Mergi la conţinutul principal

Joaca de-a cutremurul in centrul Brailei

Explozii, fum, geamuri sparte, pompieri intervenind precipitat pentru lichidarea unui incendiu intr-o cladire veche, jandarmi stind cu ochii in patru pentru ca panica sa nu faca victime printre oamenii imprastiati pe strada de furia naturii... Un singur element a lipsit din aceasta imagine de cosmar, si anume victimele panicate, iar asta pentru ca, din fericire, a fost vorba doar de un exercitiu de simulare a unui cutremur de mare magnitudine, organizat de Comitetul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Braila. Operatiunea s-a desfasurat, ieri, incepind cu ora 10.00, in Piata Poligon, de linga Hotelul "Traian". Pentru marcarea momentelor prevazute in scenariu au conlucrat cam toate categoriile de forte antrenate sa faca fata unor astfel de situatii. Astfel, au intervenit pentru limitarea efectelor "dezastrului", un echipaj de pompieri, o formatiune de protectie civila, doua echipaje mobile ale Serviciului de Circulatie, un pluton de jandarmi, doua ambulante si o grupa sanitara a Crucii Rosii Braila. In calitate de spectatori s-au aflat, pe linga curiosii care s-au nimerit in zona, mai multi responsabili cu protectia civila, din cadrul institutiilor publice si societatilor comerciale brailene.
Efectele "cutremurului" au fost marcate cu petarde, fumigene si geamuri sparte, intr-o cladire darapanata si, momentan, abandonata, de linga sediul societatii comerciale TMUCB. Pompierii au intervenit imediat pentru stingerea incendiului, izbucnit din cauza scurtcircuitelor electrice si a fisurarii conductelor de gaze. Dupa ei au ajuns la fata locului echipe de lucru de la "Electrica" si "Distrigaz", care au procedat la deconectarea instalatiilor periculoase, iar formatiunea de protectie civila a "sarit" cu lopetile pe gramezile de moloz imaginare, pentru salvarea "victimelor" prinse sub darimaturi. Care "victime" au fost jucate de citiva elevi machiati corespunzator. Acestia au fost luati pe targi si dusi intr-un spatiu de prim ajutor improvizat de voluntarii Crucii Rosii, iar dupa primele ingrijiri au fost preluati de echipajele de pe ambulante.

"De ce o cladire de patrimoniu? Fiindca pe astea le pretuim cel mai mult si trebuie sa avem grija de ele!"

In nici jumatate de ora, toate momentele prevazute in scenariu fusesera marcate, prilej pentru colonelul Horia Tanasa, inspector sef adjunct, pe linie de Protectie Civila, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila, sa ii felicite pe participanti pentru operativitatea cu care au actionat.
Prezent la eveniment, viceprimarul Lucian Tilea a declarat ca un exercitiu de asemenea amploare nu a mai fost organizat de citiva ani, ceea ce nu-i normal. "Trebuie sa fim pregatiti sa actionam in orice moment, fiindca oricind se poate intimpla o nenorocire. Sa luam exemplul inundatiei de la Tecuci, unde a fost vorba doar de o ploaie puternica, nicidecum de ruperea unui dig, si orasul a fost paralizat complet timp de trei zile. Astfel de exercitii, care antreneaza interventia simultana a mai multor componente ale protectiei civile sint necesare, cel putin anual, daca nu mai des. In America si Japonia se fac alarmari de exercitiu saptaminal...", a spus viceprimarul. Potrivit acestuia, costurile operatiunii de ieri au fost suportate de fiecare dintre institutiile participante, in conformitate cu legislatia din domeniul protectiei civile.
Un aspect jenant, nu atit pentru exercitiul in sine, cit pentru Braila, ca oras, este faptul ca imobilul parasit si darapanat folosit pe post de scena pentru incendiul provocat de cutremur este nici mai mult nici mai putin decit o cladire de patrimoniu. Este vorba despre Casa Memoriala "Petre Stefanescu Goanga" care, probabil, la un cutremur adevarat n-are nici o sansa sa ramina in picioare. Intrebat de ziaristi de ce s-au folosit petarde si fumigene tocmai in aceasta casa, viceprimarul Tilea a dat un raspuns diplomatic, cum ca respectiva cladire face parte din categoria celor mai pretuite constructii de pe raza municipiului si tocmai pe acestea trebuie sa stim cum sa le aparam, la o adica. Tot viceprimarul a mai spus ca imobilul apartine, in momentul de fata, Consiliului Judetean si ca a fost inclus intr-un program de reabilitare, cu fonduri europene, care program intirzie, insa, sa fie pus in aplicare.
Pirotehnistul Ioan Tirdea ne-a asigurat ca explozibilii folositi nu au afectat in nici un fel cladirea de patrimoniu. "Sint materiale pirotehnice pentru sunet, lumina si fum folosite la aplicatiile de protectie civila care nu au nici un fel de efecte externe, ci doar marcheaza niste momente, pentru ca fortele participante la exercitiu sa poata interveni. Geamurile sparte nu apartin cladirii, ci au fost aduse de noi si aruncate pe trotuar", ne-a explicat Tirdea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu