Furturi masive de arbori şi ilegalităţi colosale în pădurea Viişoara, la îndemnul şi cu complicitatea pădurarului Fănel Vasile, care a mai "călcat pe bec" în urmă cu trei ani, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Sesizaţi de către proprietarul celor aproape 2.000 de hectare, Vasile Dogărescu, poliţiştii brăileni au declanşat o anchetă de proporţii, reuşind să-i pună sub acuzaţie pe şase inşi implicaţi în jaful sistematic ce lua amploare în vecinătatea comunei Berteştii de Jos. Proprietarul pădurii Viişoara reclamă pagube de 60.000 lei, contravaloarea a 200 mc de lemn de salcâm, ceea ce înseamnă că, în câteva luni, au fost doborâţi sute de salcâmi de la Viişoara.
Deşi a negat în mod constant acuzaţiile care i s-au adus, pădurarul acuzat că s-a aflat în cârdăşie cu hoţii, Fănel Vasile, 49 de ani, din satul Gura Călmăţui, comuna Berteştii de Jos, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori. Alţi cinci inşi din Berteştii de Jos au fost anchetaţi şi daţi pe mâna instanţei de judecată: Costel Micu (34 ani), Alexandru Simion (35 ani), Voinea Coică (39 ani), Lucian Boboc (33 ani) şi Ilie Dobre (35 ani), din comuna Berteştii de Jos. Pe numele celor cinci berteşteni planează acuzaţiile de dare de mită, respectiv tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori în formă continuată. Pădurarul acuzat că a luat mită şi că a pus la punct jaful din pădurea Viişoara este singurul inculpat care a negat acuzaţiile. Dobre a plecat în februarie a.c. în Germania.
Jaf confirmat de Ocolul Silvic
În vara anului trecut, proprietarul pădurii Viişoara, Vasile Dogărescu, din comuna Tufeşti, a aflat pentru prima dată despre jaful ce se întindea pe sute de hectare de salcâm şi despre "afacerea" pădurarului Fănel Vasile, aflat în cârdăşie cu hoţii de salcâm. Ajutat de administratorul de fapt al pădurii, Auraş Bogdan, Dogărescu a întreprins el însuşi verificări, apoi a sesizat poliţia, în ziua de 19 august 2015. Proprietarul pădurii le-a spus poliţiştilor că, "în urma unor verificări efectuate în perimetrul pădurii pe care o deţine în extravilanul comunei Berteştii de Jos, a constatat că au fost tăiaţi şi sustraşi mai mulţi arbori, prejudiciul fiind de 60.000 lei", contravaloarea cantităţii de 200 metri cubi material lemnos. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila cu numărul 129/P/2016, cercetările desfăşurându-se sub coordonarea directă a prim-procurorului adjunct Fănel Mihalcea. Astfel, după câteva luni de anchetă, au fost audiaţi mai mulţi martori şi au fost administrate suficiente probe, şase inculpaţi, în frunte cu păduratul de la Viişoara, fiind daţi pe mâna instanţei de judecată.
Concomitent, proprietarul pădurii Viişoara a sesizat Ocolul Silvic Năruja, judeţul Vrancea, al cărui pădurar, Fănel Vasile, ar fi trebuit să păzească pădurea poftită de sătenii din Berteştii de Jos, în loc să participe la defrişarea ei.
În baza sesizării făcute de proprietar, reprezentanţii Ocolului Silvic Năruja au efectuat, în ziua de 1 septembrie 2015, două inspecţii la Cantonul nr. 15 Berteştii de Jos, gestionat de pădurarul bănuit de participare la jaf. Au fost descoperiţi, astfel, nu mai puţin de 63 de salcâmi tăiaţi ilegal (aproximativ 6 mc material lemnos). Prim-procurorul adjunct al PT Brăila, Fănel Mihalcea, precizează: "Urmare a cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada iulie-august 2015, inculpaţii Micu Costel, Simion Alexandru, Boboc Lucian, Coică Voinea şi Dobre Ilie, la sugestia şi în înţelegere cu inculpatul Vasile Fănel (pădurar având atribuţii de pază), care şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, au sustras cantităţi de lemne pe care le-au vândut contra-cost unor persoane din comuna Berteştii de Jos, iar beneficiul vânzării a fost împărţit între ei".
Hoţii împărţeau banii "pe din două" cu pădurarul
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Fănel Mihalcea, jaful din pădurea Viişoara s-a desfăşurat după un scenariu bine pus la punct.
S-a probat faptul că în vara anului trecut, Costel Micu, Alexandru Simion, Voinea Coică, Lucian Boboc şi Ilie Dobre, îndemnaţi şi îndrumaţi de pădurarul Fănel Vasile, identificau localnici din Berteştii de Jos interesaţi să cumpere lemn de salcâm pentru încălzit şi pentru construcţii. După ce găseau cumpărători, cei de mai sus luau legătura cu pădurarul care îi direcţiona în parcelele de pădure, de unde tăiau "în draci" copacii, îi fasonau, îi încărcau în căruţe şi apoi se deplasau cu materialul lemnos direct la locuinţele clienţilor. Acolo, descărcau lemnele, primind câte 250-300 lei pentru fiecare căruţă vândută, banii fiind împărţiţi "pe din două" cu pădurarul necinstit.
Cine este Fănel Vasile şi cum a ajuns el să fie în cârdăşie cu răufăcătorii?
În ianuarie 2015, Vasile a fost angajat pădurar la Cantonul nr. 15 Berteştii de Jos, de către conducerea Ocolului Silvic Năruja. Potrivit fişei postului, pădurarul ar fi trebuit "să asigure paza împotriva defrişării, tăierilor ilegale de arbori (!), arbuşti, puieţi şi lăstari, sustragerii de lemn şi alte produse ale pădurii, distrugerii sau deteriorării construcţiilor, instalaţiilor, bornelor, împrejmuirilor, culturilor, degradării arborilor, puieţilor şi lăstarilor, degradării solului şi poluării apelor", precum şi împotriva altor fapte interzise de lege sau care lezează interesele proprietarilor pădurii.
Culmea, în anul 2013 pădurarul mai lucrase la acelaşi canton, însă fusese înlăturat de proprietarul pădurii Viişoara. Acesta avea încă de atunci informaţii că, în înţelegere cu săteni din localităţile învecinate, Fănel Vasile taie şi fură lemne din pădure. S-a dovedit că "năravul din fire nu are leac" şi că Vasile a recidivat.
Pe 31 iulie 2013, Ocolul Silvic Năruja - persoană juridică de drept privat, neguvernamentală şi apolitică, de utilitate publică, similară asociaţiilor şi fundaţiilor, organizată potrivit Legii nr. 46/2008 (Codul silvic) - s-a obligat prin contract "să asigure serviciile silvice (...) a suprafeţei de 1.925,43 hectare pădure, proprietatea lui Vasile Dogărescu, în conformitate cu documentele de proprietate şi cu amenajamentul silvic".
Pădurarul primea mită brânză, lapte, urdă, miei şi oi de la ciobanul Micu
Inculpat în dosarul jafului din pădurea Viişoara, Costel Micu, sătean din comuna Berteştii de Jos, a avut anul trecut (în perioada păşunatului), împreună cu fratele său, Marian, o stână amplasată pe o movilă, în extravilanul localităţii, între comună şi liziera pădurii aparţinând proprietarului Vasile Dogărescu. Oile erau ale fraţilor Micu, dar şi ale altor locuitori ai comunei Berteştii de Jos. Prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea precizează: "Între pădurarul Vasile Fănel şi ciobanul Micu Costel s-a legat o relaţie de prietenie, aceştia întâlnindu-se în nenumărate rânduri, fie la stână, fie în comună sau în pădure. Încă de la amplasarea stânei, Vasile Fănel s-a înţeles cu Micu Costel să-i permită acestuia din urmă să introducă turma de oi la păşunat, fără ştirea proprietarului, în zona de pădure la care cel dintâi era pădurar şi o păzea, urmând ca Micu să-i dea lui Vasile, la diferite intervale de timp, cantităţi de brânză, lapte, urdă, miei şi oi. Din probele administrate, a rezultat că în perioada de păşunat a anului 2015, Micu i-a dat lui Vasile bunuri în valoare de 2.412 lei".
Demn de remarcat este faptul că, potrivit art. 53 din Codul Silvic, se interzice păşunatul în fondul forestier, în perdelele forestiere de protecţie şi în perimetrele de ameliorare a terenurilor degradate sau în alunecare. Este exact ceea ce pădurarul corupt n-ar fi trebuit să permită să se întâmple în pădurea Viişoara.
În vara anului trecut, în "afacere" a fost cooptat Alexandru Simion, din aceeaşi localitate. Cei trei - pădurarul Fănel Vasile, ciobanul Costel Micu şi Alexandru Simion - se întâlneau frecvent, fie la stână, fie în Berteştii de Jos, fie în cafe-baruri şi puneau la cale jaful de la Viişoara. Luni la rând, la îndemnul şi sub îndrumarea pădurarului, cei doi au tăiat şi au furat nestingheriţi salcâmi din pădure, pe care îi vindeau apoi în Berteştii de Jos, cu 250-300 lei căruţa, funcţie de cum erau cumpărătorii, "mai înstăriţi sau mai săraci".
Pădurarul i-a cerut ciobanului să scoată cioatele şi să netezească pământul, ca să ascundă furtul
Anchetatorii au probat faptul că, în ultima decadă a lunii iulie 2015, Micu şi Simion au luat legătura cu pădurarul Fănel Vasile, care le-a arătat de unde să taie şi să fure salcâmii pe care urmau să-i vândă unei sătence, D.O.M., devenită, ulterior, martor al acuzării în dosarul penal. Aşa se face că, în ziua de 30 iulie 2015, ciobanul Micu împreună cu berteşteanul Simion au mers nestingheriţi în pădurea Viişoara şi au doborât şapte salcâmi cu diametrul de circa 20 centimetri fiecare, pe care i-au tăiat în bucăţi de câte 3 metri, i-au fasonat şi i-au dus acasă la clienta sus-menţionată. După ce-au descărcat lemnele, hoţii au primit suma de 300 de lei; conform înţelegerii, au oprit jumătate, iar cealaltă jumătate i-au dat-o pădurarului corupt.
La interval de trei zile, hoţii de arbori au mai încărcat două căruţe cu lemne de salcâm cu complicitatea pădurarului Vasile, care le-a indicat ce arbori trebuie doborâţi. De data aceasta, Micu şi Simion au primit suma de 500 de lei de la o consăteancă, D.G., pe care au împărţit-o, şi de această dată, cu Fănel Vasile. Şi tot aşa. Ba, la un moment dat, ciobanul s-a dus de capul lui, singur, în pădurea Viişoara şi a tăiat 10 arbori cu diametrul de până la 25 cm, pe care i-a făcut bucăţi şi i-a vândut unui consătean, B.P., contra sumei de 400 lei, bani pe care i-a folosit pentru sine, fără să mai împartă.
"Întrucât după sustragerea arborilor rămăseseră multe cioate în pădure, Vasile Fănel i-a cerut lui Micu Costel să scoată acele cioate şi să netezească pământul, pentru a ascunde, astfel, furtul arborilor. Astfel, Micu Costel, ajutat de fratele său Marian, a scos din pământ 60 de bucăţi de cioate, pe care le-a dus la stână şi le-a folosit la foc", precizează magistratul care a supravegheat cercetările în dosarul "Viişoara".
Ilie Dobre, inculpat în dosarul penal, a tăiat, spun anchetatorii, cu acordul pădurarului, 20 de salcâmi, în contul unei datorii de 100 lei, reprezentând consumaţia zilei făcută la un cafe-bar din comună şi achitată de Dobre. Totodată, Lucian Boboc, inculpat în dosarul "Viişoara", a sustras, spun anchetatorii, în august anul trecut, împreună cu Voinea Coică, cel de-al şaselea ins pus sub acuzaţie, "la îndemnul şi sub îndrumarea lui Fănel Vasile", două căruţe cu lemne de salcâm pe care le-au vândut unui consătean, cu suma de 600 lei.
Considerat funcţionar public, pădurarul Fănel Vasile, de la Cantonul nr. 15 Berteştii de Jos (Pădurea Viişoara), va fi judecat pentru luare de mită, furt şi tăiere ilegală de arbori.