Factura de apă pe luna iulie i-a revoltat pe mulţi brăileni, în special pe aceia care locuiesc la curte şi deţin o suprafaţă mai mare de teren. Aceştia au constatat că au de plătit de câteva ori mai mult pentru apa scursă la canalizare decât pentru apa potabilă consumată efectiv. De exemplu, brăileanul Constantin B. ne-a declarat că, pe luna iunie, are de plată 30 lei fără TVA pentru apa potabilă şi 125 lei fără TVA pentru servicii de canalizare. "Această situaţie mi se pare mai mult decât exagerată. Practic, suntem obligaţi să plătim mai mult pentru apa de ploaie decât pentru apa care curge la robinet", spune Constantin. Indignat, acesta a solicitat explicaţii de la Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila. "Mi s-a adus la cunoştinţă o formulă de calcul ce ţine cont de suprafaţa ocupată cu construcţii şi suprafaţa neconstruită dintr-o curte, înmulţită cu cantitatea de precipitaţii. Proprietatea mea se întinde pe 1.000 metri pătraţi, din care 150 mp reprezintă suprafaţă construită şi 100 mp sunt alei betonate. Ţinând cont de aceste suprafeţe, conform formulei după care lucrează cei de la compania de apă, reiese că în luna iunie a plouat 136 de litri pe metru pătrat, ceea ce mi se pare mai mult decât exagerat", ne-a mai declarat cetăţeanul nemulţumit.
Contactat de reporterii noştri, directorul comercial al CUP "Dunărea", Stelian Drăgan, a ţinut să precizeze că la emiterea facturii se ţine cont de cantitatea de precipitaţii din luna anterioară. Deci, în cazul de faţă, factura aferentă lunii iunie ia în calcul precipitaţiile din mai, când, conform datelor primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie, s-au înregistrat 136,6 litri de apă pe metru pătrat.
Directorul Drăgan recunoaşte că, în ultimele zile, foarte mulţi brăileni au cerut lămuriri legate de sumele mari ce trebuie plătite pentru serviciile de canalizare. "E adevărat, factura pe luna iunie a ieşit în evidenţă din cauza tarifului aferent canalizării. S-a întâmplat aşa din două motive. În primul rând, datorită punerii în funcţiune a staţiei de epurare şi a costurilor de exploatare aferente acestui obiectiv, din luna mai s-a mărit tariful de canalizare, de la 2,03 lei/mc, la 2,24 lei/mc. Al doilea motiv este că, în mai, a plouat foarte mult. Conform datelor primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cantitatea de precipitaţii înregistrată la nivelul municipiului Brăila a fost de 136,6 litri pe metru pătrat. Conform ordinului Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC), factura se calculează în funcţie de cantitatea de precipitaţii înregistrată în luna precedentă. Deci, factura pe luna iunie ţine cont de ploaia căzută în luna mai. În concluzie, factura pe luna iunie a ieşit în evidenţă din cauza faptului că, din mai, s-a mărit tariful şi, tot în mai, a plouat mult peste medie. Cu siguranţă, facturile primite de brăileni în iulie şi august vor fi mult mai mici, deoarece în iunie a plouat doar 54 l/mp, iar în iulie şi mai puţin: 22 l/mp", ne-a spus directorul Drăgan. Acesta a mai precizat că, în urmă cu un an, facturile de apă-canal luau în calcul, în fiecare lună, o cantitate medie multianuală de precipitaţii, ce era stabilită la 41 l/mp. Astfel, indiferent dacă ploua 100 l/mp sau 20 l/mp, pe factură figura 41 l/mp. În noul ordin emis de ANRSC, intrat în vigoare anul acesta, nu doar în Brăila, ci în toată ţara, s-a stabilit să se ţină cont de cantitatea exactă de precipitaţii aferentă fiecărei luni.
"Ne-am dorit mult canalizarea, însă tarifele ni se par exagerate"
Date fiind noile reglementări, brăilenii a căror proprietate este legată la sistemul de canalizare observă că pe măsură ce plouă mai mult, factura de apă-canal e mai mare. Acest aspect nu îi afectează pe cei ce locuiesc pe străzi unde nu există reţea de canalizare. După cum se ştie, însă, foarte curând toate străzile oraşului vor fi canalizate. Printr-o investiţie finanţată din fonduri europene, circa 8.000 de imobile din cartierele periferice vor fi conectate la reţea. Lucrările au început de un an, până în prezent au fost conectate aproximativ 2.000 de imobile, iar familiile care locuiesc în aceste imobile încep să plătească, pe lângă apa potabilă, şi serviciile de canalizare. "Ne-am dorit foarte mult să avem canalizare pe stradă, ca să scăpăm de haznaua pe care o foloseam până în prezent. Am aşteptat ani de zile acest moment şi, în sfârşit, acum o săptămână, am fost legaţi la reţea. Putem spune că avem canalizare, însă parcă nu ne mai bucurăm atât de mult, având în vedere facturile pe care le-au primit, luna aceasta, vecinii de pe alte străzi care beneficiază de mai mult timp de canalizare. Cunosc situaţii concrete, prieteni de-ai noştri, care au de plată o factură de un milion de lei vechi, din care 300 de mii pentru apa consumată, iar restul, deci mai mult decât dublu, pentru canalizare. Nu mi se pare deloc normală situaţia asta", ne-a declarat Elena P., o brăileancă domiciliată pe Str. Nufărului din cartierul Chercea.
Primarul Aurel Simionescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că a primit, în ultima perioadă, foarte multe plângeri legate de tarifele de apă-canal. "După cum se ştie, s-a dorit foarte mult extinderea sistemului de canalizare. De ani buni, canalizarea în cartiere constituie un proiect solicitat de cetăţeni şi propus de toţi cei care, într-un fel sau altul, au fost în funcţie sau au candidat la Primărie. Numai că eu vreau să atenţionez că urmează şi plata. În momentul în care ne-am racordat la canalizare, o să apară pe factura de apă, în plus, factura de canalizare. Cum foarte mulţi dintre cei cărora le tragem acum canalizare stau la curte, peste apa pe care o consumă dumnealor şi care se regăseşte la plata la canalizare, apare în plus plata din ape pluviale - ploi -, care este direct proporţională cu suprafaţa curţii pe care o au. Apare întrebarea «de ce ăla la bloc are atât la canalizare şi eu, la curte, am atât?». Pentru că cel de la bloc are o cotă parte din terenul pe care se află blocul şi care este probabil de câţiva metri, iar la curte avem 150, 250, 300 de metri, fiecare cât are, şi atunci diferenţele sunt mari. Cota aceasta de apă pluvială este aferentă lunii anterioare celei în care se facturează. Deci, în factura primită de consumator în august, aferentă lunii iulie, va fi trecută apa de ploaie luna iunie. Studiul de meteorologie - hidrologie spune «în iunie, la Brăila a plouat atât». Treaba asta ne-o comunică în luna iulie şi facturarea se face în luna august. Pentru că apar discuţii «de ce în iulie am plătit noi apa de ploaie, că nu a plouat». Aşa este, dar a plouat în mai", a explicat primarul.
Cum se calculează, concret, tariful pentru canalizare
După cum v-am mai informat, serviciul de canalizare are două componente, conform contractului cadru stabilit la nivel naţional printr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare. Astfel, se ia în calcul cantitatea evacuată în reţeaua publică de canalizare, care este aceeaşi cu cantitatea de apă potabilă consumată în luna respectivă. Astfel, dacă se consumă 5 mc de apă potabilă (care la Brăila se plătesc la un tarif de 3,07 lei/mc fără TVA n.n.), se consideră că la canalizare s-au scurs tot 5 mc, ce se vor plăti cu 1,81 lei/mc fără TVA. Pe lângă această cantitate, se mai adaugă şi apa meteorică preluată la canalizare. Pentru stabilirea apei meteorice se utilizează o formulă de calcul ce ţine cont de suprafaţa construită a locuinţei, suprafaţa curţii şi cantitatea de precipitaţii comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Formula este următoarea: (S1 x 0,9 ^ S2 x 0,12) x k, unde S1 este suprafaţa construită, S2 este suprafaţa neconstruită, 0,9 şi 0,12 sunt coeficienţi de scurgere, iar k este cantitatea de precipitaţii comunicată de ANM. Acest k se exprimă în milimetri de precipitaţii, deoarece cantitatea de precipitaţii căzută într-un loc oarecare se exprimă în mm (sau l/m2) pe un anumit interval de timp şi reprezintă înălţimea stratului de apă care s-ar forma în acel loc.