"In luna august a anului trecut aveam 3.200 de militari in Irak, in septembrie aveam 2.900, iar in ianuarie mai sint 2.600. Vom continua in acest fel pe intreg parcursul anului 2006 si prevedem ca in luna mai contingentul sa fie redus la jumatate", a declarat Martino pentru revista "Diva e Donna".
"In a doua jumatate a anului 2006, am putea chiar sa hotarim ca misiunea Italiei in Irak s-a incheiat", a adaugat el.
Decizia retragerii integrale a trupelor italiene "nu va insemna, totusi, ca nu va exista prezenta italiana" pe teritoriul irakian, a subliniat Martino, mentionind "crearea unei echipe de reconstructie compusa din civili si militari".
"Irakienii au votat pentru o noua Constitutie si pentru un Parlament, pornind astfel pe calea spre democratie. Noi i-am ajutat sa isi asigure singuri securitatea", a precizat ministrul.
Antonio Martino urmeaza sa anunte oficial aceste decizii, joi, in fata Comisiilor de Aparare din Camera Deputatilor si din Senatul italian.
Guvernul lui Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai fideli aliati ai administratiei americane, a anuntat ca retragerea militara din Irak se va realiza treptat, in paralel cu dezvoltarea capacitatii autoritatilor locale de a asigura securitatea interna a tarii.
In schimb, atit opozitia italiana, cit si o mare parte a opiniei publice cer o retragere rapida, chiar imediata a trupelor italiene desfasurate la Nasiriyah.