefuri mai mari, pe care să le achite alţii din afara firmei sau copiii actualilor angajaţi. Ar fi nu doar distructiv pentru orice afacere, ci pur şi simplu ilogic.

Când creşterea economică se bazează în special pe consum, generat de angajaţii la stat pe seama taxelor plătite de fapt, în marea lor parte, de mediul privat şi a împrumuturilor cu dobânzi din ce în ce mai mari, economia nu are viitor. Mai ales că marile investiţii lipsesc ori se amână continuu, iar sumele alocate pentru acestea sunt din ce în ce mai mici. În acest ritm, la un moment dat, mecanismul nu va mai funcţiona. Este, pur şi simplu, formula unui joc piramidal, o escrocherie mascată, derulată la nivel oficial. Un fel de Caritas ori FNI guvernamental. Un joc din care, la un moment dat, toată lumea va pierde. Nu este vorba de „dacă”, ci doar de „când”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro