Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ITM Braila a aplicat amenzi de peste 1,5 miliarde lei

In urma activitatii de control efectuata de inspectorii de munca
braileni, in cursul lunii august, au fost aplicate sanctiuni
contraventionale in valoare de peste 1,5 miliarde lei vechi.
Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de
Munca (ITM) Braila aferent lunii trecute, valoarea amenzilor
se cifreaza la 160.500 RON, majoritatea aplicate pentru sanctionarea unor deficiente pe partea de relatii de munca. Concret, in perioada de referinta, ITM Braila a verificat nu mai putin de 407 agenti economici atit pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM) cit si relatii de munca (RM), domeniile in care isi desfasoara activitatea acestia fiind, printre altele, comert, prestari servicii, industrie alimentara, confectii, agricultura, terase-baruri-restaurante, morarit panificatie si publicitate. Principalele neconformitati depistate in domeniul relatiilor de munca, in cadrul controalelor efectuate, au vizat aspecte cu privire la neevidentierea corecta a timpului de munca efectuat de salariati, neinregistrarea in termen a contractelor individuale de munca, neindeplinirea masurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare, necompensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuate la incetarea raporturilor de munca si, nu in ultimul rind, munca fara forme legale. Au fost depistate astfel nu mai putin de 39 persoane care munceau la negru, fara forme legale de angajare. "Pentru neregulile in domeniul relatiilor de munca, cuantumul amenzilor a fost de 133.500 RON, din care 59.500 RON numai pentru cazurile de munca fara forme legale", a spus seful ITM Braila, Dumitru Vaduva.
In domeniul SSM, inspectorii de munca braileni au depistat, in principal, nereguli constind in efectuarea unui instructaj de protectia muncii insuficient, neefectuarea controlului medical periodic sau semnalizare de securitate incompleta, fiind aplicate amenzi in valoare totala de 27.000 RON.

Trei campanii de controale privind depistarea cazurilor de munca
la negru

In acest context, important de mentionat este ca, pe parcursul lunii august, s-au desfasurat mai multe campanii care au vizat, in principal, identificarea cazurilor de munca fara forme legale. Prima campanie, derulata sub sloganul "Munca la negru - un pericol pentru viata ta!", a vizat domeniul confectii textile, ocazie cu care au fost verificati 26 de agenti economici la care isi desfasoara activitatea un numar de 6.983 de salariati. Pentru deficientele constatate s-au aplicat sanctiuni in valoare totala de 33.000 RON, din care 27.000 RON pentru deficiente in domeniul relatiilor de munca. Important de mentionat este ca, pe parcursul derularii campaniei, au fost depistati 3 angajatori care foloseau forta de munca fara forme legale de angajare, in cazul a 12 persoane.
Ce-a de a doua campanie a vizat sectorul de morarit si panificatie, fiind verificate 26 de firme, valoarea totala a amenzilor cifrindu-se la 25.000 RON, din care 4.000 RON pentru sanctionarea a doua cazuri de munca la negru.
Tot in cursul lunii trecute s-a desfasurat o actiune pe timpul noptii, fiind verificati angajatori care desfasoara activitate in baruri, restaurante si terase. Au fost verificati 24 de agenti economici, aplicinduli-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 6.000 RON, din care pentru munca fara forme legale 3.000 RON, fiind indentificate 2 persoane fara forme legale de incadrare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii