Isteria analizelor medicale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Isteria analizelor medicale

De la declansarea programului de evaluare a starii de sanatate, la nivelul judetului nostru, atit la cabinetele medicilor de familie, cit si la laboratoarele de analize medicale din oras, sint cozi interminabile in fiecare zi. Din dorinta de a nu pierde ocazia efectuarii unor analize fara bani, brailenii se calca in picioare si fac liste cu noaptea in cap la cele 7 laboratoare care au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), desi programul de lucru al acestora incepe la ora 8.00. De precizat este faptul ca primele cupoane pentru efectuarea analizelor medicale in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei au ajuns la Braila pe data de 15 iulie.
Cele 7 laboratoare care au incheiat contracte cu CJAS Braila in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei sint: "Laborator clinic - biochimist Cobaleanu" (Calea Calarasilor), "LABORMED, dr. Cristescu Mihai" (Piata George Enescu, cu sediu de recoltare pe str. Stefan cel Mare), "DIAMED CENTER" (Calea Galati), "Med Center" (Soseaua Buzaului), "OTO MED" (Ansamblul Hipodrom), "Servicii medicale dr. Caprariu", (Blocul Turn - Plantelor) si Laborator clinic dr. Varzaru Victoria (str. Pietatii si B-dul Independentei). Reprezentantii acestor laboratoare trebuie sa acopere zilnic atit solicitarile populatiei din municipiul Braila, cit si din celelalte localitati din judet. Din pacate, din cauza acestei psihoze care a cuprins populatia nascuta in luna iulie, intreaga activitate a acestor laboratoare, cit si a cabinetelor medicale din vecinatatea acestora a fost data peste cap, pentru ca, dupa citeva ore bune de asteptare, pacientii devin nerabdatori si nervosi, vocifereaza pe holuri si deranjeaza activitatea celorlalte cabinete din unitatile sanitare. Pentru remedierea acestei situatii, dr. Lucica Scutaru, coordonator al acestui program, apreciaza ca pe viitor se impune programarea populatiei la laboratoarele de analize, astfel incit sa nu se mai genereze haos la recoltarea probelor.
"Asistentele de laborator sint experte in punctia venoasa si nu se pierde timp, analizele se recolteaza foarte repede. In plus, in laborator se face un act medical si e nevoie de atentie, de concentrare, fara galagia si harmalaia de pe holuri. La Policlinica din Hipodrom, de exemplu, de la ora 8 la 10, cabinetele medicale din jurul laboratorului nu pot lucra, din cauza galagiei de pe hol. Trebuie sa existe putina educatie, nu ramine nimeni fara analize, populatia trebuie sa inteleaga acest lucru", a precizat dr. Scutaru.

Cupoanele trebuie ridicate de la Posta in doua zile

Desi medicii de familie erau pregatiti pentru aceasta actiune, iar laboratoarele de asemenea, problemele nu s-au lasat asteptate. Una din ele, poate cea mai grava, este ridicarea cupoanelor. Dupa cum ne-a informat dr. Scutaru, pentru desfasurarea in conditii optime a acestei actiuni, populatia trebuie sa ridice cupoanele de la oficiile postale in cel mult 48 de ore, pentru ca asa prevede contractul incheiat intre Ministerul Sanatatii Publice si Posta Romana. "Cupoanele nu pot fi tinute la oficiile postale mai mult de 2 zile, pentru ca este vorba de mii zilnic, si nu exista spatii de depozitare suficiente. Mai mult, daca s-ar tine 10 zile de exemplu, taxa de depozitare s-ar percepe pentru fiecare zi ceea ce ar fi un cost prea mare". Potrivit sursei citate, desi cupoanele pentru analizele medicale s-au realizat dupa datele existente in evidentele Ministerului Administratiei si Internelor de la sfirsitul anului trecut, multe dintre adrese nu mai corespund cu realitatea. "Multe persoane si-au schimbat intre timp domiciliul, iar cupoanele au ajuns la adresele vechi, dar exista si multe persoane care nu si-au schimbat mutatia de ani de zile pe actele de identitate. Daca in doua zile nu au fost ridicate personal cupoanele, Posta le trimite inapoi la Centrul de expeditie din Bucuresti. Cupoanele se intorc de unde au venit, nu ramin nici la CJAS, nici la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), se intorc de unde au venit. Nimeni nu s-a asteptat ca, in numai 2 saptamini de zile sa nu fie gasite 38.000 persoane in toata tara si tot atitea cupoane sa se intoarca. De aceea, urmeaza sa se ia unele masuri in acest sens". Pentru solutionarea acestei situatii, delegatia judetului Braila a propus Ministerului Sanatatii ca toate cupoanele care nu au fost distribuite cetatenilor din municipiu si judet sa fie trimise catre CJAS, in baza unui contract local cu Posta, astfel incit toti pacientii care nu au fost gasiti la domiciliu sau, din alte motive nu si-au ridicat cupoanele, sa poata sa-si ridice cupoanele de la sediul CJAS, nu de la Bucuresti. Aceasta este insa doar o propunere in momentul de fata", ne-a asigurat dr. Scutaru.
In aceste conditii, toti brailenii care sint nascuti in luna iulie si nu au primit cupoanele pentru ca nu au fost gasiti acasa, trebuie sa nu mai bata drumurile intre ASP si CJAS, pentru ca tichetele respective se afla la Bucuresti. De asemenea, trebuie precizat faptul ca, daca nu si-au luat cupoanele pe luna in curs, persoanele respective nu si-au pierdut dreptul de a-si efectua analizele medicale pentru evaluarea starii de sanatate, ci vor fi reprogramate, astfel incit nici o persoana nu va ramine cu cupoanele in mina, fara a fi vazuta de medic.
In plus, pentru ca tiparirea cupoanelor a inceput tirziu, nu toate persoanele nascute in luna iulie au primit cupoanele pentru efectuarea analizelor medicale, acestea urmind sa fie distribuite si in cursul lunii august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro