Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Italia si-ar putea retrage o parte a trupelor din Irak

Trupele italiene din Irak, stationate in zona Nasiriya (sud), ar putea fi reduse pina la sfirsitul anului, in cazul in care situatia privind securitatea tarii va continua sa se amelioreze, a anuntat, marti, guvernatorul regional, Aziz Kazem Aluan, citat de AFP.
"Solicitam ca retragerea sa fie partiala, paralela consolidarii fortelor de securitate locale. Antrenarea acestor forte se desfasoara foarte bine, gratie italienilor, dar nu putem spune cind se va incheia. In mod sigur, situatia este buna si cred ca exista conditiile necesare reducerii din nou a contingentului italian pina la sfirsitul anului", a declarat guvernatorul pentru agentia italiana de presa ANSA.
Responsabilul irakian se afla in vizita oficiala in Italia, unde a fost primit la Ministerul Apararii.
Guvernul lui Silvio Berlusconi, unul dintre aliatii cei mai fideli ai administratiei George W. Bush, a desfasurat circa 3.000 de militari in zona Nasiriya. Un prim contingent de aproximativ 170 de persoane a fost repatriat recent, fara a fi inlocuit.
Prezenta militara italiana in Irak este un important subiect de dezbatere cu numai sase luni inainte de alegerile parlamentare, intrucit opozitia de centru-dreapta, aflata pe primele locuri in sondajele de opinie, si majoritatea populatiei sustin retragerea trupelor de pe teritoriul Irakului.
Guvernatorul a afirmat ca prezenta soldatilor italieni este "inca necesara", deoarece o eventuala retragere prematura "ar lasa un vid de securitate care ar putea fi foarte periculos".
Berlusconi a anuntat, la jumatatea lunii martie, ca Italia va incepe sa isi retraga trupele din Irak incepind din septembrie, dar a trebuit sa revina asupra declaratiei, in urma presiunilor din partea autoritatilor de la Londra si Washington.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii