Odata cu venirea anotimpului cald, organismul uman are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.
In anotimpul cald trebuie sa nu cedam primului impuls, acela de a ne repezi la sticla cu bautura carbogazoasa din comert, ci sa consumam din belsug apa minerala, de preferinta carbogazoasa, la fel ca si ceaiuri. Acestea reprezinta o bautura excelenta pentru vara, in special daca sunt consumate reci sau cu adaos de gheata.
De ce este bine sa consumam ceai in zilele caniculare?
Ceaiul are proprietatea de a hidrata organismul, are efect racoritor si revigorant, este benefic asupra sanatatii generale a corpului. Poate cel mai racoritor ceai de vara este ceaiul de menta amestecat cu ceai verde, in parti egale. Amestecul se prepara sub forma de infuzie, cu o crenguta de menta si o lingurita de ceai verde (uscat). Se lasa la infuzat 1-2 minute si se bea rece. Ceaiul verde poate fi consumat in amestec si cu mandarine, portocale, lamaie. El este una dintre cele mai bogate surse naturale de antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului fata de radicalii liberi.
Atentie!
Nu trebuie sa consumam mai mult de doua cesti de ceai verde pe zi si nu dupa ora 16.00, deoarece poate provoca insomnii.
Ceaiul de rozmarin are efect tonifiant in zilele caniculare
Un ceai foarte racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori rosii de hibiscus, macese, menta, sulfina. Efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin se imbina cu proprietatile antioxidante ale ceaiului verde si cu virtutile revigorante ale florilor rosii de hibiscus. Acest ceai are efect tonic, revigorant, antioxidant.
Menta in caz de tulburari digestive
Benefice in perioadele de canicula sunt si ceaiurile din plante aromatice - menta, coriandrul, rozmarimul sau busuiocul. Aceasta datorita uleiurilor volatile pe care le contin actioneaza in cazul tulburarilor digestive de tip colita, enterocolita, diaree, frecvent intalnite in acest sezon. Plantele se pot consuma sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta.
Pe canicula consumam ceai de fructe, pentru vitaminizare
Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, lamai, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Acestea nu contin cofeina si pot fi baute in orice moment al zilei (trebuie sa contina pulbere de fructe si nu arome).
Ceaiurile de fructe se prepara prin infuzare: se adauga 1-2 lingurite de pulbere sau 1-2 pliculete de ceai peste 200 ml apa clocotita; se lasa la infuzat 5-10 minute. Ceaiul se lasa la racit si se serveste eventual cu gheata si lamaie.
Ceaiuri care reduc transpiratia
Pentru persoanele care transpira foarte mult sunt indicate ceaiurile antisudorifice de scoarta de salcie sau de stejar si ceaiul de frunze de nuc sau de salvie. Frunzele de nuc si salvia pot fi preparate prin infuzie, cu o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta, iar scoarta de stejar si salcie sub forma de decoct, cu aceeasi cantitate care se fierbe zece minute.
Deoarece aceste ceaiuri au dezavantajul ca au un gust mai putin placut, se vor consuma in amestec cu miere si cu plante aromatice.
Relaxati-va cu kiwi si guarana!
O combinatie de ceai cu o aroma deosebita este cel din mere cu efect calmant, relaxant si vitaminizant, kiwi - bogat in vitamine si sporeste tonusul; mandarine - contin vitamina C naturala cu efect antioxidant. Ceaiul din kiwi si guarana reprezinta o sursa bogata de vitamine, avand si efect stimulent. Aceasta deoarece semintele de guarana au un continut ridicat in cafeina.
E bine ca in anotimpul cald sa fie evitate ceaiurile din plante ce accentueaza eliminarea lichidelor din organism, cum sunt coada-calului, cozi de cirese, matase de porumb, urzica sau papadie. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, suntem asaltati de o multime de insecte care pot produce diverse neplaceri. O solutie ar fi sa frictionam corpul cu ceai de cimbrisor, menta sau nuc pentru alungarea lor.
Articol preluat de pe farmaciata.ro.