Investitorii SUA aşteaptă oferte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Investitorii SUA aşteaptă oferte

Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite în România s-a aflat, pe 10 august, pentru prima oară în oraşul nostru şi a fost de acord să acorde un interviu, în exclusivitate, cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". Precizăm că în perioada 2007 - 2010 acesta a fost ambasador al SUA în Timorul de Est, iar începând cu 21 septembrie 2015 şi-a asumat poziţia de ambasador al Statelor Unite în România. Pe scurt, cu ocazia vizitei sale la Brăila, Hans Klemm le-a împărtăşit redactorilor noştri câteva impresii despre oraş, despre liderii locali, alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în luna noiembrie în Statele Unite ale Americii, însă, poate cel mai important aspect: a vorbit despre şansele creşterii investiţiilor americane în România şi în Brăila. Ambasadorul a precizat că va încerca să facă lobby pentru Brăila în discuţiile viitoare pe care le va avea la nivelul acţionariatului companiilor americane, însă a ţinut să sublinieze că cel mai important rol le revine liderilor locali, care nu trebuie să aştepte, ci să contacteze personal potenţiali investitori şi să le facă oferte.
Despre acest subiect, dar şi despre strategia SUA pentru România în perioada următoare, vă invităm să lecturaţi pe larg declaraţiile ambasadorului Hans Klemm, în cadrul unui interviu marca "Obiectiv - Vocea Brăilei".

- Ce ne puteţi spune în privinţa vizitei dumneavoastră în Brăila? Ştiu că v-aţi întâlnit în această dimineaţă cu autorităţile locale, ce impresie v-au făcut, cum vi se par oraşul, judeţul nostru?
- Este prima mea vizită în Brăila. Acesta este unul dintre scopurile mele ca Ambasador al Statelor Unite: să văd şi să vizitez cât mai multe zone din România. Aşa cum aminteam mai devreme, nu sunt ambasador doar în Bucureşti, sunt ambasador în România, aşa că am această ambiţie. Sper să nu îmi fie prea greu, dar scopul meu este să vizitez fiecare judeţ şi fiecare oraş important din această ţară. Aşadar, dacă a apărut această oportunitate de a vizita Brăila, am fost foarte bucuros că o pot face. De asemenea, unul dintre scopurile Ambasadei este să dezvolte reţeaua de relaţii pe care o avem cu bibliotecile din această ţară. În această dimineaţă am inaugurat «Raftul American» în cadrul Bibliotecii Judeţene «Panait Istrati» din Brăila. Este o contribuţie destul de modestă a Ambasadei şi a poporului american: 134 de cărţi. Dar de acum înainte vom putea avea o relaţie instituţională între Ambasada SUA şi Biblioteca Judeţeană de aici, iar prin acest mecanism, o relaţie cu toţi locuitorii Brăilei.
Înainte de a veni aici am încercat să studiez cât mai mult posibil despre istoria României şi a poporului român. Brăila este faimoasă. Am fost uimit să aflu că în anii 1830 Brăila avea unul dintre cele mai mari porturi, nu doar din România, Europa, ci din întreaga lume! De asemenea, de-a lungul timpului, a oferit câteva personalităţi de marcă. Există brăileni faimoşi precum Mihail Sebastian, ale cărui jurnale le-am citit şi m-au impresionat foarte mult. Chiar am un exemplar al cărţii la mine, pentru că am dorit să recitesc de dimineaţă anumite pasaje scrise de acesta, despre revenirea sa în Brăila.
Aşa cum aţi menţionat, într-adevăr, astăzi, m-am întâlnit atât cu noul primar al Brăilei, precum şi cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean. Ambii mi-au descris eforturile pe care le fac pentru a dezvolta atât oraşul, cât şi judeţul dumneavoastră, inclusiv demersurile pe care le fac pentru a atrage investitori, atât români, cât şi străini.
- Pe 8 noiembrie vor avea loc alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii. Fără îndoială republicanul Donald Trump este candidatul cel mai controversat, dacă ar fi să îl comparăm cu democrata Hillary Clinton. Cum comentaţi modul acestuia de a se promova şi ce aşteptări aveţi de la viitorul preşedinte al SUA? De asemenea, ce efect ar putea avea asupra aliaţilor SUA câştigarea alegerilor de către Donald Trump?
- Sper că mă veţi putea ierta, dar nu pot comenta alegerile din Statele Unite. Sunt foarte constrâns de poziţia pe care o am. Există legi specifice care nu îmi dau voie să fac declaraţii în acest sens, ca nu cumva să se creadă că favorizez pe unul sau altul dintre candidaţi. Într-adevăr, a fost o campanie tumultoasă, controversată, nu există niciun dubiu în acest sens. Asemenea alegerilor recente din mai multe ţări europene şi această campanie a scos la iveală stări de nemulţumire sau îngrijorare în privinţa a ceea ce se va întâmpla în viitor cu Statele Unite. Dar am încredere în înţelepciunea votantului american că va face alegerea corectă în noiembrie. Cât despre relaţiile Statelor Unite cu România, Europa şi restul lumii, acestea au fost caracterizate de o continuitate politică în ultimii 70 ani. Continuitatea aceasta este bazată pe alianţele pe care le are SUA, precum şi puternicile relaţii bilaterale pe care le avem cu alte democraţii din întreaga lume. Sunt deplin încrezător că va exista o continuitate a acestor relaţii şi mai departe, după alegerile din America.

Drumuri, căi ferate, infrastructură portuară, şcoli bune şi să nu uităm spitale

- Din informaţiile pe care le avem, în prezent, în Brăila sunt doar 6 companii americane care activează în domeniul agriculturii, comerţului şi telefoniei (call center). Cum comentaţi acest aspect şi care sunt şansele ca numărul investitorilor americani să crească în România şi în Brăila, pe viitor?
- Una dintre principalele mele priorităţi ca ambasador este să promovez prosperitatea ţărilor noastre. Şi acest lucru se poate face prin creşterea comerţului şi serviciilor între România şi SUA, precum şi creşterea investiţiilor între cele două ţări. Consider că România are un potenţial foarte mare, lucru care este deja constatat de un număr surprinzător de mare de companii americane. Poate nu în Brăila, dar în România există foarte multe companii din SUA. Iar acest potenţial se bazează pe o creştere economică pe care o vedem la nivelul ţării dumneavoastră. De asemenea, se bazează şi pe contribuţia României la securitatea şi stabilitatea acestei părţi a lumii. Pe creşterea forţei instituţiilor democratice din România, inclusiv în lupta împotriva corupţiei. Din punctul meu de vedere, condiţiile de bază pentru atragerea investitorilor s-au îmbunătăţit în România, însă mai sunt multe lucruri pe care autorităţile locale şi cele de la nivel central le-ar putea face. Stabilitatea şi predictibilitatea legilor sunt foarte importante pentru investitori. De asemenea, un lucru cheie despre care am discutat, astăzi, cu primarul Brăilei şi cu preşedintele Consiliului Judeţean îl reprezintă infrastructura. Aşadar: drumuri, căi ferate, infrastructură portuară, şcoli bune şi să nu uităm spitalele performante.
Aşa cum menţionam, avem companii americane în România, în domenii precum IT. Chiar putem vorbi despre un număr mare de companii americane de succes în acest sector. De asemenea, servicii bancare, servicii legale, consultanţă, investiţii în producţie. Apropo de producţie, pe drum spre Brăila chiar am văzut o firmă japoneză mare - Yazaki. Revenind, ar mai fi investiţiile în agricultură. Sunt companii mari americane axate pe agricultură precum «ADM», "Cargill" şi altele în România. «Smithfield Foods» nu mai este o companie americană, dar a fost cândva. Există multe companii americane specializate pe agricultură care activează în România, pentru că este o ţară bogată din acest punct de vedere. Prin urmare, consider că există potenţial. Oricum, ambasadorul american nu poate face foarte multe atunci când vine vorba de influenţarea companiilor din SUA să investească într-un anume loc. Asta depinde foarte mult de deciziile acţionariatului companiilor. Dar acum că am văzut Brăila şi cunosc perspectivele zonei dumneavoastră pot împărtăşi părerile şi impresiile pe care mi le-am făcut, atunci când mă voi întâlni cu investitorii americani care sunt deja în România sau cu cei care se gândesc să vină aici. Însă până la urmă, depinde foarte mult de conducătorii Brăilei să încerce să contacteze şi să convingă investitorii să arunce o privire şi să investească într-unul sau mai multe locuri de aici. Iar noul primar şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean mi-au părut determinaţi să facă acest lucru.
- Există o strategie SUA în privinţa zonei de Sud - Est a României în contextul geopolitic actual? Ce ne puteţi spune în legătură cu acest subiect?
- Mai întâi de toate România este un partener strategic foarte important al SUA şi suntem aliaţi în cadrul NATO. Atunci când discutăm despre cooperare militară, servicii informaţionale sau implementarea legii, am putea spune că nu avem un partener mai bun decât România. Colaborarea noastră cu România este foarte puternică în domenii precum încercarea de a aduce stabilitate şi securitate în Europa de Est, lupta împotriva ameninţărilor cibernetice, împotriva terorismului, a proliferării armelor nucleare şi alte arme de distrugere în masă, împotriva corupţiei, a crimei organizate şi destructurarea reţelelor care se ocupă cu aşa ceva. Aşadar, plecând de la nesiguranţa şi instabilitatea acestei zone, dacă ne uităm la Ucraina, la Marea Neagră, la vecinii României, de exemplu la Republica Moldova, sau chiar mai departe în sud, spre Orientul Mijlociu şi toate aceste zone, putem spune că această colaborare dintre România şi Statele Unite ale Americii a devenit din ce în ce mai importantă. Chiar mai importantă decât a fost vreodată. Uitându-ne la rezultatele Summitului NATO de la Varşovia, de luna trecută, decidenţii au afirmat că securitatea în Marea Neagră este la fel de importantă precum contracarearea oricăror alte ameninţări la nivelul Alianţei. Aşadar, SUA intenţionează să lucreze chiar şi mai mult cu acest partener important: România. De aceea este foarte important pentru noi ca România să rămână pe traiectoria actuală, cu o economie puternică, să contribuie la securitatea regională, internaţională şi să continue să îşi consolideze şi mai mult instituţiile democratice şi lupta împotriva corupţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro