Jandarmi şi poliţişti traşi pe dreapta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jandarmi şi poliţişti traşi pe dreapta

* selecţia s-a făcut în baza unei examinări, care a avut loc la sfârşitul lunii iunie, după ce s-a dat "ordin" de reducere a personalului din structurile MAI * poliţiştii sunt un pic mai norocoşi, ei fiind salvaţi de colegii mai în vârstă, care au ales pensionarea * datele oficiale arată că, din iunie, 14 poliţişti au ieşit la pensie, unul din categoria personalului contractual a ieşit din sistem la cerere, iar alţi 4 au fost disponibilizaţi ca urmare a reducerii posturilor * la Poliţie examinările sunt încă în desfăşurare, până acum 7 lucrători fiind declaraţi "nepromovaţi" * ei mai au însă şanse să se înscrie la concurs pentru alte posturi

Lovitură sub centură pentru jandarmii brăilenii ca urmare a punerii în aplicare a "ordinului" de disponibilizare a angajaţilor din sistemul MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor). De la jumătatea lunii septembrie, 15 subofiţeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au rămas fără loc de muncă, fiind trecuţi în rezervă. Poliţiştii sunt un pic mai norocoşi, ei fiind salvaţi de colegii mai în vârstă care au ales pensionarea, din luna iunie, când s-a dat liber la disponibilizări în instituţiile MAI, 14 angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila fiind scoşi la pensie. La jumătatea lunii iunie, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care viza disponibilizările din MAI, angajaţii din sistem, care aveau o oarecare siguranţă a locului de muncă, au început să se întrebe dacă nu cumva o să devină şomeri. În cazul unora, temerile s-au adeverit. Selecţia angajaţilor s-a făcut în baza unor examinări desfăşurate la nivel local, cei declaraţi respinşi fiind nevoiţi să plece din sistem.
29dispo1Potrivit informaţiilor furnizate de Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, la nivelul instituţiei examinările de departajare s-au desfăşurat la sfârşitul lunii iunie. Aceste testări au însemnat sfârşitul carierei în Jandarmeria Brăila pentru un număr de 15 angajaţi. "Începând din data de 15 septembrie, un număr de 15 subofiţeri au fost trecuţi în rezervă, conform art. 85, lit. e din Legea 80/ 1995, privind statutul cadrelor militare, ca urmare a activităţilor de examinare în vederea departajării care au avut loc la sfârşitul lunii iunie. La această dată, doi subofiţeri se află în incapacitate temporară de muncă, urmând ca la revenirea din această situaţie să fie trecuţi în rezervă, conform legii", se arată în răspunsul remis de IJJ Brăila. Reprezentanţii Jandarmeriei Brăila ne-au mai comunicat că, la nivelul instituţiei, se fac eforturi pentru ca angajaţii disponibilizaţi să îşi poată găsit un alt loc de muncă. "S-au trimis adrese către mai multe instituţii, în care s-a prezentat experienţa lor militară, o persoană fiind deja angajată la o societate de pază şi protecţie. În perioada următoare alţi foşti angajati ai unităţii vor susţine interviuri la o altă societate cu acelaşi profil", ne-a mai transmis Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al IJJ Brăila.
Dacă la Jandarmeria Brăila examinările pentru departajarea lucrătorilor s-au dat deja, la Poliţie acestea sunt încă în desfăşurare. Oricum, poliţiştii declaraţi respinşi la examinare mai au şanse să se înscrie la concurs pentru ocuparea altor posturi care ar putea deveni vacante ca urmare a reorganizării. Şi asta pentru că, numărul destul de mare al poliţiştilor care au ieşit la pensie, începând din luna iunie, le-a dat câte o şansă colegilor care au putut ocupa posturile rămase libere. După cum ne-a transmis Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în urma reorganizării instituţiei au fost supuse examinării majoritatea structurilor acestuia, însă activitatea de evaluare a poliţiştilor nu s-a încheiat. "Până în prezent au fost evaluaţi poliţiştii de la Compartimentul Conductori Câini, care au participat la examinare 10 pe 9 locuri, poliţiştii de la Secţia 3 de Poliţie Rurală Surdila Găiseanca - 21 pe 20 de locuri, de la Poliţia oraşului Ianca - 6 poliţişti pe 5 locuri, de la Secţia 5 de Poliţie Rurală Viziru- 34 pe 32 de locuri, şi de la Secţia 2 de Poliţie Rurala Chiscani - 29 pe 27 de locuri", se arată în comunicatul remis de Poliţia brăileană. De asemenea, în acelaşi document, se precizează că cei 7 lucrători declaraţi "nepromovat" după susţinerea examinărilor de până acum vor participa la concurs pentru ocuparea unui post de agent de poliţie rămas vacant prin pensionarea unui poliţist. După cum ne-au informat surse din rândul poliţiştilor, în luna iunie, se vorbea despre aproape 30 de angajaţi ai IPJ Brăila care ar fi trebuit să plece din sistem, însă, în urma reorganizării mare parte dintre ei au rămas pe poziţii. "Din luna iunie, până în prezent, au ieşit la pensie 14 poliţişti, 10 îndeplinind condiţiile de vechime şi 3 pentru afecţiuni medicale, un ofiţer a ieşit din sistem la cerere şi dintre cei 5 angajaţi - personal contractual - unul a ieşit la cerere şi 4 au fost disponibilizaţi ca urmare a reducerilor posturilor", ne-a informat Biroul de Presă al IPJ Brăila.
La rândul său, liderul sindical al poliţiştilor brăileni, comisar şef Marian Prioteasa, ne-a declarat că, după data de 10 octombrie, se va şti exact un număr al poliţiştilor brăileni care vor părăsi sistemul. El a precizat că, până atunci, chiar şi angajaţii care au picat la examene au şanse să rămână în Poliţie, asta pentru că este posibil să se mai vacanteze unele posturi, în urma pensionării sau trecerii în rezervă a altor poliţişti. În plus, poliţiştii brăileni rămaşi "pe dinafară" se pot înscrie pentru ocuparea unui post la alte Inspectorate de Poliţie din ţară, unde sunt posturi libere.

29dispo239 de pompieri puşi pe liber

Disponibilizările din cadrul MAI au redus şi efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dunărea" Brăila. Începând cu data de 15 septembrie, 24 de cadre şi-au încheiat raportul de activitate cu inspectoratul. În total, însă, de la jumătatea lunii iunie, instituţia a pierdut 39 de angajaţi. Astfel, din data de 15 iunie au fost puşi la dispoziţie, pentru trei luni, în conformitate cu dispoziţiile Legii 80, cu posibilitate de reîncadrare sau de trecere în rezervă, 34 de cadre militare. Tot pe 15 iunie, altor cinci angajaţi, respectiv patru gradaţi voluntari şi un angajat civil, li s-au desfiinţat posturile.
Între timp, dintre cele 34 de cadre puse la dispoziţie, şase şi-au dat demisia, iar patru au solicitat, conform Legii 53/2011, articolul 14, concediu fără plată pe perioadă de un an. Pe 15 septembrie, când au expirat cele trei luni, restul de 24 de cadre, din care fac parte atât servanţi cât şi personal din conducerea unităţii, au fost puse pe liber. Conducerea ISU Brăila dă, însă, asigurări, că structura de personal a fost refăcută, astfel încât lipsa celor 39 de angajaţi să nu afecteze capacitatea de intervenţie la incendii sau alte situaţii de urgenţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro